Αιφνιδιαστική διαμαρτυρία έξω από το Μαξίμου για την ψυχική υγεία
Περισσότερα από 150 σωματεία και φορείς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση ζητούν την απόσυρσή του χαρακτηρίζοντάς το εκτρωματικό και προειδοποιώντας πως θα διαλύσει τις όποιες υπάρχουσες υπηρεσίες και δομές.
Σήμερα συλλογικότητες και πολίτες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή τους στο κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και προγραμμάτων απεξάρτησης, καθώς με το ν/σ προβλέπεται η ανάθεση σε ιδιωτικό φορέα (Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ)) την αναμόρφωση και το περιεχόμενο της ψυχικής υγείας και η δημιουργία ενός άλλου ιδιωτικού φορέα, του ΕΟΠΑΕ, όπου θα υπαχθούν όλοι οι υπάρχοντες οργανισμοί, όπως ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ.
Νωρίτερα, εργαζόμενοι του ΨΝΑ Δαφνί και άλλοι υγειονομικοί, που συμμετείχαν στην παραπάνω κινητοποίηση, προχώρησαν συμβολικά σε αιφνιδιαστική διαμαρτυρία έξω από το προεδρικό Μέγαρο ζητώντας χρηματοδότηση και μονιμοποιήσεις. Μαζί τους συνδικαλιστές της ΟΕΝΓΕ και άλλα σωματεία Υγειονομικών από Ευαγγελισμό, ΚΑΤ, Νίκαια κ.α. ενάντια στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.
Φώναξαν συνθήματα όπως «η ψυχική υγεία ανήκει στον λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό», «τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» και «δώστε λεφτά για πρόνοια υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».
Χθες το 18 ΑΝΩ και το δίκτυο αλληλεγγύης κοινωνικών ιατρείων πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, ενώ καλούν αύριο, μαζί με άλλες συλλογικότητες, σε μεγάλη συναυλία.
Πολλοί καλλιτέχνες, όπως οι Γιάννης Αγγελάκας, Δημήτρης Μητσοτάκης, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Γρηγόρης Κλιούμης, Βέβηλος, και Θραξ Πανkc,, ενώνουν τις φωνές τους με τους υγειονομικούς και τον επιστημονικό κόσμο ζητώντας να μην περάσει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Η συναυλία θα γίνει την Τετάρτη (8μ.μ.) σε πάρκο -στη συμβολή των οδών Ερμού και Πειραιώς – 200 μέτρα από την πλατεία Ασωμάτων].
Σημειώνεται ότι Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ ενάντια στον ΕΟΠΑΕ συγκεντρώνει υπογραφές με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι στο έγκλημα».