Κολωνός: Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη για την υπόθεση της 12χρονης
Χωρίς διερμηνείς παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης και το γεγονός πως 1 Δεκεμβρίου εκλείπει το 18μηνο των 10 προφυλακισμένων ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό. Θα περίμενε κανείς από μεριά της εισαγγελίας τέτοια ζητήματα να είχαν επιλυθεί, καθώς και ο χρόνος πιέζει και η ανάγκη για δικαίωση του θύματος είναι ακόμα υπαρκτή.
Παρά όμως την μη σωστή προετοιμασία της διαδικασίας, η έδρα αποφάνθηκε επί του αιτήματος να γίνει η δίκη και κλεισμένων των θυρών. Δεκαοκτώ κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, εκ των οποίων οι 10 προφυλακισμένοι και από τους υπόλοιπους οκτώ οι τρεις αναζητούνται ακόμα από την αστυνομία καθώς έχει εκδοθεί σε βάρος τους ένταλμα σύλληψης.
Η συγκεκριμένη δικογραφία είχε διαχωριστεί από τη βασική προκειμένου να τρέξει παράλληλα η κύρια ανάκριση, χωρίς το φόβο παρέλευσης του 18μήνου του σημερινού ισοβίτη, με πρωτόδικη απόφαση, Ηλία Μίχου. Και οι 18 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος της γενετήσιας πράξης με ανήλικο έναντι αμοιβής και της πορνογραφίας ανηλίκου.
Υπενθυμίζεται πως σε όλες ανεξαιρέτως τις καταθέσεις του το ανήλικο θύμα είχε καταλογίσει στον Ηλία Μίχο το ρόλο του προαγωγού, παρ’ όλα αυτά στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι εκτός κάδρου και δεν κατηγορείται για τα όσα διέπραξε, σύμφωνα πάντα και με το θύμα.
Η σημερινή δικάσιμος ξεκίνησε με συνθήματα όπως «δυο μέτρα κάτω από τη γη υπάρχει ένας χώρος για κάθε βιαστή» και κάποιες «ευχές» προς τη μεριά των κατηγορουμένων, από κόσμο που ήρθε για να δείξει την αλληλεγγύη του στο θύμα και την οικογένειά του. Μάλιστα συγγενείς του θύματος ήρθαν λεκτική αντιπαράθεση με έναν εκ των κατηγορουμένων με το συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου να μπαίνει στη μέση και να αναφέρει πως «αυτοί είναι θεατρινισμοί».
Τους κατηγορούμενους τους συνόδευαν 15 αστυνομικοί, η έδρα απαρτιζόταν από τρεις γυναίκες δικαστίνες, την εισαγγελέα και τη γραμματέα. Στην αίθουσα βρίσκονταν τουλάχιστον 7 δημοσιογράφοι και στα πίσω καθίσματα δεξιά κάθονταν σχεδόν 10 πολίτες που ανέμεναν τη διαδικασία κλήρωσης των ενόρκων.
Παρά όμως τη σοβαρότητα της υπόθεσης και την ανάγκη για απονομή δικαιοσύνης για το ίδιο το θύμα, η διαδικασία έμεινε στάσιμη για αρκετές ώρες καθώς υπήρχε σοβαρό κώλυμα για την εύρεση διερμηνέων που ήταν αναγκαίοι στη διαδικασία για να μεταφράζουν σε κάποιους εκ των αλλοδαπών κατηγορουμένων. Στη «βαβέλ» όμως του κύριου Φλωρίδη η διερμηνεία μοιάζει πολυτέλεια.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια μάλιστα η πρόεδρος της έδρας ανέφερε προς την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, πως «δεν υπάρχουν διερμηνείς ούτε στα αυτόφωρα, ούτε στην εισαγγελία και πως πρέπει να βρεθούν για τη συνέχεια της διαδικασίας». Στο φινάλε της παραπάνω πρότασης και καθώς κινούταν προς την έξοδο της αίθουσας είπε στους δικηγόρους των κατηγορουμένων μήπως οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι γνωρίζουν κάποιο άτομο που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διερμηνεία και πως θα πληρωθεί κανονικά.
Μετά λοιπόν από σχεδόν 4 και κάτι ώρες εν τέλει προτάθηκε ένας διερμηνέας ο οποίος δήλωσε πως δεν μπορεί να βοηθήσει κι έτσι η έδρα πέρασε στο αίτημα να γίνει η εξέλιξη της δίκης κεκλεισμένων των θυρών, αίτημα στο οποίο υπήρχε η σύμφωνη γνώμη και της υπεράσπισης κατηγορίας, αλλά και των κατηγορουμένων. Στο παραπάνω αίτημα συμφώνησε και η εισαγγελέας της έδρας. Μετά από την πολύωρη καθυστέρηση εν τέλει έγινε και η κλήρωση των ενόρκων.