Airbus: “Καμπάνα” 15,9 εκατ. για παλιά υπόθεση χρηματισμού
Η Airbus συναίνεσε να καταβάλει το ποσό των 15,9 εκατ. ευρώ ώστε να τερματιστούν οι έρευνες της γαλλικής δικαιοσύνης επί καταγγελιών για διαφθορά, σε υποθέσεις που αφορούν εκστρατείες πωλήσεων σε Λιβύη και Καζακστάν. Είχε προηγηθεί διακανονισμός ύψους 3,6 δισ. ευρώ, για χρηματισμό πριν από τρία χρόνια.
Η οικονομική εισαγγελέας Στεφανί Παζέ είπε, μάλιστα, ότι ο τιμωρητικός χαρακτήρας του προηγούμενου προστίμου εξηγεί γιατί η εν λόγω ποινή είναι μετριοπαθής, αντιστοιχώντας σε ποσά που κατέβαλε η εταιρεία σε μεσάζοντες στις υποθέσεις του Καζακστάν και της Λιβύης.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ο κατασκευαστής αεροσκαφών δεν παραδέχτηκε την ενοχή του.
«Η Airbus είχε ήδη τιμωρηθεί σοβαρά το 2020», δήλωσε στο δικαστήριο ο γενικός σύμβουλός της Τζον Χάρισον. «Αυτές οι συμπεριφορές ανήκουν στο παρελθόν. Η εταιρεία έχει μεταμορφωθεί βαθιά».
Ο διακανονισμός ρίχνει την αυλαία σε χρόνια ερευνών πάνω σε κατηγορίες ότι η εταιρεία δωροδόκησε μεσάζοντες και αξιωματούχους σε νέες αγορές. Οι έρευνες κατέληξαν σε κοινό πόρισμα των γαλλικών, βρετανικών και αμερικανικών αρχών τον Ιανουάριο του 2020.
Οι υποθέσεις αφορούν τον ρόλο ενός τμήματος στρατηγικής και μάρκετινγκ 150 ατόμων, που δεν λειτουργεί πλέον στην Airbus.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης του Καζακστάν βρίσκεται η πληρωμή 10 εκατ. ευρώ σε μεσάζοντα που εμπλέκεται σε συμφωνία που ανακοινώθηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία για την παροχή ελικοπτέρων και δύο δορυφόρων.
Η υπόθεση της Λιβύης περιστρέφεται γύρω από «φακελάκι» 6 εκατ. ευρώ σε δύο μεσάζοντες που είχαν δεσμούς με τον Μοαμάρ Καντάφι, με στόχο την πώληση 12 εμπορικών αεροσκαφών. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας κατηγορήθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ότι έλαβε μυστική χρηματοδότηση από τη Λιβύη για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2007.
Ο διακανονισμός καλύπτει επιπλέον ένα τρίτο σύνολο ισχυρισμών σχετικά με συμβάσεις σε Κροατία, Τσεχία, Κουβέιτ και Τουρκμενιστάν.
Οι γαλλικές αρχές συνηθίζουν να καταφεύγουν σε διακανονισμούς τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να τερματιστούν μεγάλες έρευνες, όπως συνέβη με τη συμφωνία ύψους 238 εκατ. ευρώ με την Credit Suisse πριν από έναν μήνα.