fbpx

Alpha Bank: Στο 30% των κερδών το φετινό μέρισμα

0 209

Στο ύψος μεταξύ του 20-30% των κερδών της τρέχουσας χρήσης, θα κυμανθεί το μέρισμα που θα διανείμει σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα η Alpha Bank, αποκάλυψε μιλώντας στους αναλυτές ο Βασίλης Ψάλτης, αναδεικνύοντας την τράπεζα που διευθύνει ως το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, το οποίο δίνει μια πρώτη εικόνα για την μερισματική πολιτική που σχεδιάζει να ακολουθήσει.

Ο Βασίλης Ψάλτης αφού επεσήμανε ότι παρά τη σημαντική αβεβαιότητα και αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία, το στρατηγικό Project Tomorrow αποδίδει καθώς η ποιότητα των κερδών έχει βελτιωθεί, και η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας παραμένει ισχυρή, εκτίμησε πως «είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας μας για το 2022».

Όπως τόνισε «η Alpha Bank κατέγραψε μία ισχυρή δυναμική τους πρώτους μήνες του 2022, επιβεβαιώνοντας ότι η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης που προβλέπει το Στρατηγικό της Σχέδιο αποφέρει βιώσιμη κερδοφορία, κεφαλαιακή ευρωστία, βελτιωμένα έσοδα και ενίσχυση όλων των βασικών μεγεθών».

Ήδη η πιστωτική επέκταση είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ και βασίστηκε σε νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 2,4 δισ. στο τρίμηνο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank δεσμεύτηκε ότι αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, με μεγάλα χρηματοδοτικά σχέδια να έχουν δρομολογηθεί στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών.

Τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα στις χορηγήσεις νέων δανείων, πρόσθεσε, συμβαδίζουν με τις σταθερά υψηλές αποδόσεις της Τράπεζας στον τομέα διαχείρισης χαρτοφυλακίου, που για τέταρτο συνεχές τρίμηνο αποφέρει έσοδα από προμήθειες ύψους άνω των Ευρώ 100 εκατ., καθώς και με την περαιτέρω μείωση της βάσης κόστους, αυξάνοντας τη λειτουργική μας αποδοτικότητα στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.

Μεταξύ των βασικών στόχων που επιτυγχάνει η Τράπεζα ο κ. Ψάλτης ανέφερε τους εξής:

-Βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού: «μειώσαμε τα NPEs κατά 77% το τελευταίο έτος (στο 12,2% τον Μάρτιο 2022) και αναμένουμε να φτάσουμε σε μονοψήφιο δείκτη NPE το δεύτερο τρίμηνο».

-Ως προς το κόστος: «από τον προβλεπόμενο στόχο των 193 εκατομμυρίων ευρώ, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ήδη το 67% ή περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ, το όφελος των οποίων θα συνεχίσει να καταγράφεται τα επόμενα τρίμηνα»

-Παραγωγή εσόδων: «Τα έσοδα από προμήθειες σημείωσαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη ήδη από το περασμένο έτος σε όλες τις κατηγορίες, παραμένοντας πάνω από το όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, δείχνοντας τόσο την ομαλοποίηση της δραστηριότητας όσο και τη στρατηγική θέση της τράπεζας που επιτρέπει να αξιοποιήσει κερδοφόρες ευκαιρίες».

Τόνισε πως «έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικά επίπεδα κερδοφορίας στην απόδοση των δανείων μας, τόσο στην Ελλάδα, αυξημένα κατά 5% σε ετήσια βάση, όσο και διεθνώς, κατά 8%».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της διανομής μερίσματος, σημειώνοντας ότι: «Οι φιλοδοξίες μας για δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας παραμένουν άθικτες. Έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις. Αναμφίβολα θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλά η αποφασιστικότητά μας να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας έχει ενισχυθεί με την επιτυχή εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου μέχρι στιγμής.

Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι παραμένουμε δεσμευμένοι να τιμήσουμε την ιστορία μας ως προς την πληρωμή μερισμάτων, καθώς ήμασταν η μόνη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που το έκανε αδιάκοπα από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την έναρξη της ελληνικής κρίσης.

Με την επιφύλαξη των ρυθμιστικών εγκρίσεων, αναμένουμε να ξαναρχίσουμε την πληρωμή μερισμάτων από τα κέρδη μας το 2023, καθώς θα έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τους όρους ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, κερδοφορίας και κεφαλαίου, με αρχική αναμενόμενη πληρωμή μεταξύ 20% και 30%».

Τέλος για τις τρέχουσες εξελίξεις, ο CEO της Alpha Bank παρατήρησε:

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει, αναμφίβολα, αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Όμως, παρά τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές για το 2022, με βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης, ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού και νέες σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Χάρη στην επιτυχή πορεία αναδιάρθρωσής μας, η Alpha Bank βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος για να υποστηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη νέα εποχή ανάπτυξης και προόδου».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More