fbpx

Αλέξης Τσίπρας προς «53»: Ελάτε να μετρηθούμε!

0 261

«Μας άνοιξε η όρεξη μετά την πρόταση του Αλέξη για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση!!!».

Με την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη από ταβέρνα αυτή τη φορά στο Πικέρμι, συμφωνούν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι και υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα, που είδαν επιτέλους πίσω από την απόφαση του για αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος τη διάθεση να «ανοίξει» το κόμμα και μαζί ο δρόμος για ρεαλιστική προοπτική επανόδου στην εξουσία. Ποιοι δεν συμφωνούν; Όλοι όσοι επιθυμούσαν ένα «κλειστό κλαμπ» ιδεολογικά περιχαρακωμένο και φοβικό στη σύνθεση διαφορετικών απόψεων.

Το Πολιτικό Συμβούλιο της 19ης Ιανουαρίου έκρυβε την ανατροπή που όλοι περίμεναν από τον Ιούνιο του 2019, και τη ατιγμή που όλοι φοβούνταν ότι είχε.. ξεχαστεί. Σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά τη δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί αντιστοίχιση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ στο περιθώριο της εκλογικής ήττας, ο Αλέξης Τσίπρας την τηρεί μέσω της πρότασης για αλλαγή του καταστατικού και εκλογής του προέδρου αλλά και των μελών της ΚΕ από τη βάση, δηλαδή από τα μέλη του κόμματος.

Τι σηματοδοτεί αυτό; Το ουσιαστικό και ειλικρινές «άνοιγμα» του κόμματος στους ψηφοφόρους του μέσω της συμμετοχής τους στην ανάδειξη αρχηγού και κομματικών οργάνων. Τι θα αποφέρει; Διπλασιασμό των εγγεγραμμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις των ανθρώπων της Κουμουνδούρου, και «φρεσκάρισμα» στελεχών τόσο σε επίπεδο ΤΟΜ όσο και σε κοινωνικό/συνδικαλιστικό επίπεδο.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Η πρόταση της εκλογής προέδρου από τη βάση, είχε πέσει στο τραπέζι εδώκαι καιρό. Αρκετοί στην Κουμουνδούρου γνώριζαν ότι αυτή ήταν η επιθυμία Τσίπρα που «σκόνταφτε» στις αντιδράσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ακόμα, όμως, και οι στενοί συνεργάτες του δεν περίμεναν πως θα κατατεθεί από τον ίδιο τον Τσίπρα στη δεδομένη στιγμή.

Ωστόσο η διογκούμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στους Προεδρικούς και την Ομπρέλα, η διπλή γλώσσα σε καίρια ζητήματα και η σταδιακή επικράτηση των υποστηρικτών του «κλειστού κλαμπ» έσπρωξε τον Τσίπρα στο να στείλει μήνυμα μη ανοχής άλλων εχθρικών εσωκομματικών κινήσεων που ήδη έχουν στοιχήσει δημοσκοπικά στο κόμμα. Για τις αλλαγές του καταστατικού υπήρχε ευρεία ενημέρωση, αφού συστάθηκε Επιτροπή με επικεφαλής το Γιάννη Δραγασάκη, σε συνεργασία με τη Δανάη Κολτσίδα του Ινστιτούτου Πουλατζάς.

Από την πρόταση Τσίπρα πανηγυρικό κλίμα επικρατεί στην τάση των προεδρικών, οι οποίοι «ξεσπάθωσαν» κατά της Ομπρέλας και στελεχών της στα social media. Η λέξη που εντοπίζεται στις περισσότερες αναρτήσεις στελεχών, μελών και φίλων του κόμματος, είναι «Επιτέλους»: «Κάναμε πολύ υπομονή από τότε που ήμασταν κυβέρνηση και ανεχτήκαμε πολλά. Όταν ο Τσίπρας μιλά για διεύρυνση θα πρέπει να την υποστηρίξει στα αλήθεια, όχι να αφήνει τα εμπόδια να αλωνίζουν. Τώρα θα ψηφίζει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι ομαδούλες και οι φράξιες» αναφέρουν πηγές της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Σε ακριβώς αντίθετο mood είναι στην Ομπρέλα. Σύμφωνα με την τάση, η απόφαση Τσίπρα καταργεί τη δομή εκλογής ΚΕ αλλά και του αρχηγού (γραμματέα στα κομμουνιστικά κόμματα, προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ), που παραπέμπει σε άλλες εποχές. «Οι δύο κινήσεις του διαγράφουν την αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και μας επιβεβαιώνει που τόσα χρόνια φωνάζουμε για τις πολιτικές του πρωτοβουλίες που απέχουν παρασάγγας από τη στρατηγική της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα δεν θα είναι Αριστερά, θα είναι κάτι άλλο» υποστήριζαν σε κλειστές συνομιλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι αντιρρήσεις εκφράστηκαν από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Φϊλη στο Πολιτικό Συμβούλιο, στη λογική ότι με αυτόν τον τρόπο δοκιμάζεται η ενότητα και η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η ψηφοφορία της πρότασης, που πέρασε με 27 θετικές και 11 αρνητικές ψήφους, έκλεισε το ζήτημα. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται επιτέλους να περάσει στην νέα εποχή με μια σύγχρονη δομή κόμματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More