ΑΔΜΗΕ: Οι γάλλοι της Meridiam SAS αγόρασαν μερίδιο 49,9% στον υποθαλάσσιο αγωγό Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Όσοι ψάχνατε να βρείτε γιατί ‘έτρεξε’ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ τον προηγούμενο μήνα , διαβάζοντας παρακάτω θα καταλάβετε.
Η γαλλική Meridiam SAS φέρεται ότι συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο στο έργο της Ελλάδας ύψους 1,9 δισ. ευρώ ($1,98 δισ.) για τη σύνδεση του ηλεκτρικού της δικτύου με την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία. Πρόκειται για κίνηση που έχει και σημαντική γεωπολιτική σημασία σε μια περίοδο που η Άγκυρα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην συγκεκριμένη περιοχή που θα γίνει το έργο
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο γαλλικός κολοσσός θα αποκτήσει μερίδιο 49,9% στο έργο Great Sea Interconnector, ενώ ο ελληνικός πάροχος δικτύου ΑΔΜΗΕ θα διατηρήσει το 50,1%, αναφέρουν οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή η συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.
Η υποθαλάσσια σύνδεση θα είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και ανοίγει το δρόμο για την ενσωμάτωση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σύστημα μεταφοράς του μπλοκ. Πάνω από 1.200 χιλιόμετρα καλωδίων υψηλής τάσης θα τοποθετηθούν σε βάθη έως και 3.000 μέτρων, σημειώνει το Bloomberg.
Οι δύο εταιρείες θα χρηματοδοτήσουν το μερίδιό τους στο έργο και η συμφωνία επιτρέπει επίσης τη δυνατότητα να ενταχθούν στο μέλλον και νέοι επενδυτές, αναφέρουν οι πηγές.
Η GSI είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το διοικητικό συμβούλιο της GSI θα αποτελείται αρχικά από 11 μέλη, έξι που θα διορίζονται από τον ΑΔΜΗΕ και τα υπόλοιπα πέντε από τη Meridiam, αναφέρει μια πηγή.
Ποια είναι η Meridiam
Η Meridiam είναι παγκόσμιος επενδυτής και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Παρίσι και ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση μακροπρόθεσμων έργων δημόσιας υποδομής. Είναι ο βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας που βρίσκεται ήδη στην φάση της κατασκευής.
Διαχειρίζεται περισσότερα από 22 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων, έχοντας παρουσία σε 56 χώρες. Εστιάζει σε κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, τη βιώσιμη κινητικότητα και τις καινοτόμες λύσεις χαμηλών ανθρακούχων εκποµπών, ενώ επενδύει και σε βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.