fbpx

Ανεβαίνει 1,5% το πετρέλαιο, πέφτει το αέριο

0 88

Διευρύνει και σήμερα την ανοδική του αντίδραση το πετρέλαιο με άνοδο που ξεπερνά το 1,5%, αν και σε επίπεδο εβδομάδας οι τιμές οδεύουν για πτωτικό κλείσιμο έπειτα από τρία ανοδικά πενθήμερα.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Ιουλίου του Brent κινείται με άνοδο 1,5% ή 1,61 δολαρίων και η τιμή του διαμορφώνεται στα 109,08 δολ. το βαρέλι.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Ιουνίου του αμερικανικού WTI σημειώνει άνοδο 1,53% ή 1,76 δολαρίων και διαπραγματεύεται στα 107,7 δολ. το βαρέλι.

Σε επίπεδο εβδομάδας ωστόσο το Brent οδεύει για πτώση περίπου 3% και το WTI για 2%, λόγω της διήμερης βουτιάς που έφερε απώλειες περίπου 10 δολαρίων στις τιμές την Δευτέρα και την Τρίτη, αν και έκτοτε ο “μαύρος χρυσός” ανέκαμψε έχοντας επιστρέψει στην περιοχή των 110 δολαρίων.

Η αγορά συνεχίζει να αξιολογεί το ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά όσο περνάνε οι μέρες φαίνεται να απομακρύνεται στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg άλλωστε, ορισμένα κράτη της ΕΕ εκτιμούν ότι ίσως είναι καιρός να αφήσουν το εν λόγω σχέδιο για αργότερα και να προχωρήσουν με το υπόλοιπο πακέτο νέων κυρώσεων, εάν δεν πειστεί η Ουγγαρία να υποστηρίξει το εμπάργκο.

Την ίδια ώρα φαίνεται να ανανεώνονται οι προσδοκίες για επιστροφή του Ιράν στην παγκόσμια παραγωγή, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, να δηλώνει ότι το ταξίδι στην Τεχεράνη του συντονιστή της ΕΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας ξεμπλόκαρε την κατάσταση έπειτα από δύο μήνες αδιεξόδου.

“Ας πούμε ότι οι διαπραγματεύσεις μπλοκαρίστηκαν και έχουν ξεμπλοκαριστεί, που σημαίνει ότι υπάρχει η προοπτική επίτευξης τελικής συμφωνίας”, είπε ο Μπορέλ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι “αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μια μέρα στην άλλη”.

Κατά τα άλλα, οι Αρχές του Πεκίνου διέψευσαν τις φήμες για επιβολή lockdown στην πόλη παρόλο που αυξάνονται τα κρούσματα. Οι ανησυχίες για τα επίπεδα ζήτησης στην Κίνα, στο πλαίσιο των επιπτώσεων που θα έχουν στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας τα εκτεταμένα lockdown στη Σαγκάη και άλλες πόλεις, ήταν ο βασικότερος λόγος για τη διήμερα βουτιά των τιμών στις αρχές της εβδομάδας.

Σε γενικότερα επίπεδο πάντως, ο επίμονος πληθωρισμός και οι αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες προχωρούν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη, συνεχίζουν να απασχολούν τους επενδυτές.

Όπως εκτιμά ο Stephen Brennock της PVM Oil, “η πορεία ρόλερ κόστερ δεν δείχνει σημάδια ότι θα σταματήσει”, εξηγώντας ότι στο μέτωπο του πετρελαίου αλλά και στο ευρύτερο σύμπλεγμα των assets ρίσκου, εντείνονται οι φόβοι για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση στην οποία οδηγεί ο πληθωρισμός.

Πτωτικά το φυσικό αέριο

Αντίθετα, τάσεις αποκλιμάκωσης των πιέσεων δείχνουν οι τιμές του φυσικού αερίου, που μετά το ράλι που πυροδότησαν οι διαταραχές των ροών από την Ουκρανία, πλέον κινούνται πτωτικά.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Ιουνίου στο Άμστερνταμ (TTF) διαπραγματεύεται με απώλειες 5,4% και την τιμή του στα 101 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι ροές από την Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας περιορίστηκαν εντός της εβδομάδας αφότου τέθηκε εκτός λειτουργίας σημείο εισόδου αγωγού στη χώρα λόγω πολέμου, ωστόσο η EnergyScan εκτιμά ότι “εάν παραμείνουν σε τρέχον επίπεδο, η αγορά θα μπορούσε να θεωρήσει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Barclays εκτιμά πως ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τη Μόσχα αναμένεται να κοστίσει 5 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και να οδηγήσει το ευρώ κάτω από το επίπεδο του ένα προς ένα με το δολάριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More