Ανησυχία προκαλεί το «ναυάγιο» Μητσοτάκη-Ερντογάν
Η δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν πέρασε στην ιστορία και ήρθε και αυτή σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να επιβεβαιώσει ότι Αθήνα και Άγκυρα «συμφώνησαν ότι διαφωνούν» ή αν προτιμάτε ότι «συμφώνησαν ότι δεν συμφωνούν»!
Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το τέλος της 95λεπτης συνάντησης έθεσε στο τραπέζι «όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες» και τόνισε «καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
Παράλληλα δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα» και δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων λέγοντας χαρακτηριστικά «Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».
Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν προέβη σε δηλώσεις προκαλεί αρνητική εντύπωση και επιβεβαιώνει ουσιαστικά την βούληση της Τουρκίας να συνεχίσει να συμπεριφέρεται προκλητικά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και σημειωτέον με την ανοχή του ΝΑΤΟ, άσχετα από τις επιμέρους δηλώσεις στήριξης της ΕΕ, της Γαλλίας και του Ισραήλ προς τη χώρα μας
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη, που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Επίσης κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός, πάντως, επανέλαβε τη βούλησή του η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε.
Η αντιπολίτευση προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής ενόψει της επίσημης ενημέρωσης των κομμάτων στο πλαίσιο συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Ωστόσο κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σ’ ένα πρώτο σχόλιο ανεπίσημο σχόλιο σημειώνουν το γεγονός ότι στη δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά σε ΑΟΖ, την ώρα που οι Τούρκοι με τη συμφωνία που συνομολόγησαν με τη Λιβύη εξαφάνισαν από το χάρτη ολόκληρη την Κρήτη, το Καστελόριζο και την Κυπριακή ΑΟΖ και ότι δεν χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας «προκλητικές και παραβατικές».
Διαβάστε ακόμη: