Πως οι αγορές προέβλεψαν εγκαίρως την νίκη Τραμπ
*Γράφει ο Μιχαήλ Φλαμπουράρης Ρετσινάς
Εδώ και μήνες μια σειρά χρηματιστηριακών δεικτών προέβλεπαν όχι απλά τη νίκη αλλα την καθολική επικράτηση του Trump ως το πιθανότερο σενάριο. Ορισμενοι από τους δείκτες ήταν:
Η άνοδος των bitcoin ως προεξόφληση ευνοϊκότερου νομοθετικού πλαισίου από το Trump.
Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων δεκαετούς λήξης και της μεταβλητότητας τους ως προεξόφληση του μεγαλύτερου δημοσιονομικού ελλείματος με Trump λόγω της χαλαρότερης φορολογικής του πολιτικής.
Η σταθερότητα του δείκτης μεταβλητότητας των μετοχών και των spreads των εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης ως προεξόφληση χαμηλότερης φορολογίας των κερδών από τον Trump .
Η σχετική άνοδος των μικρότερων σε κεφαλαιοποίηση μετοχών του Russell 2000 έναντι των μεγαλύτερων 500 εταιριών σε κεφαλαιοποίηση ως προεξόφληση ενίσχυσης της εγχώριας οικονομίας και ιδιαίτερα των βιομηχανικών επιχειρήσεων και περιφερειακών τράπεζων.
Η πτώση του νομισματικού δείκτη των αναδυομένων αγορών και η άνοδος του δολαρίου ,ως προεξόφληση της επιβολής πληθωριστικων δασμών και απελάσεων ,που περιορίζει το περιθώριο μείωσης των επιτοκίων. Συγκεκριμένα οι αγορές πλέον περιμένουν πως το Δεκέμβριο του 2025 τα επιτόκια θα έχουν μειωθεί μονο στο 3.75% .
Η παράδοξη ,εν μέσω πολέμων ,πλάγιο καθοδική πορεία του αργού πετρελαίου ως προεξόφληση αυξημένης πλεονασματικής παραγωγής κατά τη προεδρία Trump.
Οι χρηματιστηριακές τιμές των παραπάνω χρεογράφων και εμπορευμάτων δεν είναι παρά η αποκρυστάλλωση του συνόλου των γνώσεων καλά ενημερωμένων traders.
Πρόκειται για μια ανθρώπινη κατασκευή και όχι ένα μαντείο σοφίας όπως φάνηκε το 2023 στη λαθεμένη πρόβλεψη οικονομικής ύφεσης βάσει της αρνητικής κλίσης της καμπύλης αποδόσεων.
Ως ανθρώπινη κατασκευή μπορεί επομένως να αναδιαμορφωθεί εφόσον αλλάξει η συλλογική άποψη των traders για το οικονομικό αφήγημα στους γραμμικούς συσχετισμούς τους , αν θεωρήσουν πως οι καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης υπερισχύουν των πληθωριστικων κινδύνων.
Ως προς τις Αμερικάνικες εκλογές όμως οι αγορές σωστά προέβλεψαν την έκφραση του κοινωνικού ρεύματος για περισσότερο φιλεργατικής πολιτικής με παράλληλη στήριξη των μικρομεσαίων.
Οι εργάτες του rust belt, η ζώνη της σκουριάς , απελπισμένοι εξαιτίας της απώλειας της εργασίας και καθημερινότητας τους από την αποβιομηχάνιση, ψήφισαν την πολιτική των δασμών γιατί πείστηκαν πως ήταν μια διαπραγματευτική τακτική για να ξανανοίξουν εγχώρια εργοστάσια.
Παρομοίως οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι , δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ψήφισαν Trump αγανακτισμένοι με την ακρίβεια που έπληττε τα εισοδήματα τους αλλα και την αθρόα εισροή ανειδίκευτων μεταναστών που τους ανταγωνίζονταν εργασιακά.
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ψήφισαν Ρεπουμπλικάνους , διαμαρτυρόμενοι για το αυξημένο κόστος λειτουργίας τους (ενοίκια ,ασφάλιση και δανειοδότηση) και τη διαφαινόμενη φορολογική τους επιβάρυνση από τους Δημοκρατικούς προς περιστολή του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ενώ λοιπόν η οικονομία ήταν σε πλήρη απασχόληση , τα πραγματικά εισοδήματα και ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης μειώνονταν από το 2021 για τους δίχως ακίνητα και μετοχές.
Ο Δείκτης ,εκφράζοντας τις απόψεις των καταναλωτών για τις τρέχουσες συνθήκες και μελλοντικές οικονομικές προσδοκίες ,καθολου τυχαια επανέκαμψε τον Οκτώβριο με την αποκατάσταση του Trump ως φαβορί στις αγορές στοιχημάτων.
Συνοπτικά , η στροφή της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων στη λαϊκή δεξιά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τις αγορές, καθώς έβλεπαν πως οι οικονομικές ανάγκες θα οδηγούσαν στην επιλογή του πολιτικού της αφηγήματος από μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
*Τεχνικός Αναλυτής MSTA