fbpx

Αλ. Τσίπρας: Όχι στον πολιτισμό των Πάτσηδων και των αρχιδικαστών

0 128

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για τον εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής με φόντο φόντο τις δυναμικές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς.

“Η Μελίνα Μερκούρη έλεγε “χωρίς πολιτισμό είμαστε ο κανείς” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας το καθεστώς Μητσοτάκη ότι έχει επιλέξει τη βαρβαρότητα καθώς όπως είπε “Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φαρσα: υπό δίωξη ο πολιτισμός και οι άνθρωποι του συστηματικά και σχεδιασμένα”

“Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον και όχι οι Πάτσηδες ή τα παιδιά των αρχιδικαστών που σιτίζονται στο καθεστωτικό πρυτανείο και συνεργάζονται με τα funds που απεργάζονται τη μεγαλύτερη ληστεία της ιστορίας εναντίον της κοινωνίας” επισήμανε σε υψηλούς τόνους και πρόσθεσε “δεν έχουν την ελάχιστη τσίπα, τουλάχιστον να παραιτηθούν, όταν ο Αρειος Πάγος δικάζει και καταδικάζει το μέλλον 700.000 πλειστηριασμών”.

-Επιπλέον είπε ότι “Αυτοί είναι οι άριστοι για την ελληνική κοινωνία και την Ελλάδα. Και όχι εσείς που με αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία, ευνοιοκρατία κυβερνάτε τη χώρα” και υπογράμμισε “ο κος Μητσοτάκης αναγκάζεται να συναντήσει τους τελικά στο Μαξίμου, σας συμβουλεύω, να μην επιχειρήσει για άλλη μια φορά να τους εξαπατήσει. Ένα πράγμα μόνο οφείλει να τους πει: Το ΠΔ αποσύρεται. Και συγγνώμη για τη λάσπη εναντίον τους”.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο ανέφερε ότι “η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τα μουσεία από χώρους πολιτισμού σε χώρος εμπορίου, υπερ της ελίτ και πλούτου, χωρίς μελέτη βιωσιμότητας” και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με σεβασμό στους ανθρώπους της Τέχνης που αγωνίζονται για το δίκιο τους ως κυβέρνηση δεσμεύεται
1. Για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών στο επίπεδο ΤΕ.
2. Τη θέσπιση ολοκληρωμένης δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, με διάλογο και ουσιαστική διαβούλευση.
3. Τη διασφάλιση συλλογικών συμβάσεων για καλλιτέχνες και εργαζόμενους του Πολιτισμού, με στόχο αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.
4. Για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και την οργανική ένταξή της στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.
5.. Τη διεκδίκηση για μόνιμη επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με ενότητα στο εσωτερικό, αλλά και οικουμενική διάσταση.
6. . Την ακύρωση των μουσείων-νομικών προσώπων με τις διορισμένες διοικήσεις.
7. Στη θέση τους θα εφαρμοστεί μια νέα, αναβαθμισμένη, προοδευτική πολιτική για τα μνημεία και τα κρατικά μουσεία.

“Επί ΣΥΡΙΖΑ η πολιτιστική μας κληρονομιά πήγε στο Υπερταμείο” απάντησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας “Καθεστώς εγκαθιδρύουν αυτοί που θέλουν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας και όχι η ΝΔ κύριε Τσίπρα”. Υποστήριξε ότι απεργεί μόνο το 15@ του Υπ. Πολιτισμού και υπενθύμισε ότι οι υπουργοί Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξυδάκης και Ζορμπά είχαν ταχθεί υπέρ μουσείων-ΝΠΔΔ στα πρότυπα του Μουσείου της Ακρόπολης.

Να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο τα 5 μεγάλα μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ, καθώς αποκόπτονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τον αρχαιολογικό νόμο και σύσσωμη η αντιπολίτευση το καταψηφίζει καταγγέλλουν την κυβέρνηση για εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More