ΑΕΚ: Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;
Οι θλάσεις των ποδοσφαιριστών είναι η μάστιγα της εποχής και η ποδοσφαιρική ΑΕΚ το γνωρίζει καλά: Λιβάι Γκαρσία, Ουντομπάτζο, Γκατσίνοβιτς, Άμραμπατ, Μουκουντί, ενώ ο Κροάτης Λιούμπισιτς προφυλάχτηκε στο ματς της περασμένης αγωνιστικής με την Καλλιθέα, για να μην πάθει θλάση κι αυτός. Για να μην αδικήσουμε την ΑΕΚ, κατά καιρούς, όλες οι ομάδες, όπως και οι μπασκετικές, παρουσίασαν παρόμοια προβλήματα. Τι είναι θλάση ως ορισμός; Θλάση των μυών του οργανισμού. Πώς μπορούν να αποφευχθούν οι θλάσεις; Η ερώτηση απαντάται με ερώτηση: Ποιες ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1 έχουν αθλητίατρο στο ιατρικό τιμ; Καμία, είναι η απάντηση.
Πώς προέρχονται οι θλάσεις; Οι παίκτες κουράζονται από τις συνεχείς προπονήσεις και τα παιχνίδια, αλλά τα ιατρικά επιτελεία έχουν τη δυνατότητα μέτρησης της κόπωσης, ώστε ν’ αποκλειστεί η εξέλιξή της. Κανονικά, θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμα και το χρόνο που πρέπει και μπορεί να παίζει ένας ποδοσφαιριστής. Για να μην «τεμπελιάζει», όπως φαίνεται καθαρά μερικές φορές.
Επίσης, τα ιατρικά επιτελεία θα πρέπει να χρησιμοποιούν κατάλληλες αιματολογικές, βιοχημικές και ορμονολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα συσχετίζονται με προηγούμενες εξετάσεις του παίκτη, λαμβάνοντας υπόψη τη φάση της προπόνησης και γενικά το ιστορικό του, έτσι ώστε η βελτίωση να γίνεται χωρίς να προκληθεί οξεία κόπωση και να αποφευχθεί η χρόνια κόπωση. Όσο είναι υγιής και συστηματικά προπονημένος ο αθλητής, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να εμφανιστούν τα συμπτώματα της κόπωσης, δηλαδή οι μυϊκοί τραυματισμοί. Αυτό λένε οι αθλητίατροι.
Βέβαια, απαρχή όλων των κακών που μπορούν να συμβάλουν στην θλάση, είναι η προετοιμασία των ποδοσφαιριστών, εκεί που «χτίζεται» ο οργανισμός για να αντέξει θα δεκάδες παιχνίδια. Η εκτίμηση των μετρημένων στα δάκτυλα του ενός χεριού αθλητιάτρων στην Ελλάδα, αναφέρει ότι δεν έχει καμία σημασία πότε αρχίζει η προετοιμασία μιας ομάδας, αρκεί να γίνει σωστά. Όταν γίνει σωστά, τότε δεν υπάρχει «σκάσιμο», όπως παρατηρείται στην ΑΕΚ. Οι αθλητίατροι υποστηρίζουν ότι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να θυσιάζουν μερικές ημέρες ξεκούρασης και να μην διαμαρτύρονται ότι δεν ολοκλήρωσαν τις διακοπές τους. Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι τεράστιες και οι απαιτήσεις επίσης. Είναι προτιμότερο να χάσουν μερικές ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος της προετοιμασίας. Να θυμίσουμε εδώ, ότι ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού Γιώργος Αμανατίδης ξεκινούσε μόνος του την προετοιμασία. Δεν αντιμετώπισε ποτέ μυϊκό πρόβλημα.
Μία εξ ίσου σημαντική παράμετρος που συμβαίνει συχνά τις ομάδες και έχει επίσης βασική ευθύνης για την πρόκληση μυϊκών τραυματισμών, είναι και η ανυπακοή των προπονητών στις προτροπές των γιατρών. Αν οι μετρήσεις μυϊκού καμάτου και γαλακτικού οξέος δεν λαμβάνονται υπ όψιν από τον προπονητή, η θλάση, έρχεται. Παράδειγμα: Ένας γιατρός (αθλητίατρος) με βάση τις μετρήσεις, αποφαίνεται ότι για τον ακριβή χρόνο χρησιμοποίησης του κάθε ποδοσφαιριστή. Ο Λιβάι Γκαρσία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να παίξει σε πλήρη ένταση για 30 λεπτά. Αν ο Αλμέιδα τον έκανε αλλαγή ενώ ήταν καλός, θα τον περνούσαν από λαϊκά δικαστήρια. Ο κόσμος, δυστυχώς, δεν γνωρίζει.
Επίσης, τα σύγχρονα ιατρικά επιτελεία των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης έχουν ως στόχο να κουράρουν κατά τέτοιο τρόπο τους ποδοσφαιριστές ώστε κατά διαστήματα τουλάχιστον οι έξι στους δέκα να είναι σε φουλ φόρμα. Όχι όλους. Έτσι, καταρρίπτεται και μία ελληνική δοξασία ότι «η ομάδα κάνει κοιλιά». Είναι λάθος. Δεν γίνεται όλη η ομάδα, αλλά μερικοί παίκτες, καθότι δεν αντιδρούν όλοι οργανισμοί το ίδιος στην προπόνηση και τα ματς.