Άδωνης Γεωργιάδης: Ο… γιατροφάγος
Την έντονη αντίδραση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων προκάλεσε κατά την ακρόαση τους στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσω το άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που προβλέπει κυρώσεις τους ιδιώτες γιατρούς σε περίπτωση που αρνηθούν να συνδράμουν στο έργο του ΕΣΥ.
Για απαράδεκτο και επικίνδυνο άρθρο που πρέπει να αποσυρθεί έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο “γαλάζιος” Θανάσης Εξαδάκτυλος που ήταν κι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, λέγοντας επίσης “Εκεί που δεν έχουμε σήμερα κίνητρα θα δημιουργηθούν και αντικίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα”. Χτύπησε μάλιστα καμπανάκι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζοντας ότι “αν ενεργοποιηθεί αυτή η διάταξη θα είναι το απόλυτο μπλακ άουτ με ευθύνη της κυβέρνησης”
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος σχολίασε πως “ούτε με το φιλότιμο, ούτε με το ζόρι μπορούμε να λύσουμε τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ” σημειώνοντας ότι η λύση για να το κύμα φυγής από το δημόσιο σύστημα υγείας είναι να ξαναγίνει ελκυστικό, αυξάνοντας τις αμοιβές.
“Θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα”, είπε απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρά τις αντιδράσεις εν κάνει πίσω και απαντώντας επέμεινε στην ψήφιση της διάταξης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η ρύθμιση δεν αποσύρεται” και ότι “θα υπάρχει εσαεί και για τον επόμενο υπουργό”. Ο υπουργός Υγείας, όπως ο ίδιος είπε, είχε επικοινωνία με νοσοκομεία της Σπάρτης, της Ξάνθης και της Δράμας και εξέφρασε την ελπίδα για μια “ομαλή εξέλιξη”.
“Περιμένω απάντηση και ελπίζω στο τέλος να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί πουθενά”, πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε “τραγική” την απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να σταματήσουν από την Παρασκευή και μέχρι την ψήφιση του νόμου την εκτέλεση συνταγογραφήσεων. “Είναι εκβιασμός εκατομμυρίων ασθενών οι οποίοι θα μπουν σε μεγάλη ταλαιπωρία. Αυτή η απόφαση του ΠΙΣ θα είναι τραγική, ελπίζω ότι θα το ξανασκεφτούν” ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι η ρύθμιση με τις κυρώσεις για τους ιδιώτες γιατρούς έχει έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα.
Και κατέληξε “σε πνεύμα καλοπιστίας λέω στον ΠΙΣ να μην προχωρήσουν στην απόφαση, θα είναι επιζήμια για τους ασθενείς. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα κάνει κάτι τέτοιο”, προκαλώντας νέες αντιδράσεις, καθώς παρενέβη ο Παύλος Πολάκης αλλα και ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. “Ό,τι σπέρνει θερίζει ο υπουργός. Εκβιασμό έκανε, με εκβιασμό απαντά ο ΠΙΣ”, σχολίασε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Να σημειωθεί ότι η πολυωρη συνεδρίαση στην Επιτροπή έγινε υπό ασφυκτικές συνθήκες και ως προς το χώρο και ως προς τον χρόνο με τους βουλευτές να διαμαρτύρονται έντονα για την αίθουσα που επελέγη, καθώς είχαν προσκληθεί πολλοί φορείς, αλλα και για τη βιασύνη της κυβέρνησης να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που δεν έχει καθόλου επείγοντα χαρακτήρα.
Πολλοί βουλευτές-μέλη της Επιτροπής αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, ενώ υπήρξε και μια λιποθυμία ενός εκπροσώπου από τους φορείς που είχαν προσκληθεί. Η συνεδρίαση διακόπηκε και ο γιατρός της Βουλής έσπευσε για τις πρώτες βοήθειες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέστη υπογλυκαιμικό σοκ και μια μικρή κρίση επιληψίας.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου διαμαρτυρηθήκε έντονα για τις συνθήκες και από το ΠΑΣΟΚ η Ευαγγελία Λιακούλη ανέφερε “Ζητήσαμε οι συνθήκες να είναι διαφορετικές, στοιβάζονται οι φορείς και είμαστε πάλι σε συνθήκες covid όπου έχουμε έξαρση”.