Αμπελόκηποι: Τα νέα στοιχεία και η άποψη της ομότιμης καθηγήτρια στο Παν. Πειραιώς Μαίρης Μπόση
Η υπόθεση της φονικής έκρηξης στους Αμπελόκηπους συνεχίζει να ερευνάται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία η οποία επικεντρώνεται στις σημειώσεις και τα σχεδιαγράμματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα. Σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και κατά περίπτωση τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων.
Συγκεκριμένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και δύο πλημμελήματα από τον προϊστάμενο της ποινικής δίωξης σε βάρος τόσο του 31χρονου συλληφθέντα, όσο και της 33χρονης που νοσηλεύεται φρουρούμενη στον Ευαγγελισμό αλλά και μιας ακόμα κοπέλας με την οποία έχουν φιλική σχέση και βρίσκεται στην Ολλανδία.
Οι κατηγορίες αφορούν μεταξύ άλλων σε συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, έκρηξη με ενδεχόμενο δόλο κ.α.
Κατά τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής, σε τρεις κατοικίες και ένα όχημα εντοπίστηκαν στοιχεία, μεταξύ των οποίων δύο πιστόλια, γεμιστήρες, πλήθος ψηφιακών συσκευών, κινητά τηλέφωνα, μέσα παραλλαγής όπως περούκες και μάσκες, καθώς και κλειδιά και χειρόγραφες σημειώσεις. Η χρήση πέντε κιλών εκρηκτικής ύλης υποδηλώνει ότι ενδεχομένως προετοιμαζόταν χτύπημα- επίθεση, η οποία απετράπη μετά από αποτυχία στη συνδεσμολογία που προκάλεσε τη μοιραία έκρηξη. Σημειώνεται ότι κοντά στο σπίτι που ανατινάχθηκε βρίσκονται η ΓΑΔΑ αλλά και πρεσβείες.
Η ομότιμη καθηγήτρια στο Παν. Πειραιώς Μαίρη Μπόση, με δηλώσεις της στην One Voice υποστηρίζει πως «η πρόσφατη έκρηξη στους Αμπελόκηπους αναδεικνύει την εκτίμηση της τρομοκρατίας ως μίας συνεχούς και εξελισσόμενης απειλής. Οι ρίζες της, μας γυρίζουν στις αρχές του 21ου αιώνα όπου είχαμε τα πρώτα δείγματα γραφής αυτών των ομάδων και μάλιστα με ιδιαίτερη βιαιότητα. Δεν θα την έβαζα σε έναν κατάλογο νέα τρομοκρατία καθώς έχει δώσει τόσα πολλά δείγματα γραφής και πλέον έχει σταθεροποιηθεί όσο αναφορά στο τρόπο σκέψης, δράσης και εξέλιξης».
Η μελέτη των τρομοκρατικών ομάδων είναι πολύπλοκη και συχνά απαιτεί την εξέταση πολλών παραγόντων, παρέχει ωστόσο, σημαντικά στοιχεία στις αρχές. «Η συμπεριφορά αλλά και οι μέθοδοι αυτών των ομάδων έχουν πλέον αποκτήσει μια μορφή σταθερότητας κι αναγνωσιμότητας. Η τρομοκρατία δεν είναι πια ένα φαινόμενο που εμφανίζεται τυχαία, αλλά έχει αποκτήσει μια δική της λογική και στρατηγική» δηλώνει η κα Μπότση και προσθέτει «γνωρίζουμε πως πρόκειται για ομάδες ατόμων οι οποίες είναι σε ένα γενικότερο ιδεολογικό πλαίσιο απαλλαγμένες όμως από τις ιδεολογίες του παρελθόντος με υποκειμενική ανάλυση ιδεολογιών και με προσωπικές απόψεις, όσον αφορά στα κακώς κείμενα στην κοινωνία και την οικονομία ενός κράτους. Οι ομάδες αυτές είναι πάρα πολλές όπως άλλωστε και οι στόχοι τους. Δεν είναι όλες ίδιες καθώς έχουν διαφορετικές απόψεις, πιστεύω αλλά και τρόπους δράσης. Κάποιες εξ αυτών όπως αυτή που παρακολουθούμε στους Αμπελοκήπους δρουν με χρήση εκρηκτικών και όπλων. Είναι δηλαδή ένοπλες».
Ποικιλία απόψεων αλλά και τρόπων δράσης χαρακτηρίζουν τις πολλές και διαφορετικές ομάδες. Η ένοπλη δράση και η συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα είναι ανησυχητική όπως άλλωστε και η αυτοχρηματοδότηση για την κατασκευή των εκρηκτικών που δείχνει μια αυξανόμενη ικανότητα και τεχνογνωσία. Αναπτύσσονται διάφορες προσεγγίσεις γύρω από την κινητικότητα της τρομοκρατίας. Η κα Μπόση μας τις παρουσιάζει: «Η μία λογική αναπτύσσεται γύρω από την έλλειψη αναστολών όσον αφορά στη σχέση των ομάδων με το οργανωμένο έγκλημα. Η κινητικότητα αυτή μας έχει δοθεί και γραπτώς από διάφορες ομάδες όπου σχολιάζουν θετικά τη σχέση με το έγκλημα και τους ποινικούς ή ακόμα και τη σχέση που μπορούν να έχουν μαζί τους, σε συναλλαγές.
Ένα άλλο σκεπτικό αναπτύσσεται γύρω από την ευκολία εύρεσης υλικών για την κατασκευή εκρηκτικών κάτι που καταδεικνύει τη μεγάλη κινητικότητα του εγκλήματος το οποίο βρίσκεται σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.
Προσβάσιμα υλικά αλλά και αυτοχρηματοδοτούμενα καθώς πλέον εντοπίζονται άτομα ή ομάδες που μπορούν να αγοράζουν τα υλικά και να κατασκευάζουν μόνοι τους τα εκρηκτικά. Η πρόσβαση όμως στα όπλα γίνεται μέσω του οργανωμένου εγκλήματος καθώς η παράνομη διακίνηση όπλων είναι μεγαλύτερη της νόμιμης στη χώρα μας».
Πηγή: Καθημερινή Εφημερίδα ONE VOICE