Ακίνητα: Αλλάζουν ριζικά οι δηλώσεις

Γιώργος Παλαιτσάκης

3 Ιουνίου 2025, 8:15 πμ
Share

* Προθεσμία 30 ημερών σε μισθωτές και συνιδιοκτήτες για την αποδοχή των μισθωτηρίων

* Τι πρέπει να κάνουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές για τις νέες και τις παλαιές μισθώσεις

Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων ισχύουν από τη Δευτέρα 2 Ιουνίου με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) Γιώργου Πιτσιλή. Οι αλλαγές θεσπίζονται με σκοπό την εκκαθάριση του αρχείου των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων, ώστε να διακρίνονται πλέον οι ενεργές από  αυτές που έχουν λήξει και να μπορεί στη συνέχεια η Α.Α.Δ.Ε. να ενημερώσει με τις ενεργές μισθώσεις το νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (Μ.Ι.Δ.Α.) που ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία εντός των προσεχών μηνών

Η πρώτη σημαντική αλλαγή που επέρχεται με την απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. προβλέπει ότι οι ενοικιαστές και οι συνιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους προθεσμία τριάντα (30) ημερών, για να αποδεχθούν τη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας που υπέβαλε ο μοναδικός ιδιοκτήτης-εκμισθωτής ή ένας εκ των συνιδιοκτητών – εκμισθωτής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Α.1068/2025 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, στο εξής μόλις υποβληθεί δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας από έναν μοναδικό ιδιοκτήτη-εκμισθωτή ή από έναν εκ των συνιδιοκτητών-εκμισθωτή, ο ενοικιαστής ή οι ενοικιαστές ή και οι λοιποί συνιδιοκτήτες του ακινήτου:

  • Λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Τα Μηνύματά μουκαθώς επίσης και μέσω του myAADEapp.
  • Ενημερώνονται μέσω e-mail στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει.
  • Έχουν τριάντα (30) ημέρες από τη λήψη της σχετικής ειδοποίησης, για να αποδεχτούν ή να απορρίψουν ψηφιακά τη δήλωση που υπέβαλε ο εκμισθωτής /συνιδιοκτήτης. Σε περίπτωση απόρριψης, συμπληρώνονται και οι λόγοι μη αποδοχής σε ειδικό πεδίο της εφαρμογής.

Μετά την πάροδο αυτής της προθεσμίας, εφόσον κανένας εκ των μισθωτών / συνιδιοκτητών δεν έχει προχωρήσει σε άλλη ενέργεια, η δήλωση θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.

Τα παραπάνω ισχύουν για δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας που υποβάλλονται από τις 2/6 και μετά.

Με την ίδια απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, παρέχεται προθεσμία μέχρι τις 30/6 στους ιδιοκτήτες, τους τυχόν συνιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές ακινήτων προκειμένου να προβούν στις ενέργειες αποδοχής ή απόρριψης των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι 1/6, εφόσον δεν το έχουν πράξει ήδη. Η ίδια προθεσμία παρέχεται επιπλέον στους ιδιοκτήτες (εκμισθωτές) προκειμένου να υποβάλουν δηλώσεις λύσης μισθώσεων χωρίς κυρώσεις για μισθώσεις που έληξαν μέχρι 30/4, εφόσον δεν το έχουν πράξει.

Επισημαίνεται ότι οι μισθωτές /συνιδιοκτήτες μπορούν να ανατρέξουν στις ψηφιακές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Ακίνητα > Δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων > Είσοδος στην Εφαρμογήκάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet, για να αποδεχτούν ή όχι ψηφιακά τη σχετική δήλωση.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

4:17 μμ

Θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο για την απώλεια του Μάριου Οικονόμου

11:26 πμ

Αυτή τη φορά δεν θα μας το κλέψουν

10:54 πμ

Y/KNOT Invest A.E.: Πράσινο φως για τη μίσθωση γραφείων

10:10 πμ

Μιλάει ακόμα…

9:00 πμ

Προβληματισμός για τις μοβ μέδουσες στον Βόρειο Ευβοϊκό

8:02 πμ

Έρχεται ο πιο εφιαλτικός, ψηφιακός «big brother»

7:33 πμ

2,2 εκατ. ευρώ για προκάτ οικίσκους στις φυλακές

7:29 πμ

Σχόλιο αγοράς (Παρασκευή 29 Μαΐου 2026)

8:23 μμ

Η CUPRA παρουσιάζει το ‘University of the Streets’, την παγκόσμια καμπάνια λανσαρίσματος για το CUPRA Raval

7:50 μμ

Πληθωρισμός: Αυξάνονται οι πιέσεις για νέα κίνηση από την ΕΚΤ

7:24 μμ

Υεμένη: Μειώνονται οι προμήθειες τροφίμων μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ

6:55 μμ

Γιορτή Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ

6:45 μμ

Κίνα: Ξεκινά εκπαίδευση ανθρωποειδών ρομπότ στη Σαγκάη

6:14 μμ

Νέοι εκτεταμένοι έλεγχοι για τα νέα κόλπα στη φοροδιαφυγή

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές