Αικ. Παπανάτσιου: Περικοπές καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου κατά 1,2 δισ. ευρώ από το 2017 και μετά
Η νέα υφυπουργός έπεσε και σε ένα σοβαρό σφάλμα καθώς υποστήριξε ότι το 1,8 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η κυβέρνηση να διατεθεί για μέτρα αύξησης της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά το 2018 μέσω μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου του … 2017 για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με 2,7%!
Την περικοπή καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ εντός των προσεχών ετών προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου μιλώντας στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.
Ταυτόχρονα, όμως, υπέπεσε σε ένα σοβαρό σφάλμα, καθώς συνυπολόγισε στους παράγοντες που θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 2,7% το 2017 την … μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ και την αξιοποίηση της διαφοράς του 1% του ΑΕΠ σε μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την οποία η κυβέρνηση έχει προτείνει στους Θεσμούς για μετά το 2018 και η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτή.
Αναλυτικά, η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε, μεταξύ άλλων:
Για τις περικοπές δαπανών: «Τα προηγούμενα χρόνια οι άλλες κυβερνήσεις έριξαν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της δημοσιονομικής προσαρμογής στην πλευρά των δαπανών. Αυτό σήμαινε τεράστιες μειώσεις των συντάξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και των μισθών του δημοσίου αλλά και τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία.
Δεν υπάρχουν πια παρά ελάχιστα περιθώρια για μείωση των δαπανών. Εμείς υπολογίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε δαπάνες έως και 1,2 δισ. ευρώ το μέγιστο που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες. Δεν θα τις ονομάσω «σπατάλες» αλλά απλώς δαπάνες που θα μπορέσουν να μειωθούν σταδιακά χωρίς να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στη λειτουργία του κράτους.
Ότι αυτό είναι το μέγιστο ποσό των δαπανών που εκείνη αλόγιστα τις χαρακτηρίζει «σπατάλες», το γνωρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και όταν υπόσχεται μειώσεις φόρων με κόστος 4,1 δισ. ευρώ χωρίς μειώσεις μισθών, συντάξεων ή κοινωνικών δαπανών ψεύδεται και μάλιστα ξεδιάντροπα. Σκοπεύει να μειώσει συντάξεις, σκοπεύει να μειώσει βασικές κοινωνικές δομές του κράτους που δεν θα του επιτρέψουν στοιχειωδώς να επιτελεί τον κοινωνικό του ρόλο».
Για την επίτευξη του στόχου του 2017 για ανάπτυξη 2,7%: «Βασική πρόταση της κυβέρνησης στη συζήτηση για την ισορροπία των δύο σκελών της δημοσιονομικής πολιτικής, δαπανών και φόρων, είναι η μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων να κατευθύνεται αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με ελάφρυνση της φορολογίας και των εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, η πρότασή μας στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου να χρησιμοποιηθεί για κοινωνικούς σκοπούς και η μείωση των πλεονασμάτων για αναπτυξιακούς.
Άμεσα θα πέσουν στην οικονομία 1,8 δισ. ευρώ (σ.σ. από τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων που ζητείται για μετά το 2018!) και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 άλλα 1,7 δισ. ευρώ για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Πρόκειται για οφειλές που κληρονομήσαμε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τα ποσά αυτά είναι νέα χρήματα που θα μπουν στην οικονομία και θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση. Αυτό (σ.σ. το 1,8 δισ. ευρώ από την μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018 που ζητείται και δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί και το 1,7 δισ. ευρώ από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου) καθώς και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης αλλά και των επενδύσεων στηρίζουν την εκτίμησή μας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2017, πρόβλεψη που συμμερίζονται και οι Θεσμοί αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.»!