Αναδιάταξη των Ισραηλινών στη Γάζα: Αποχωρούν από την Χαν Γιούνις
Η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη νότια Γάζα δεν σημαίνει και παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων δήλωσε η ηγεσία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF). Όπως τονίζεται, εστιάζουν στις επόμενες κινήσεις και ότι το σενάριο για την διεξαγωγή μιας χερσαίας επιχείρησης στην μεθοριακή Ράφα παραμένει στο τραπέζι.
Μερικές ώρες νωρίτερα, ανακοινωνόταν πως τα στρατεύματα του Ισραήλ αποσύρθηκαν από τη Χαν Γιούνις, άλλη πόλη στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού παραθαλάσσιου θυλάκου, επίκεντρο των μαχών το τελευταίο διάστημα, για να «προετοιμαστούν για μελλοντικές επιχειρήσεις», κατά το επιτελείο.
«Η Χαμάς έπαψε να λειτουργεί ως στρατιωτική οργάνωση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Τα στρατεύματά μας αποχωρούν (από την Χαν Γιούνις) και προετοιμάζονται για τις επόμενες αποστολές τους. Είδαμε παραδείγματα τέτοιων αποστολών στην επιχείρηση Σίφα, καθώς και στην επερχόμενη αποστολή των ισραηλινών δυνάμεων στην Ράφα» δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάαλαντ.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να εγκαταλείπουν την Ράφα και να επιστρέφουν στην Χαν Γιούνις με τα πόδια, με αυτοκίνητα ή με κάρα που έσερναν μουλάρια…
Στα πλάνα διακρίνει κανείς άνδρες και γυναίκες, μόνους, να βαδίζουν στην αγνώριστη πόλη τους, που μετατράπηκε σε συντρίμμια και μπάζα.
«Όλοι οι δρόμοι έχουν κατεδαφιστεί με μπουλντόζες. Και η μυρωδιά… Είδα κόσμο να σκάβει και να βγάζει πτώματα», είπε η Μάχα Ταχέρ, 38 ετών, μητέρα τεσσάρων παιδιών, που γύρισε χθες στη Χαν Γιούνις.
Εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου εκτίμησε ότι η απόσυρση από το νότιο τμήμα της Γάζας, την οποία ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, είναι πιθανόν απλά μια περίοδος «ανάπαυσης» για τα στρατεύματά του.
«Σύμφωνα με όσα κατανοούμε και βάσει των δημοσίων ανακοινώσεών τους, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα διάστημα ανάπαυσης και ανεφοδιασμού για αυτά τα στρατεύματα, που βρίσκονται στο πεδίο εδώ και τέσσερις μήνες», δήλωσε οΤζον Κίρμπι στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Όπως επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, η ισραηλινή απόσυρση «δεν είναι απαραίτητα» ενδεικτική μιας «νέας επερχόμενης επιχείρησης για αυτά τα στρατεύματα».
Ιστορικός σύμμαχος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταστήσει σαφές πως αποδοκιμάζει το σχέδιο να διεξαχθεί χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, που προεξοφλεί ότι θα προκαλούσε ακόμη βαρύτερες απώλειες στις τάξεις των αμάχων.
«Πρόοδος» στις έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς
Σε πολιτικό επίπεδο οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ έδωσε εντολή στην διαπραγματευτική του ομάδα που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο Κάριο, να επεκτείνει τον διάλογο.
Η αιγυπτιακή πλευρά που συμμετέχει στον διάλογο αναφέρει πως «υπάρχει πρόοδος στις έμμεσες διαπραγματεύσεις και ότι υπάρχει συμφωνία στα βασικά σε όλα τα μέρη». Οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Κατάρ έφυγαν από το Κάιρο, όμως αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στις επόμενες δυο μέρες για να οριστικοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας αναφέρουν αιγυπτιακά ΜΜΕ.
🚚322 humanitarian aid trucks were inspected and transferred to Gaza today (Apr. 7).
This is the highest number of aid trucks transferred to Gaza in one day since the start of the war.There is no limit to the amount of aid that can be facilitated for the civilians in Gaza. pic.twitter.com/z2PXDlmTw1
— COGAT (@cogatonline) April 7, 2024
Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ αναμενόταν να φύγουν «εντός των προσεχών ωρών», ωστόσο οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο 48ωρο, πάντα σύμφωνα με το Αλ Καχέρα.
Το Σάββατο η Χαμάς, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ξεκαθάρισε πως δεν έχει εγκαταλείψει όσα έχει αξιώσει για να κλειστεί συμφωνία: «πλήρη κατάπαυση του πυρός», πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και «σοβαρή» συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.
Ο Μπέζναμιν Νετανιάχου αντέτεινε χθες ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Επιπλέον, το Ισραήλ σχεδιάζει να επιτρέψει το άνοιγμα περισσότερων ανθρωπιστικών διαδρόμων. Την Κυριακή 332 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια για τους αμάχους εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακα.
ΟΗΕ – Διεθνείς MKO: Η κατάσταση στη Γάζα είναι «περισσότερο από καταστροφική»
Υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και ανθρωπιστικές οργανώσεις χαρακτήρισαν «περισσότερο από καταστροφική» την κατάσταση στη Γάζα, όπου ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς εισήλθε σήμερα στον έβδομο μήνα.
«Σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Δάσκαλοι, γιατροί, εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων σκοτώνονται. Ο λιμός είναι επικείμενος», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X η επικεφαλής της UNICEF Κάθριν Ράσελ, αναφέροντας ότι έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 13.000 παιδιά, σύμφωνα με τις στατιστικές των υπηρεσιών υγείας της Γάζας, οι οποίες διοικούνται από τη Χαμάς.
«Το επίπεδο και η ταχύτητα των καταστροφών προκαλεί σοκ. Τα παιδιά έχουν ανάγκη μια κατάπαυση του πυρός ΤΩΡΑ», πρόσθεσε.
Η κατάσταση είναι «περισσότερο από καταστροφική», επισήμανε ο Ζαγκάν Σαπαγκέν, γενικός διευθυντής της IFRC, της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
«Εκατομμύρια ζωές απειλούνται από την πείνα», προειδοποίησε. «Ένα κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει οπωσδήποτε να φθάσει σ’ αυτούς που το έχουν ανάγκη. Όχι αύριο, αλλά τώρα».
Ο επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς είχε χαρακτηρίσει χθες, Σάββατο, «προδοσία της ανθρωπότητας» τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.
«Νέα φάση» στην προετοιμασία για πόλεμο στα σύνορα με τον Λίβανο
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους αξιωματικός της επίλεκτης δύναμης Αρ Ραντουάν της Χεζμπολά, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό Ας Σουλτανία του νότιου Λιβάνου τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.
Η επιδρομή καταγράφεται την επομένη της ανακοίνωσης του ισραηλινού στρατού πως ολοκλήρωσε «νέα φάση» των προετοιμασιών του για «πόλεμο» στα σύνορα με τον Λίβανο, για να περάσει «από την άμυνα στην επίθεση».
Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός αναφέρει πως «τις τελευταίες ημέρες ολοκλήρωσε μια νέα φάση στην προετοιμασία της βόρειας διοίκησης του πολέμου».
Αυτά τα μέτρα επιμελητείας «επιτρέπουν την άμεση επιστράτευση δυνάμεων εφεδρείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και την άφιξή τους στη γραμμή του μετώπου σε σύντομο χρονικό διάστημα με όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη μάχη», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η διοίκηση, διευκρινίζει ο στρατός, είναι έτσι σε θέση «να καλέσει και να εξοπλίσει όλους τους απαραίτητους στρατιώτες μέσα σε διάστημα μερικών ωρών και να τους μεταφέρει στη γραμμή του μετώπου για αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις».
Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανταλλαγές πυρών σημειώνονται καθημερινά ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη φιλοϊρανική λιβανική Χεζμπολάχ, η οποία λέει ότι υποστηρίζει το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.
Ισραηλινά πλήγματα σημειώθηκαν τα χαράματα στον ανατολικό Λίβανο, όπου έχει θέσεις η Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε πηγή που πρόσκειται σ’ αυτό τον φιλοϊρανικό σχηματισμό, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έδρασε σε αντίποινα αφού ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του καταρρίφθηκε στο λιβανικό έδαφος.
Τουλάχιστον 359 άνθρωποι, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 70 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις διασυνοριακές συγκρούσεις στο Λίβανο εδώ και σχεδόν έξι μήνες και 18 άνθρωποι στο Ισραήλ, δέκα στρατιώτες και οκτώ άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός «τελείωσε την προετοιμασία για να αντιδράσει σε οποιοδήποτε σενάριο θα μπορούσε να προκύψει έναντι του Ιράν».
Ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Χέρζι Χαλεβί δήλωσε επίσης σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ιρανική απειλή.
«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις μπορούν να ελέγξουν το Ιράν», δήλωσε ο Χαλεβί σε τηλεοπτική δήλωσή του. «Μπορούμε να δράσουμε αποφασιστικά εναντίον του Ιράν σε μέρη κοντά και μακριά. Συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή», δήλωσε ο Χαλεβί.
Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα είχε δηλώσει από την πλευρά του την Παρασκευή πως είναι «αναπόφευκτο» να απαντήσει το Ιράν στο πλήγμα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, από το οποίο σκοτώθηκαν επτά ιρανοί στρατιωτικοί και το οποίο αποδίδεται στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του φιλοϊρανικού κόμματος, το πλήγμα στο προξενείο αποτελεί «σημείο καμπής» στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα.
Νέες διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ για την απελευθέρωση των ομήρων
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ ζητώντας την απελευθέρωση των περίπου 130 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα έπειτα από έξι μήνες πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.
Ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και σκότωσαν 1.200 ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους, σε στρατιωτικές βάσεις, σε δρόμους και σε ένα υπαίθριο ρέιβ πάρτι, ασκώντας επίσης σεξουαλική βία σε μερικά από τα θύματά τους, σύμφωνα με ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.
Οι ένοπλοι συνέλαβαν επίσης 253 ομήρους, μεταξύ των οποίων παιδιά και ηλικιωμένους, πολίτες και στρατιώτες. Περίπου οι μισοί απ’ αυτούς απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο μιας ανακωχής στα τέλη Νοεμβρίου.
Συνομιλίες για να εξασφαλισθεί άλλη μια κατάπαυση του πυρός, που θα περιλάμβανε την απελευθέρωση δεκάδων άλλων από τους εναπομείναντες ομήρους, επαναλήφθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο.
Όμως μερικές οικογένειες ομήρων ανησυχούν, καθώς προηγούμενοι γύροι διαπραγματεύσεων δεν έφεραν αποτέλεσμα και μερικοί από τους ομήρους πεθαίνουν στην αιχμαλωσία.
«Ο κόσμος πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του και να τους πάρουμε πίσω», λέει η Μιχάλ Ναχσόν, 39 ετών, η οποία έφθασε από το ΤΕλ Αβίβ για να διαδηλώσει έξω από την Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.
«Είναι πάνω από την πολιτική. Είναι πάνω από τη θρησκεία, είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και αυτό ήρθαμε να φωνάξουμε σήμερα», πρόσθεσε.
Ενώ μερικοί γονείς ομήρων στη συγκέντρωση κάλεσαν τον πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου να κάνει περισσότερα για να φέρει πίσω τους ομήρους, οι ομιλητές δεν έστειλαν πολιτικά μηνύματα και επικέντρωσαν στον πόνο τους και στην επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουν σπίτι οι αγαπημένοι τους.
Όμως τις λίγες τελευταίες εβδομάδες οι διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης του Νετανιάχου έχουν ενταθεί. Μερικοί επικριτές διατυπώνουν κατηγορίες ότι ο βετεράνος ηγέτης σέρνει τα πόδια του στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει μια συμφνωία – μια κατηγορία που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.