fbpx

Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής – Ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί

0 135

Σε πανηγυρικό κλίμα και με σύνθημα «η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει φθάσει» από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα, άνοιξε τις εργασίες του το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε Κβο Ντο του Φαλήρου.

Μπροστά σε χιλιάδες μέλη, συνέδρους, βουλευτές και επίσημους προσκεκλημένους, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βορειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεδίπλωσε το όραμα του για τον νέο πολυσυλλεκτικό ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τους συνέδρους να «απλώσουν το κόμμα παντού όπου αναπνέει η αντίσταση στις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές». Παράλληλα επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην πολιτική που ασκεί και που οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε δύσβατα μονοπάτια.

Αρχικά ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος», ενώ κάλεσε όλους τους συνέδρους να τον βοηθήσουν να σηκώσουν «μαζί τον ήλιο ξανά ψηλά πάνω από την Ελλάδα». «Να δώσουμε το μήνυμα της νίκης. Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε ελπίδα», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή είναι η μεγάλη ιστορική ευθύνη που όλους εμάς εδώ σε αυτό το στάδιο μας βαραίνει».

Επιπλέον, μίλησε για «ευθύνη απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία που για άλλη μια φορά βρίσκεται σε συνθήκες λεηλασίας», «ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη που πάνω στις θυσίες της χτίστηκε η προοπτική του τόπου», «ευθύνη απέναντι στη μεσαία τάξη που αισχρά εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές». «Η ευθύνη μας είναι κυρίως απέναντι στις νέες και στους νέους, στις επόμενες γενιές που θα κληθούν να πάρουν στις δικές τους πλάτες το μέλλον αυτού του τόπου», πρόσθεσε.

«Η διαρκώς εντεινόμενη κλιματική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αλλεπάλληλων κρίσεων και πρωτόγνωρων προκλήσεων. Αλλά σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον μεγαλώνουν και οι ευθύνες των δυνάμεων της Προόδου που υπερασπίζονται το όραμα μιας κοινωνίας ελευθερίας και ισότητας», είπε δίνοντας το στίγμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο πρωθυπουργός… εργολάβος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις αποφάσεις που έλαβε σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, προχωρώντας σε ένα ράλι ιδιωτικοποιήσεων.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός εργολάβος που γνώριζε από την πρώτη στιγμή ποια δουλειά να κάνει και για ποιους έπρεπε να την κάνει» είπε για να επιτεθεί στον πρωθυπουργό και την απόφασή του για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης και νομιμοποίηση της αισχροκέρδειας» συμπληρώνοντας πως «στην Ελλάδα ζούμε τις πιο σκληρές πλευρές της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας. Η Ελλάδα μέσα σε τρία χρόνια έγινε μια χώρα παράδεισος για τους ολιγάρχες και κόλαση για την κοινωνία. Η ακρίβεια που ήρθε πολύ πριν τον πόλεμο έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τα νοικοκυριά, ενώ από την πανδημία χάθηκαν χιλιάδες, πολλοί άδικα σε ένα υποβαθμισμένο σύστημα υγείας».

Μάλιστα συνέδεσε τα δεινά των κρίσεων που ήρθαν απανωτές με την αποτυχημένη διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης καθώς «η Ελλάδα βρέθηκε με τη χειρότερη κυβέρνηση, τη χειρότερη στιγμή. Το νιώθουμε όλοι, η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φτάσει. Να δώσουμε το μήνυμα της νίκης. Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε ελπίδα. Και μαζί να δώσουμε τη μάχη να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα» είπε εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων

Πέντε δεσμεύσεις για το αύριο

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην ομιλία του τις 5 δεσμεύσεις του για τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ , για την ακρίβεια, την εργασία, τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, τη κοινωνική προστασία και τη Νέα γενιά, αλλά και μια μεσομακροπρόθεσμη, για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

«Πρώτη βασική μας δέσμευση η αναχαίτιση της ακρίβειας

Στόχος, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής κυβέρνησης, να καταγραφεί στα τιμολόγια του καταναλωτή μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλι της ακρίβειας. Δεσμευόμαστε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Δεσμευόμαστε για αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της… Δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δισ. ευρώ και να τα αποδώσουμε όλα στους καταναλωτές.

Δεύτερη βασική δέσμευση είναι η ανάκτηση της εργασίας

Δεσμευόμαστε όχι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά των διαπραγματεύσεων, για την επανίδρυση του ΣΕΠΕ, για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας. Αλλά και για την σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Τρίτη βασική δέσμευση η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του Αγροτικού κόσμου

Δεσμευόμαστε για άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας. Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο.

Σε αυτή τη κατεύθυνση δεσμευόμαστε ταυτόχρονα για την ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μμε και αγρότες, και ιδιαίτερα για προγράμματα μικροπιστώσεων.

Τέταρτη βασική δέσμευση είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους

Ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης για όλους με ένα Νέο ΕΣΥ, αλλά και των απόμαχων της εργασίας, των συνταξιούχων. Το νέο ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική μας δέσμευση αλλά και υποχρέωση μετά τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας…Δεσμευόμαστε να πολλαπλασιάσουμε τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα.

Σε ότι δε αφορά τους απόμαχους της εργασίας, τους εξαπατημένους από τον κο Μητσοτάκη συνταξιούχους, δεσμευόμαστε ότι το σχετικό κονδύλι που τους στέρησε η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, θα επιστρέψει στους, θεσπίζοντας ξανά τη 13η Σύνταξη.

Η πέμπτη βασική δέσμευση αφορά τη Νέα Γενιά

Δεσμευόμαστε με ένα ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία που θα ενισχύσει τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.

Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη. Με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια για τα πρώτα δύσκολα χρόνια. Με τη δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια».

Κλείνοντας ανέφερε ότι η χώρα σύντομα θα έχει προοδευτική κυβέρνηση. Το σύνθημα του ήταν «Ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί» και «Να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε τη χώρα». 

Χαιρετισμοί από Κόστα και Σάντσεθ

Χαιρετισμό στις εργασίες του 3ου Συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απηύθυναν πολλοί προοδευτικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και ηγέτες. Κατά την πρώτη μέρα του Συνεδρίου προβλήθηκαν τα βίντεο με τους χαιρετισμούς του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας, προερχόμενης από την ισπανική Αριστερά, ΓιολάνταΝτίαζ, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, καθώς και του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου. Επίσης, επιστολή με αφορμή το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σε έντονο, προσωπικό τόνο στάθηκε στις κοινές μάχες που έδωσαν μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες απέναντι στη λιτότητα, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για μετρά στήριξης των νοικοκυριών, για την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και στην ενέργεια, για τη στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Από την πλευρά του, ο Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε «τις καλύτερες ευχές για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία σε μια τόσο ειδική περίσταση» και τόνισε πως «ζούμε στιγμές ιδιαίτερα περίπλοκες τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο μετά τον αντίκτυπο της πανδημίας και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για αυτό σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε την ενίσχυση των προοδευτικών φωνών για να μπορέσουμε να δώσουμε δίκαιες απαντήσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More