fbpx

Αλ. Τσίπρας: Προσπαθεί (το 2022) να τους κάνει κόμμα

0 169

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε τα μηνύματα που ήθελε μέσα από την διήμερη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θέτοντας επί της ουσίας γραμμή και στόχους τόσο στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής όσο και σε όλον τον κομματικό μηχανισμό, κερδίζοντας παράλληλα άλλη μια εσωκομματική μάχη αλλά και ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Κ.Ε. προοιωνιζόταν δύσκολη τις προηγούμενες ημέρες. Κάτι η γκρίνια ανάμεσα στα μέλη της σε ό,τι αφορά στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων για τους τομείς δράσεις, κάτι οι πρόσφατες διαφοροποιήσεις της Ομπρέλας, κάτι οι δημοσκοπήσεις που σε κάποιους προκαλούν ηττοπάθεια, πολλοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να περάσει τη γραμμή και κυρίως τους στόχους του για την ολοκλήρωση της διεύρυνσης του κόμματος ενόψει κρίσιμων εκλογικών μαχών. Τελικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγαγε νέες νίκες απέναντι στους διαφωνούντες με την κεντρική γραμμή συντρόφους, μετέφερε σε όλους του μήνυμα για «ανοιχτό» και πλουραλιστικό κόμμα και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και μάλιστα στο «γήπεδο» της, δηλαδή την οικονομία.

Κατ’ αρχάς στα εσωκομματικά, η προ ημερών διαφοροποίηση της Ομπρέλας σε κεντρική απόφαση για ζήτημα εξωτερικής πολιτικής (την υπερψήφιση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ) είχε και συνέχεια με κατάθεση τροπολογίας που αφορούσε στην απόσυρση από το κείμενο του αποσπάσματος για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για θέση που κατέθεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αιφνιδιάζοντας το Μαξίμου, και που δίνει πόντους στο κόμμα σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα. Αυτή η τροπολογία της Ομπρέλας δεν «πέρασε» για να συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση και η θέση παρέμεινε ως είχε.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέχεια και στην ομιλία του στο κλείσιμο της συνεδρίασης  της Επιτροπής και μάλιστα με ονομαστική αναφορά στον Θ. Δρίτσα. «Άκουσα κάποιους αγαπημένους συντρόφους να θέτουν ένα θέμα. Για να μη μιλάω γενικά, άκουσα τον αγαπημένο μου το σύντροφο, τον Θοδωρή Δρίτσα να με ρωτάει αν έχω πρόβλημα ή αντίρρηση ή θεωρώ ανέξοδο φραξιονισμό το να καταγράφονται διαφορετικές απόψεις σε κρίσιμα ζητήματα. Όχι Θοδωρή, δεν έχω καθόλου αυτή την άποψη και το ξέρεις. Άλλα είναι τα θέματα τα οποία μας προβληματίζουν όλους. Αλλά μιας και ετέθη από πολλούς συντρόφους το ζήτημα αυτό, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη διατύπωση διαφορετικής άποψης σε κρίσιμα θέματα στρατηγικής. Το μόνο που θέλω να θέσω ως προβληματισμό σε όλους μας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι μια από τις βασικές αιτίες, αυτό είναι κριτική, ας μου επιτραπεί, άποψη λέω, είναι κριτική όχι στη διαδικασία ή στο γιατί υπάρχει άποψη, είναι κριτική σε αυτή καθαυτή την επιλογή να διατυπωθεί μια άποψη που, κατά τη γνώμη μου, αποπροσανατολίζει τη βασική συζήτηση σήμερα (…) Όταν λοιπόν αύριο θα είμαστε κυβέρνηση, αγαπημένε μου σύντροφε Θοδωρή, και είσαι εσύ υπουργός, θ’ ασκήσεις βέτο στο Υπουργικό Συμβούλιο για να βγει η χώρα και να πει «βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», όταν το επιθυμεί αυτό το σύνολο του Κοινοβουλίου;

Κακώς το επιθυμούν, ναι, κακώς, το επιθυμούν όμως» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του.

Φουλ επίθεση για την Οικονομία και η διαδικασία επιλογής υποψηφίων

Ο Αλέξης Τσίπρας επίλεξε ενώπιον του στενού κομματικού ακροατηρίου να εξαπολύσει επίθεση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αντιπαραβάλλοντας την με την επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τουλάχιστον υπάρχει συγκρίσιμο πεδίο. Αρχίζοντας από το «σώσιμο» χρημάτων που «γέννησε» το μαξιλάρι των 37 δις. μέχρι το μαϊμού success story της ΔΕΗ και από την ακρίβεια μέχρι τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και το σχέδιο Ηρακλής, ο Τσίπρας κατέδειξε τη διαφορά ανάμεσα στις δυο πολιτικές πρακτικές, αφήνοντας τον καθέναν να βγάλει τα συμπεράσματα του, ιδίως όταν έχει γίνει… αγώνας από την άλλη πλευρά να «βαφτιστεί» το κρέας ψάρι, όπως στην περίπτωση της ΔΕΗ. «Μας κατηγορούσαν εμάς ότι διαλύσαμε τη ΔΕΗ όταν εμείς είχαμε καταφέρει να μειώσουμε κατά 1 δισ. τον δανεισμό της και να κρατήσουμε επί 4,5 χρόνια χωρίς ούτε ένα ευρώ αύξηση σε όλους τους λογαριασμούς και μάλιστα με μεσοσταθμική μείωση κατά 12,5%.

Και τι έχουν κάνει τώρα οι «άριστοι»; Καταρχάς δρομολόγησαν μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης, πρωτοφανή. Μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης που μπροστά της, αυτό που ετοίμαζε ο Σαμαράς ήταν αστείο πράγμα. Ο Σαμαράς τουλάχιστον προέβλεπε να πάρουμε και για τη μικρή ΔΕΗ για το Δημόσιο Ταμείο. Αυτοί μέσα από μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ήταν στημένη, το Ελληνικό Δημόσιο έβαλε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για να χάσει το 17% της ΔΕΗ, της σημαντικότερης ενεργειακής επιχείρησης στη χώρα, αυτής που θα μπορούσε να κρατήσει την κοινωνία μπροστά στην επερχόμενη, όλοι το βλέπαμε, ενεργειακή κρίση. Και ποια είναι τώρα τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ; Αύξηση χρέους 355 εκατομμύρια, και μείωση στο Ταμείο, 635 εκατομμύρια».

Η διαχείριση αυτού που θα αφήσουν πίσω τους οι άριστοι καθορίστηκε ως το δυσκολότερο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα, πιο δύσκολο από το να κερδίσει τις εκλογές. Και για το πως θα κερδηθούν οι εκλογές, ο ίδιος έδειξε τον δρόμο με τη διαδικασία επιλογής προσώπων σε αυτήν τη φάση που συζητούνται τα ψηφοδέλτια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και ο Τσίπρας έβαλε το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων, ότι δηλαδή να μην επιλέγεται ως ιδανική υποψηφιότητα αυτός που διαθέτει «κομματική καθαρότητα» αλλά αυτός που μπορεί να κερδίσει τις εκλογές! «Στο ζήτημα των προσώπων οφείλουμε να είμαστε πιο διαλλακτικοί, γιατί έχουμε την εμπειρία του 2019 και του 2014. Και τι λέει αυτή η εμπειρία:  Λέει ότι όλοι μαζί χειροκροτούσαμε τις αποφάσεις των οργάνων της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά όταν πήγαινε να εφαρμοστεί στον τόπο μας, λέγαμε «όχι, εδώ υπάρχει ιδιαιτερότητα, να εφαρμοστεί στο διπλανό Δήμο, εδώ έχουμε ένα παιδί εξαιρετικό που θα πάει πάρα πολύ καλά.

Πράγματι, το παιδί ήταν εξαιρετικό, εξαιρετικός σύντροφος ή συντρόφισσα, αλλά δεν πήγαμε καλά ρε παιδιά…. Δεν πήγαμε» ήταν η «ατάκα» με ευθεία βολή στο πως καταρτίσθηκαν τα ψηφοδέλτια στις περασμένες καταστροφικές εκλογές και με σαφή οδηγία για το πως θα γίνουν τώρα ώστε «το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών, να μην είναι ο χάρτης  μπλε όπως ήταν το ’19, αλλά κόκκινος, άντε κοκκινοπράσινος»…

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More