Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-Κυβέρνησης περί συναίνεσης
Τι εστί συναίνεση και στο πως την αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει η Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στη κριτική της κυβέρνησης που χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ…”πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”.
“Η πολιτική των συναινέσεων είναι εξαιρετικά σημαντική για την λειτουργία της δημοκρατίας και για την ανάπτυξη σε μια χώρα” τόνισε στον ΣΚΑΙ η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι “Η Νέα Δημοκρατία επένδυσε στην πολιτική επικοινωνία εναντίον του ΠΑΣΟΚ με αφορμή ψηφοφορίες στη Βουλή και την επιλογή του Συνηγόρου του Πολίτη”. Ωστόσο πρόσθεσε ότι με βάση τα γεγονότα:
• Στην ψηφοφορία για το ΑΣΕΠ ψήφισε 36 από τα 66 άρθρα και διαφώνησε επί της ουσίας σε θέματα που αφορούν την αξιοκρατική και όχι μόνο την αντικειμενική επιλογή. Προφανώς και έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση ως αντιπολίτευση.
• Η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για απολογισμό του σημερινού Συνηγόρου του Πολίτη στη Βουλή και μετά να ακολουθήσει η ψήφιση του νέου Συνηγόρου. Η ΝΔ δεν το δέχτηκε.
• Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία για το θέμα της χρηματοδότησης των “Σπαρτιατών”, θα πρέπει και η κυβέρνηση να μπαίνει στη διαδικασία αποδοχής προτάσεων της αντιπολίτευσης.
“Η συναίνεση δεν είναι μια διαδικασία για να εκτεθεί ο αντίπαλος και έχει συγκεκριμένες αρχές και σε αρκετές χώρες οργανωμένους θεσμούς. Η συναίνεση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα ξεκινά από την κυβέρνηση.” επισήμανε και υπογράμμισε “Απαιτεί χρόνο, ωρίμανση και αμοιβαίους συμβιβασμούς. Δεν είναι μια μονομερής διαδικασία όπου κατατίθεται πρόταση για νόμο ή για άτομο και η αντιπολίτευση πρέπει να απαντήσει με ένα “ναι” ή ένα “όχι”. Αυτό είναι εκβιασμός για επικοινωνιακούς λόγους. Η συναίνεση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται περιπτωσιολογικά επικεντρώνοντας στις διαφωνίες και θεωρώντας αυτονόητες τις συμφωνίες.
Μάλιστα σημείωσε “Όταν υπάρχει πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης είναι σωστό η κυβέρνηση να μην την απορρίπτει απευθείας (στεγαστικό, ΦΠΑ, αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς).”.
“Είναι το πέμπτο “όχι” που λέει το ΠΑΣΟΚ από την επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη. Αυτά τα “όχι” είναι εναντιώσεις σε σημαντικά ζητήματα που είναι προς το συμφέρον των πολιτών, είναι “όχι” προς τους πολίτες. Μας προξενεί πάρα πολλά ερωτήματα” έσπευσε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ:
– δεν ήθελε να γίνονται ταχύτατα διορισμοί στο δημόσιο,
– είπε “όχι” σε έναν όχι κεντροδεξιό εγνωσμένου κύρους Συνήγορο του Πολίτη με μια πρόφαση για το ναυάγιο της Πύλου λες και ο κ. Σωτηρόπουλος θα μπλόκαρε την έρευνα,
– είπε “όχι” σε έναν σημαντικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων,
– είπε “παρών” σε βελτιώσεις για τους δικηγόρους που είχε ζητήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος και ψήφισε ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ.
“Το ΠΑΣΟΚ λέει ένα σταθερό “όχι” στο να αποκτήσει η χώρα μια σοβαρή αντιπολίτευση” υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε “Στο θέμα του κατώτατου μισθού, η Κυβέρνηση νομοθετεί μια ευρωπαϊκή οδηγία. Ουσιαστικά νομοθετούμε την απαγόρευση μείωσης του κατώτατου μισθού από το 2027. Η νομοθεσία αυτή θα δίνει τη δυνατότητα και στους δημοσίους υπαλλήλους να έχουν τις αντίστοιχες αυξήσεις, βάζουμε αντικειμενικά κριτήρια. Είναι μια πολύ ισορροπημένη πρωτοβουλία”.
“Η Νέα Δημοκρατία ως συνήθως δεν απαντά επί της ουσίας αλλά με συνθήματα. Είναι φανερό πως έχει επιλέξει τον λαϊκισμό και την τοξικότητα αντί του δημοκρατικού διαλόγου και του πολιτικού πολιτισμού. Δεν διόρθωσε το πρωινό της ολίσθημα να ταυτίσει την πολιτική της με τον ελληνικό λαό και να ποινικοποιήσει τη διαφορετική άποψη. Προφανώς δεν θα την ακολουθήσουμε στον κατήφορο.” σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς.
Από την πλευρά του ο Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής και Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε για τον κατώτατο μισθό τόνισε ότι “Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά είναι υπέρμαχος του κοινωνικού διαλόγου και του δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να διαπραγματεύονται και να καταλήγουν σε συμφωνία για κρίσιμα ζητήματα όπως η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι εργαζόμενοι και εργοδότες είναι σε θέση να διαπραγματεύονται και πάντα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κατέληγαν σε συμφωνία χωρίς τα κρίσιμα εργασιακά ζητήματα να αποτελούν αντικείμενο κυβερνητικής κερδοσκοπίας.”.
Και πρόσθεσε “Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως, θέλει τους κοινωνικούς εταίρους περιορισμένους στο δικαίωμα έκφρασης γνώμης αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι δεν πιστεύει στους δημοκρατικούς θεσμούς. Πολιτικός φιλελευθερισμός στα λόγια, ακραίος κρατισμός στην πράξη, είναι το δόγμα που ακολουθεί. Τα προβλήματα που θα προκαλέσει ο αλγόριθμος που προωθεί αντί του δημοκρατικού κοινωνικού διαλόγου, δεν αντισταθμίζονται από την πρόνοια απαγόρευσης μείωσης κατώτατου μισθού και θα αναδειχθούν στο σύνολό τους, εντός και εκτός Βουλής.”.
“Η Δημοκρατία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας δεν είναι θέμα ερμηνείας και επικοινωνίας, αλλά θέμα ουσίας. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και ανάλογη ευρωπαϊκή οδηγία. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την πολιτική αυθεντικής υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού και θα καταρρίψει στην πράξη τις επικοινωνιακές φανφάρες που αποσκοπούν στη εξυπηρέτηση των λίγων, που προστατεύει ο κ. Μητσοτάκης.” κατέληξε
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ρωμανού συντηρώντας το μέτωπο του κυβερνώντος κόμματος με το ΠΑΣΟΚ δήλωσε “Ο κ. Τσουκαλάς, (σ.σ. εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ) απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ουσιαστικά βάφτισε «Δημοκρατική Παράδοση» το ΟΧΙ σε όλα. Ακόμα και εκεί που ο original ΣΥΡΙΖΑ λέει ΝΑΙ, όπως έγινε στις βελτιώσεις για τον νέο Δικαστικό Χάρτη, πράγμα που προκάλεσε και την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών!”. Και συμπλήρωσε “Σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης έχουμε πληρώσει ακριβά τη στείρα άρνηση σε όλα, που αποτελεί βασικό συστατικό του λαϊκισμού. Όπως και αν το βαφτίσουν, η πραγματικότητα είναι ότι το κόμμα του κ. Τσουκαλά έχει μακρά παράδοση στο «ΟΧΙ σε όλα», με καταστροφικές συνέπειες για την πατρίδα.”.