Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες επισπεύδουν τον μηδενισμό του αναβαλλόμενου φόρου
Οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να αποσβέσουν τις αναβαλλόμενες φορολογικές τους πιστώσεις (DTC) νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο, στοχεύοντας στο να βελτιώσουν το κεφαλαιακό τους μείγμα και να αφήσουν πίσω τις “κληρονομιές” της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Ειδικότερα, οι ελληνικές τράπεζες σχεδίαζαν να εξαλείψουν το DTC μέχρι το 2041 αλλά πλέον επιταχύνουν τις προσπάθειες, όπως είπαν στο πρακτορείο πρόσωπα με γνώση του θέματος.
Κάθε τράπεζα έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα, πρόσθεσαν οι πηγές του Bloomberg που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ενώ ένα πρόσωπο ανέφερε ότι και οι τέσσερις βασικές ελληνικές τράπεζες εξετάζουν την εξάλειψη του DTC το αργότερο έως το 2034.
Σημειώνεται ότι το ύψος της φορολογικής απαίτησης με σημερινούς όρους κυμαίνεται στα 3,6 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 3,2 δισ. για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 3,1 δισ. για την Eurobank και στα 2,5 δισ. ευρώ για την Alpha Bank.
Το δημοσίευμα του Bloomberg επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις πληροφορίες από τη συνάντηση που είχαν χτες οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με τις οποίες ο SSM έχει συμφωνήσει σε επιτάχυνση της αποπληρωμής που με βάση την τρέχουσα συνθήκη θα ολοκληρωνόταν περί το 2041 ή 2042, αναλόγως με την κάθε τράπεζα.
Με βάση τις προτάσεις των ίδιων των τραπεζών, όπως προέκυψε από τη συνάντηση χτες, η διαδικασία θα μπορούσε να έχει λάβει τέλος οκτώ ή εννέα χρόνια νωρίτερα, δηλαδή έως το 2033, ενώ για κάποιες από τις τράπεζες υπάρχει σκέψη για αποπληρωμή ακόμη και νωρίτερα.
Πίσω στο δημοσίευμα του Bloomberg, το πρακτορείο επισημαίνει ότι ελληνική κυβέρνηση είχε χορηγήσει σε εγχώριους δανειστές αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις ως μέρος των προγραμμάτων διάσωσης. Τον Ιούνιο, η υποχρέωση του DTC ανερχόταν σε 12,5 δισ. ευρώ ή ποσοστό περίπου 50% του κεφαλαίου τους Core Equity Tier 1 (CET1).
Η κίνηση για την απόσβεσης του DTC σύμφωνα με το Bloomberg είναι το τελευταίο βήμα στις προσπάθειες των μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας να αφήσουν πίσω οριστικά τις “κληρονομιές” από την εποχή της κρίσης.