Alpha Bank – Εθνική: Φουλ επίθεση κατά των κόκκινων δανείων
H επιθετικότερη διαχείριση των κόκκινων δανείων με στόχο τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό τους μέχρι το τέλος του 2021 αποτελεί την κοινή συνισταμένη ων σχεδιασμών AlphaBank και Εθνικής Τράπεζας για την επόμενη τριετία. Τα επί μέρους εργαλεία μπορεί να διαφέρουν αλλά αυτό που φάνηκε από τις αναλύσεις που έκαναν χθες τα επιτελεία των δύο τραπεζών προς τους θεσμικούς επενδυτές η αντιμετώπιση αυτής της «γάγγραινας» κρίνεται ως απαραίτητος και αναγκαίος στόχος για την οριστική επαναφορά των δύο ιδρυμάτων στον διεθνή χρηματοπιστωτικό χάρτη.
Το επιτελείο της Alpha Bank θέτει ως στόχο τη μείωση των δανείων ως το τέλος του τέλος του 2021 στα 7,4 δισ . Από την πλευρά της η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζα θα επιδιώξει τα μειώσει τα κόκκινα δάνεια φέτος κατά 4,5 δισ. ευρώ και 11,5 δισ ευρώ για το σύνολο της τριετίας.
Τα επί μέρους στοιχεία των δύο τραπεζών όπως αναλύθηκαν κατά τις χθεσινές τηλεδιασκέψεις με θεσμικούς επενδυτές είναι τα εξής :
Alpha Bank
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Β. Ψάλτη, οι αναθεωρημένοι στόχοι τριετίας οι οποίοι κατατέθηκαν στον SSM, προβλέπουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της ( Non Performing Exposures- NPEs) κατά 14,3 δισ. ευρώ.
Έτσι, στο τέλος του 2021 τα NPEs θα υποχωρήσουν στα 7,4 δισ. ευρώ με ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω βελτίωσης, εφόσον προχωρήσουν οι αναμενόμενες συστημικές λύσεις υποβοήθησης της προσπάθειας των τραπεζών. Στόχος για τα ελληνικά NPEs είναι να διαμορφωθούν στο 20% στο τέλος του 2021.
Κατά τη φετινή χρονιά τα NPEs θα μειωθούν κατά 5,5 δισ. ευρώ, έναντι 5 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό πλάνο. Από αυτά τα 1,4 δισ. ευρώ θα προέλθουν οργανικές δράσεις και τα υπόλοιπα μέσω από πωλήσεις χαρτοφυλακίων.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι τρεις σχεδιαζόμενες πωλήσεις περιλαμβάνουν στο δωδεκάμηνο: 0,1 δισ. ευρώ corporate loans μέσα στο 2019, 3,8 δισ. ευρώ χαρτοφυλάκιο δανείων ΜΜΕ που εξασφαλίζονται με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και τιτλοποίηση δανειακού χαρτοφυλακίου λιανικής με εξασφαλίσεις σε περιουσιακά στοιχεία κατοικιών στο τέταρτο τρίμηνο φέτος και τέλος 0,8 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020 χαρτοφυλακιού καταναλωτικών και μικρών επιχειρήσεων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.
Σε σχέση με το γενικότερο «περιβάλλον» στην τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ότι η τράπεζα παρακολουθεί στενά τις συστημικές λύσεις υποβοήθησης της προσπάθειας των τραπεζών να μειώσουν την μη εξυπηρετούμενη έκθεση και με την κεφαλαιακή της υπεροχή και θα εκμεταλλευτεί τις όποιες ευκαιρίες παρουσιαστούν.
Η τράπεζα βλέπει πολύ θετικά και τα δύο σχέδια που υπάρχουν ως προτάσεις, θεωρεί ότι είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους και εκτιμά ότι και οι ευρωπαϊκές αρχές τα προσεγγίζουν με θετική σκέψη. Παράλληλα, είναι αισιόδοξη ότι μέχρι τέλος του έτους, οι εγχώριες τράπεζες θα μπορεί να έχουν και τα δύο εργαλεία στη διάθεση τους και να εκμεταλλευτεί η κάθε μία τράπεζα ότι της ταιριάζει περισσότερο.
Σχετικά με το νέο νομικό πλαίσιο που αντικαθιστά το νόμο Κατσέλη, θεωρείται ότι υπάρχουν σημαντικά θετικά στοιχεία στο σχέδιο, με αλλαγές στην κατεύθυνση και την κουλτούρα (culturalshifts) και είναι σημαντικό ότι γίνεται focus στους στρατηγικούς κακοπληρωτές από όλες τις πλευρές.
2018 αποτιμάται ότι σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015, με σημαντική οργανική αναδιάρθρωση στην Ελλάδα και την αποχώρηση της τράπεζας από άλλες γεωγραφικές περιοχές, επισήμανε η Alpha Βank.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Κατά 1,5 δις ευρώ έναντι του αρχικού στόχου θα είναι περιορισμένο το σχέδιο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα παρουσιάσει η διοίκηση της Εθνικής , στις 16 Μαΐου στους διεθνείς επενδυτές στο Λονδίνο το αναλυτικό στρατηγικό της πλάνο τόσο για τη μείωση των NPLs, όσο και για τον μετασχηματισμό της Τράπεζας.
Οι αναθεωρημένοι στόχοι που θα υποβληθούν στον SSM προβλέπουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 11,5 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021. Η επίτευξη του στόχου θα βοηθηθεί από τα σχήματα τιτλοποιήσεων NPLs και το νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ειδικότερα, για τα τέλη του 2019 ο στόχος για τα NPEs διαμορφώνεται στα 11,1 δις. ευρώ από 12,6 δις. που προέβλεπε η προηγούμενη στοχοθεσία. Για το τέλος του 2020 ο στόχος είναι τα NPEs να υποχωρήσουν στα 8,9 δις. ευρώ και στα 4,3 δις. το 2021.
Στο διάστημα της τριετίας, η μείωση των NPEs θα επιτευχθεί κατά 5,8 δισ. ευρώ από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις, κατά 1,9 δισ. ευρώ από πλειστηριασμούς, κατά 2,8 δις. ευρώ από ρυθμίσεις και κατά 900 εκατ. ευρώ από διαγραφές.
Σε ότι αφορά τις πωλήσεις NPLs, η διοίκηση ανέφερε ότι στις 8 Απριλίου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Symbol, εξασφαλισμένων δανείων μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 900 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ισχυρά διεθνή ονόματα.
Στο β΄ τρίμηνο του έτους η Τράπεζα σχεδιάζει την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξασφαλισμένων δανείων (κάρτες, καταναλωτικά, μικρά επαγγελματικά δάνεια), ύψους 1,1 δις ευρώ και στο β΄ εξάμηνο του έτους την πώληση ενός ακόμα εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου, μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Θα πρόκειται για χαρτοφυλάκιο καταγγελμένων δανείων επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν.