Ακροδεξιά “αντιπαροχή” στον Μητσοτάκη
Ο κατακερματισμός της ακροδεξιάς σε κόμματα και μορφώματα ήταν γνωστός σε όλους όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στη “δεξιά πολυκατοικία” και ιδίως στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που διέκρινε ότι η πολυδιάσπαση της ακροδεξιάς εξαιτίας των φιλοδοξιών των ηγετίσκων του χώρου αποτελούσε και την αχίλλειο πτέρνα της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον συγκεκριμένο χώρο δήλωσαν συμμετοχή στον Άρειο Πάγο ενόψει των εκλογών: η Ελληνική Λύση (Κυρ. Βελόπουλος), η Πατριωτική Ένωση-Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, Πατρίδα-Αφροδίτη Λατινοπούλου, το Εαν (Χρ. Κανελλόπουλος), Έλληνες (Ελ. Κασιδιαρης), Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες (Ν. Νικολόπουλος), Εθνική Δημιουργία (Θ. Τζήμερος-Φ. Κρανιδιώτης) κ.α.
Με βάση μάλιστα τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων από τα παραπάνω κόμματα η Ελ. Λύση θα αύξανε σημαντικά το ποσοστό της, οι Έλληνες του Κασιδιάρη θα έμπαιναν στη Βουλή, ενώ δυναμική ανέπτυσσε και η Πατριωτική Ένωση του Εμφιετζόγλου.
Ωστόσο οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων άλλαξαν άρδην τα δεδομένα, καθώς:
– στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ξέσπασε εμφύλιος μετά τις αποκαλύψεις περί αποστασίας βουλευτών του μετά τις εκλογές με σκοπό τη στήριξη της ΝΔ, γεγονός που έχει πλήξει καίρια τη συνοχή και την ενότητα του κόμματος μετά και τις καταγγελίες του Αντώνη Μυλωνάκη περί “πολιτικής εγκληματικής οργάνωσης” και αναμένεται να έχει επιπτώσεις στα εκλογικά ποσοστά του
– το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη δεν πρόκειται να κατέβει τελικά στις εκλογές, αφού αναμένεται σχετική απόφαση του Άρειου Πάγου με βάση το τελευταίο νόμο που ψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ
– μόλις χθες ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να απαγορεύσει την κάθοδο του κόμματος Εμφιετζόγλου εξαιτίας των συμβόλων και γιατί το όνομα του κόμματος ανήκει σε άλλο κόμμα και
– σήμερα το Α1 Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου έκανε δεκτή προσφυγή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου που αφορούσε την ονομασία του κόμματος “Πατρίδα” της Αφροδίτης Λατινοπούλου.
Με άλλα λόγια τρία κόμματα που θα έκοβαν σημαντικό ποσοστό από τη ΝΔ ή μπορεί να πέρναγαν το κατώφλι της Βουλής με αποτέλεσμα την εκτίναξη του ποσοστού αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα στις δεύτερες εκλογές, βρίσκονται πλέον είτε αποδυναμωμένα είτε εκτός εκλογικής διαδικασίας.
Είναι προφανές ότι στο Μαξίμου τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να νιώθει πιο άνετα και να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το εκλογικό ορίζοντα από το ρετιρέ της “δεξιάς πολυκατοικίας”.