Αυστρία: Παραμένουν οι επιφυλάξεις της για τον κοινοτικό προϋπολογισμό
Ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης «κάπου μεταξύ του 1% και του 1,1%» στην αύξηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, «βλέπει» τώρα στις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ωστόσο, ο ίδιος, όπως δήλωσε στην αυστριακή ιδιωτική διαδικτυακή τηλεόραση Oe24, παραμένει στην απειλή του για άσκηση «βέτο» από την Αυστρία, στην περίπτωση που, ενόψει της επικείμενης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 20ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για το νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμείνει στην πρότασή της που θα αντιστοιχεί στο 1,114% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αιτιολογήσει την πρότασή της με τις επιπλέον δραστηριότητες που αναλαμβάνει, όπως για παράδειγμα, στον τομέα της προστασίας του κλίματος και της ασφάλειας των συνόρων.
Όπως επισήμανε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, το ποσοστό 1,11% του ΑΕΕ είναι «πολύ υψηλό», διότι για «καθαρούς πληρωτές» (σ.σ. χώρες που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό περισσότερα από όσα εισπράττουν) όπως είναι η Αυστρία, «αυτό θα σήμαινε μαζικές επιπλέον επιβαρύνσεις». Ο ίδιος ωστόσο, είναι «πολύ αισιόδοξος» ότι τώρα θα υπάρξει μία καλύτερη πρόταση.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρτς, η Αυστρία βρίσκεται σε μία ομάδα μαζί με άλλες χώρες – «καθαρούς πληρωτές» – που είναι καλά συντονισμένες μεταξύ τους και διαπραγματεύονται, όχι μόνο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και με άλλες χώρες οι οποίες εισπράττουν από την ΕΕ περισσότερα από όσα συνεισφέρουν.
«Φυσικά και δεν θέλουμε οι συνεισφορές μας να φθάσουν σε δυσανάλογα ύψη», τόνισε στις δηλώσεις του στην Oe24 ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, πριν από τρία χρόνια ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, είχε ταχθεί κατηγορηματικά κατά μίας υψηλότερης συνεισφοράς της Αυστρίας ως επακόλουθο του Brexit.
Ο ίδιος, πριν την νίκη του στις προτελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017, είχε διευκρινίσει ότι οι απώλειες στον κοινοτικό προϋπολογισμό λόγω του Brexit, θα πρέπει να αντισταθμιστούν μέσα από μεταρρυθμίσεις και περικοπές, αλλά σε καμία περίπτωση με υψηλότερες συνεισφορές των «καθαρών πληρωτών».
Μόλις προ δεκαημέρου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως Αυστριακός καγκελάριος, είχε απειλήσει με την προβολή «βέτο» από μέρους της Αυστρίας, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμείνει στην έως τώρα πρότασή της, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι «σίγουρα δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε σε μία ομάδα των πέντε χωρών των ‘καθαρών πληρωτών’, είμαστε καλά συντονισμένοι και έχουμε εδώ μία ξεκάθαρη θέση».
Ήδη κατά τις συνομιλίες του πριν από δύο εβδομάδες στη Βιέννη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ζητήσει να υπάρξει ένας περιορισμός του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΕ, επισημαίνοντας πως η Αυστρία δεν είναι μόνη με αυτή την απαίτηση της, και πως η δική του κυβέρνηση «θα ήταν μία κακή κυβέρνηση εάν δεν εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των φορολογούμενων».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε παραδεχθεί ότι δεν υπήρχε αρκετή πρόοδος ώστε να μπορεί να μπει στην τελική ευθεία ο επόμενος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.
Είχε αναφέρει επίσης, ότι θα πρέπει να ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ ειδικών ως προς τις διαφορετικές θέσεις των χωρών-μελών της ΕΕ και να έχει βολιδοσκοπήσεις με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ως προς μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που, στο μεταξύ προσδιορίστηκε για τις 20 Φεβρουαρίου.
Από «ακατανόητη» έως «λαϊκιστική», έχει καταγγείλει η αυστριακή αντιπολίτευση την προαναγγελία βέτο από τον Αυστριακό καγκελάριο, με το μεγαλύτερο κόμμα της, το Σοσιαλδημοκρατικό, να προειδοποιεί ότι μία χαμηλότερη συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην γεωργία και τις δαπάνες συνοχής για τις χώρες-μέλη, ενώ, για «καθαρό λαϊκισμό» από μέρους του καγκελάριου, έκανε λόγο το κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).
Έναν σύμμαχο τους στην υποστήριξη από μέρους τους μίας αύξησης του πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ, έχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως επίσης η πλειονότητα των 27 χωρών-μελών, στο πρόσωπο του Επιτρόπου Προϋπολογισμού, του Αυστριακού, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος θέτει ως “κόκκινη γραμμή” το ποσοστό του ΑΕΕ που έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.