«Άλμα» 9 θέσεων της Ελλάδας στην κατάταξη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας
Τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας βελτιώνει η Ελλάδα, χτίζοντας σταδιακά ένα πιο ανταγωνιστικό προφίλ σε μια σειρά από τομείς. Η χώρα καταφέρνει για το 2020 να αναρριχηθεί κατά εννέα θέσεις στο “IMD’s 2020 World Competitiveness Ranking”, καταλαμβάνοντας την 49η θέση ανάμεσα στις 63 πιο αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη, από την 58η που κατείχε το 2019.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Διοίκησης της Λωζάνης (IMD) και το “2020 World Competitiveness Ranking”, η Ελλάδα εμφανίζει σημαντικές βελτιώσεις σε μια σειρά από επιμέρους δείκτες. Για παράδειγμα, στον άξονα “Οικονομική Αποδοτικότητα”, η Ελλάδα κατατάσσεται 55η για το 2020, έναντι της 60ης θέσης που κατείχε το 2019. Επίσης, στον άξονα “Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα”, η χώρα καταφέρνει να κερδίσει για το 2020 οκτώ θέσεις και να βρεθεί στην 52η θέση από την 60η, που είχε καταλάβει το 2019.
Στο μεταξύ, στην “Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα” η Ελλάδα αναρριχάται κατά επτά θέσεις το 2020 και καταφέρνει να βρεθεί στην 51η έναντι της 58ης πέρσι. Τέλος, στον άξονα “Υποδομές”, η χώρα επίσης καταφέρνει να βελτιώσει τις επιδόσεις της και να καταλάβει την 39η θέση για το τρέχον έτος έναντι της 41ης θέσης το 2019.
Πρωταθλήτρια η Σιγκαπούρη
Το “IMD’s 2020 World Competitiveness Ranking” αναδεικνύει για το 2020 την οικονομία της Σιγκαπούρης ως την πιο ανταγωνιστική ανάμεσα στις 63 χώρες, που εξετάζει το report. Για την ακρίβεια, η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην πρώτη θέση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού το 2019 κατάφερε να εκθρονίσει τις ΗΠΑ από την κορυφή της κατάταξης, την οποία κατείχαν. Τις επόμενες θέσεις της κατάταξης για το 2020 καταλαμβάνουν η Δανία, η Ελβετία, η Ολλανδία και το Χονγκ Κονγκ.
Παράγοντες πίσω από την επιτυχία της Σιγκαπούρης, είναι οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της, που απορρέουν από ισχυρά μέτρα διεθνούς εμπορίου και επενδύσεων, απασχόλησης και αγοράς εργασίας. Οι σταθερές επιδόσεις τόσο στο εκπαιδευτικό της σύστημα, όσο και στην τεχνολογική υποδομή – τηλεπικοινωνίες, ταχύτητα εύρους ζώνης διαδικτύου και εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, διαδραματίζουν, επίσης, βασικούς ρόλους. Η Δανία, στη δεύτερη θέση, έχει να επιδείξει μια ισχυρή οικονομία, αγορά εργασίας και συστήματα υγείας και εκπαίδευσης. Επιπλέον, η χώρα αποδίδει πολύ καλά στις διεθνείς επενδύσεις και την παραγωγικότητα και ξεπέρασε την Ευρώπη στην επιχειρηματική αποδοτικότητα.
Η Ελβετία έχει σταθερά μια θέση στο βάθρο, χάρη στο εύρωστο διεθνές εμπόριο, το οποίο τροφοδοτεί τις ισχυρές οικονομικές της επιδόσεις. Η δε επιστημονική της υποδομή και τα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης παρουσιάζουν σταθερές αποδόσεις.
Η πρώτη δεκάδα
Τις επόμενες έξι θέσεις όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα καταλαμβάνουν: η Σουηδία στην 6η θέση από την 9η, η Νορβηγία στην 7η θέση από την 11η το 2019, ο Καναδάς στην 8η θέση από την 13η το περασμένο έτος, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται στην 9η θέση από την 5η που κατείχαν το 2019 και οι ΗΠΑ συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση από την 3η το 2019.
Αποτυχίες
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι ΗΠΑ απέτυχαν να αντισταθούν, έχοντας ανατραπεί από το νούμερο ένα της θέση πέρυσι από τη Σιγκαπούρη και έφτασε στην 10η (3η το 2019). Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν καταστρέψει τόσο την οικονομία της Κίνας, όσο και των ΗΠΑ, αντιστρέφοντας τις θετικές τους πορείες ανάπτυξης. Η Κίνα φέτος έπεσε στην 20η θέση από την 14η πέρυσι.