Ανακωχή με τους “καραμανλικούς” ψάχνει ο Μητσοτάκης
Μπορεί στη Νέα Δημοκρατία να τρίβουν τα χέρια τους με το “κλείδωμα” της καταψήφισης του εκλογικού νόμου, μέσα από την ανακοίνωση της αποχής της Χρυσής Αυγής, ωστόσο τα βλέμματα όλων είναι καρφωμένα στο γραφείο του προέδρου του κόμματος στη Βουλή.
Στη Συγγρού καλλιεργούν κλίμα αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο εκ νέου για “απερχόμενο πρωθυπουργό” και επιχειρώντας να επιτείνουν το κλίμα φθοράς σε βάρος της κυβέρνησης με το βλέμμα στη δεύτερη αξιολόγηση.
Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει η ΝΔ στην περίπτωση που η κυβέρνηση αντιστρέψει τη μέχρι πρότινος κατηγορία της Συγγρού για σύμπλευση του Μαξίμου με τη Χρυσή Αυγή. Ήδη μετά την ανακοίνωση της αποχής του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου, στελέχη της ΝΔ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους γιατι έχοντας σηκώσει τις αντιπολιτευτικές κορώνες για το θέμα, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα περάσει στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για αναβίωση των διαύλων της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή.
Την ίδια ώρα ωστόσο, με το μυαλό στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση και μία ενδεχόμενη κάθοδο του Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε περίπτωση απευθείας εκλογής του ΠτΔ από το λαό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για πρώτη φορά μετά τις εσωκομματικές εκλογές.
Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη έρχεται σε μία χρονική συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για τις εσωτερικές ισορροπίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ από την επίσημη γραμμή της ηγεσίας σήμαναν συναγερμό για τυχόν κινήσεις από το στρατόπεδο των «καραμανλικών».
Το φλέγον θέμα πάντως το οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και απασχολεί τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι άλλο από τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και κυρίως το ενδεχόμενο απευθείας εκλογής από το λαό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πίσω από την πρωτοβουλία αυτή, την οποία φαίνεται να είναι έτοιμος να λάβει ο Αλέξης Τσίπρας, στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν προσπάθεια διεμβολισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω των «καραμανλικών», αφού πρωτοκλασάτα στελέχη του μπλοκ έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ μίας τέτοιας θεσμικής αλλαγής. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι αυτά του Ευάγγελου Αντώναρου και του Ευριπίδη Στυλιανίδη, με παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ να εκτιμούν ότι δεν είναι τυχαίες οι παρεμβάσεις αυτές και απηχούν τις θέσεις και του ίδιου του Κώστα Καραμανλή, που ωστόσο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
Με το κλίμα μεταξύ των δύο εσωκομματικών στρατοπέδων να έχει φτάσει σε πρτωτοφανή σημεία εσωστρέφειας τον τελευταίο καιρό, ένεκα τόσο της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας, όσο και των “αδειασμάτων” της ηγεσίας στην εποχή διακυβέρνησης Καραμανλή, το σημερινό τετ α τετ ενέχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία.