Αλ. Δυαλυνά: «Όταν φεύγει η κούραση, μένει μόνο η αίσθηση της πληρότητας»
Συνέντευξη στη Φιλίππα Ταμπάρη
Υπάρχουν, ευτυχώς ακόμη, ευλογημένα μέρη στη χώρα μας. Σε αυτά τα μέρη θα συναντήσεις ανθρώπους με μεράκι για τα όνειρά τους , θέληση και πολλή αγάπη και προσφορά για τον τόπο τους.
Σήμερα θα ταξιδέψουμε προς έναν αγαπημένο προορισμό της Ελλάδας, την Κρήτη. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτήν… Ένα μέρος που διατηρεί, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο, την ταυτότητά του, την κουλτούρα του και τα έθιμά του.
Η σημερινή μου καλεσμένη κατάφερε να κάνει ευρύτερα γνωστή την κουλτούρα της ορεινής Κρήτης. Με αγάπη, όραμα και ίσως, με μια δόση… αυτοθυσίας, η Αλίκη Διαλυνά πέτυχε να κάνει αυτό που λέμε αγροτουρισμό, πράξη. Μια πράξη ανιδιοτέλειας για την Κρήτη και την Ελλάδα. Ταξιδέψετε μαζί μας στα «Βασιλικάτα» στον Άγιο Κωνσταντίνο, στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Κυρία Διαλυνά, σας καλωσορίζω στην One Voice. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε, γυρνώντας τον χρόνο πίσω. Πότε ξεκίνησε το ταξίδι αυτό;
Γυρνώντας το χρόνο πίσω, θα έλεγα ότι, από πολύ μικρή ηλικία είχα εκφράσει τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες και ήθελα πάντα να ασχοληθώ με την αρχιτεκτονική των παλαιών κτισμάτων και να μάθω την ιστορία τους. Αρχικά έκανα σπουδές στο Interior Design και στη συνέχεια σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών και απασχολήθηκα στον τραπεζικό τομέα επί 22 χρόνια. Το έτος 2003, ταυτόχρονα με την τραπεζική, ξεκίνησα το πρώτο μου εγχείρημα, το οποίο περιλάμβανε την αναπαλαίωση ενός αρχοντικού της οικογένειάς μου, που χρονολογείται από μαρτυρίες να έχει χτιστεί το έτος 1812. Στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλα κτίσματα και το έτος 2016 αποφάσισα να αφήσω οριστικά τον τραπεζικό τομέα και να ασχοληθώ αποκλειστικά με τον αγροτουρισμό, τον θεματικό τουρισμό και τις υπηρεσίες υπαίθρου.
Η Κρήτη είναι ένας τόπος πραγματικά ευλογημένος. Λόγω της καταγωγής σας και η αγάπη σας για τη φύση και ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει; Πόσο συνετέλεσε στην απόφασή σας να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τον αγροτουρισμό;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κρήτη που είναι, όπως είπατε, ένας ευλογημένος τόπος. Τα παραλιακά μέτωπα του νησιού μας είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένα τουριστικά, ενώ η ενδοχώρα κρατάει ακόμα τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, τόσο στην αρχιτεκτονική, όσο και στη γαστρονομία και στην πολιτιστική κληρονομιά. Αυτή την ιδιαίτερη κουλτούρα, καθώς και την αυθεντικότητα των ανθρώπων και του τρόπου ζωής, ήθελα να παρουσιάσω και να ενδεχομένως να μυήσω τον επισκέπτη στην ορεινή Κρήτη, δημιουργώντας έτσι ένα αγροτουριστικό «προϊόν». Η Κρήτη έχει τόσα πολλά σημεία ενδιαφέροντος, όπως φαράγγια, σπήλαια, βουνοκορφές, οροπέδια, ενώ η αγροτική παραγωγή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, γεγονός που συντελεί στο να κρατάει το ενδιαφέρον του επισκέπτη σε διαφορετικά αντικείμενα, πέρα από το γνωστό «ήλιος-θάλασσα-παραλία».
Είχαμε, όμως, μείνει στο ξεκίνημα του εγχειρήματος… Μιλήστε μας με περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το επαγγελματικό σας βήμα και πείτε μας, τι θα συναντήσει ο επισκέπτης που θα έρθει στα «Βασιλικάτα»;
Προσπαθώντας να εκπονήσω ένα βιώσιμο επαγγελματικό πρότζεκτ, διαπίστωσα ότι, η λύση βρίσκεται στην εναρμόνιση του με την ορεινή κρητική κουλτούρα και με αυτά που έχουμε, ήδη. Έτσι ξεκίνησα πρώτα απ’ όλα να αναπαλαιώνω παλιά σπίτια του χωριού μου, τα οποία ήταν επί δεκαετίες ερειπωμένα. Θα ήταν σαφώς πιο εύκολο και πιο συμφέρον οικονομικά να χτίσω ένα νέο κτιριακό συγκρότημα, με μαζεμένες υποδομές και ευκολίες σε όλες τις εγκαταστάσεις. Όμως, το ζητούμενο για μένα ήταν αφενός, η αναπαλαίωση υφιστάμενων πέτρινων κατοικιών, οι οποίες είχαν κατασκευαστεί από ντόπιους μαστόρους που κατείχαν τεχνογνωσία βασιζόμενη στις καιρικές συνθήκες αλλά και στην παραδοσιακή φιλοσοφία και αφετέρου, να δώσω ζωή στην εγκαταλελειμμένη ενδοχώρα της Κρήτης. Κάθε κατοικία είναι διαφορετική, με άλλη διακόσμηση και με διαφορετική ιστορία. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν, μέσα στον οικισμό του χωριού Αγιος Κωνσταντινος στο Οροπέδιο Λασιθίου, μια μοναδική εμπειρία διαμονής, ανάμεσα στους ντόπιους. Οι κάτοικοι του χωριού, τους υποδέχονται σαν να είναι μακρινοί συγγενείς τους και θέλουν πραγματικά να τους προσφέρουν από ένα χαμόγελο μέχρι ένα λουλούδι ή ένα αυγό και λίγα σπιτικά κουλουράκια. Το επόμενο βήμα ήταν τα θεματικά σεμινάρια αγροδιατροφής και κυκλικής οικονομίας, για παράδειγμα, υφαίνουμε σε παραδοσιακό αργαλειό τα παλιά κλινοσκεπάσματα, τα οποία μετατρέπουμε σε πατάκια για το μπάνιο.
Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με την αδερφή μου, Ιωάννα Διαλυνά, που είναι γεωπόνος με μεταπτυχιακές σπουδές στη βιολογική καλλιέργεια και η οποία συνέχισε την οικογενειακή επιχείρηση, δημιουργώντας ένα πλήρες, λειτουργικό και επισκέψιμο βιολογικό αγρόκτημα, το Β-Ioanna. Εκεί λοιπόν, λαμβάνουν χώρα μαθήματα μαγειρικής, σαπουνοποιίας, κυκλικής οικονομίας, συμμετοχή σε αγροτικές εργασίες ανάλογα την εποχή, περίπατοι για αναγνώριση θεραπευτικών βοτάνων και διάφορα δρώμενα που έχουν να κάνουν με την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν δραστηριότητες στη φύση, όπως βατή πεζοπορία, ορειβασία, παρατήρηση πουλιών, ανάσες στη φύση κ.λπ.
Ο τουρισμός πώς διαφαίνεται για τη φετινή σεζόν;
Ο τουρισμός φαίνεται και φέτος να έχει μια ανοδική τάση. Η μετα covid εποχή έχει αλλάξει τις συνήθειες των επισκεπτών, που αναζητούν δραστηριότητες στη φύση. Αυτό σημαίνει ότι, υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον για αυτόνομες κατοικίες, όπου κι αν βρίσκονται.
Υποστήριξη από την ελληνική Πολιτεία είχατε;
Η υποστήριξη από την ελληνική Πολιτεία υπάρχει μέσω των προγραμμάτων που κατά καιρούς ανακοινώνονται. Στα πρώτα μου βήματα, η επιχείρησή μου είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΟΠΠΑΑΧ, το οποίο ήταν σαφώς μια πολύ καλή ώθηση. Στη συνέχεια, οι διαδικασίες έγιναν λίγο πιο δύσκολες, οπότε ήταν κάπως απαγορευτικό το να συμμετέχει κανείς, εφόσον δεν είχε από πριν εξασφαλίσει ενα μεγάλο μέρος των χρημάτων. Όσον αφορά το φορολογικό, μπορώ να πω ότι δεν είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικό, καθώς θα μπορούσε να υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να στηρίζει επιχειρήσεις που προωθουν τον εναλλακτικό τουρισμο και τον τουρισμό υπαίθρου πέραν των παραθαλάσσιων υποδομών.
Αυτό που θα συναντήσει ο επισκέπτης σας, είναι μια… οικογενειακή υπόθεση. Αλήθεια, η οικογένειά σας τι ρόλο είχε σε όλο αυτό το εγχείρημα;
Η οικογένεια αποτελεί κύριο πυλώνα στήριξης σε όλα τα επιχειρηματικά και προσωπικά βήματα. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να υπάρχει εάν η μητέρα μας δεν μας είχε μάθει τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας (π.χ. υφαντική) αλλά και τα αυτονόητα βήματα της βιωσιμότητας και εάν ο πατέρας μας δεν μας είχε μεταλαμπαδεύσει την αγάπη του για την αγροτική παραγωγή. Θυμάμαι τις γιαγιάδες και τους παππούδες μου, να μας δίνουν συμβουλές αλλά και τους στενούς συγγενείς, που πρόσφεραν απλόχερα βοήθεια στα πρώτα cooking classes.
Βέβαια, θα πρέπει να σας αναφέρω και τις αντιρρήσεις που είχαν στην αρχή, θέλωντας σαφώς να με «προστατέψουν». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αντίδραση της οικογένειας στην απόφασή μου να αφήσω μια επιτυχημένη καριέρα στην τράπεζα για να ασχοληθώ με τα «χαλάσματα»! Ομολογώ ότι, για κάποια χρόνια υπήρξα η… τρελή του χωριού!
Πώς είναι η καθημερινότητά σας;
Με ρωτάτε για την καθημερινότητα… Χμμ, δεν είναι τόσο εύκολη και ξεκούραστη. Όμως, έχοντας περάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μου κλεισμένη σε ένα γραφείο, με τρελούς ρυθμούς και έντονη πίεση, θεωρώ πως το να δραστηριοποιείται κανείς στην ύπαιθρο και να ασχολείται με πράγματα που του γαληνευουν την ψυχή, είναι σαφώς καλύτερο. Στο τέλος της μέρας, η κούραση φεύγει και μένει μόνο η αίσθηση της αφθονίας και της πληρότητας.
Η Αθήνα τι είναι για εσάς; Μια άσχημη πόλη;
Η Αθήνα για εμένα είναι μια πόλη που μου προκαλεί δέος, λόγω της ιστορίας της. Δεν θεωρώ ότι είναι άσχημη, αλλά σαφώς δεν θα μπορούσα να ζήσω μόνιμα. Έχω ταξιδέψει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και στην Αμερική και πιστεύω ότι, η Αθήνα συναγωνίζεται αρκετές από αυτές τις ιστορικές πόλεις. Είναι, επίσης, το κέντρο λήψης των αποφάσεων.
Κλείνοντας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μυστικό για μια καλή ζωή;
Το μυστικό για μια καλή ζωή διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Προσωπικά πιστεύω ότι, όταν κάποιος καταφέρει να ξεχωρίσει τις βιοποριστικές από τις κοινωνικές ανάγκες του, καθώς και ποιο είναι το όραμά του και ποιος ο στόχος του, τότε πλέον, συνειδητοποιημένα εργάζεται και ζει με πάθος και χαίρεται την κάθε στιγμή, με ανθρώπους που αγαπά να έχει στη ζωή του.
Πηγή: Εφημερίδα One VOICE