Αφήνοντας το 2024…
Γράφει ο Ηλίας Ζαχαράκης*
Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με μικρές απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη να αυτονομείται από την άσχημη εικόνα των ξένων αγορών. Συνεχίζεται το «κατενάτσιο» με το 1.460 επίπεδο, με τον Γ.Δ. να αναζητά να κλείσει το έτος πάνω από αυτό. Ο τραπεζικός σαφώς έκανε τη διαφορά μιας και έκλεισε οριακά αμετάβλητος, δείχνοντας ότι έχει όρεξη να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα.
Ο τζίρος της Παρασκευής εκτινάχθηκε λόγω της δημόσιας πρότασης της ΤΕΝΕΡΓΑ και μένει να δούμε αν μέρος από τα κεφάλαια τοποθετηθούν σε άλλους τίτλους στην αγορά.
Mένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις για το 2024 με τους περισσότερους διαχειριστές να βρίσκοται σε διακοπές, οπότε θα δούμε περισσότερο εσωτερικές αψιμαχίες και προσπάθεια «καλλωπισμού» αποτιμήσεων από θεσμικούς.
Μπορεί το 2024 να κλείνει με κέρδη για τον Γ.Δ. παρόλα αυτά, αν κάποιος δει το σύνολο της αγοράς, θα τη χαρακτηρίζαμε περισσότερο σαν έτος συσσώρευσης μιας και ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που έκανε την διαφορά μαζί με μερικούς ακόμα τίτλους που έδωσαν σημαντικές αποδόσεις. Μπορεί το 2025 να έχει χαμηλές προσδοκίες, όμως θεωρούμε ότι είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε χρηματιστηριακές αποδόσεις μετά από την ανάπαυλα και το «χώνεμα» τιμών από κέρδη των προηγούμενων μηνών.
Άλλωστε, τόσο τα εταιρικά όσο και τα μακροοικονομικά αποτελέσματα συνέχισαν να είναι ανοδικά, ενώ παράλληλα η μείωση των επιτοκίων του 2024 και αυτή που θα ακολουθήσει το 2025 θα βοηθήσει σημαντικά στα κόστη δανεισμού, ενώ θα ανοίξει την όρεξη για νέες επενδύσεις. Στην παρούσα φάση, η κίνηση της ΕΚΤ λόγω του φόβου της ύφεσης σε Γερμανία και Γαλλία ωφελεί αισθητά τη χώρα μας στην ήδη σημαντική ανάπτυξη που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία.
Μένει να δούμε ποιοι θα είναι μεγάλοι πρωταγωνιστές του νέου έτους με τον τραπεζικό να φαίνεται πως έχει πάλι την πρωτοκαθεδρία, θυμίζοντας ότι κινείται αισθητά ετεροχρονισμένα με την υπόλοιπη αγορά. Να θυμίσουμε ότι τα πραγματικά χαμηλά της αγοράς ήταν το 2012, με τον τραπεζικό να καταγράφει χαμηλά το 2016.
Η ενέργεια φαίνεται να συνεχίζει να έχει μπροστά της να δώσει κέρδη με τη ΔΕΗ να κάνει τη διαφορά, ενώ όλα δείχνουν ότι το 2025 θα μπορούσε να είναι χρονιά των ΕΛ.ΠΕ. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση ήταν η μεγάλη χαμένη του έτους και το πιο πιθανό είναι το 2025 να προσπαθήσει συνεχίσει να αυξάνει αποτιμήσεις, από τη στιγμή που τα αποτελέσματα μπορούν εύκολα να δικαιολογήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις.
Πριν μόλις λίγα χρόνια είχαμε εικάσει ότι η οικονομία μπορεί μετά από τη μακρόχρονη ύφεση να κάνει ένα επενδυτικό μπουμ, κάτι που έχει αρχίσει να διαφαίνεται. Υπάρχει μεγάλος αριθμός εταιρειών με σοβαρό growth και μεγέθη, που δυστυχώς δεν μπορούν να προσελκυστούν από το Χρηματιστήριο. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να δοθούν πλεονεκτήματα σε εταιρίες που αποφασίζουν να εισαχθούν στη λεωφόρο Αθηνών, αν θέλουμε να συντηρήσουμε και μεγαλώσουμε την αγορά μας προσελκύοντας νέους επενδυτές.
* Διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ