fbpx

Ανοδικά το φυσικό αέριο – Ενισχύεται και το πετρέλαιο

0 92

Ανοδικά κινούνται οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, καθώς οι προγραμματισμένες απεργίες στη Νορβηγία απειλούν να περιορίσουν περαιτέρω μια αγορά που ήδη ταλανίζεται από τις περικοπές της ρωσικής προσφοράς.

Σημειώνεται ότι περίπου το 13% των καθημερινών εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας βρίσκονται σε κίνδυνο εν μέσω σχεδίων κλιμάκωσης μιας επικείμενης απεργίας των διευθυντών, προειδοποίησε το λόμπι πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας το Σαββατοκύριακο.

Τρία σημεία πρόκειται να κλείσουν από την απεργία που ξεκινά την Τρίτη, ενώ η προγραμματισμένη δράση την επόμενη ημέρα θα θέσει εκτός λειτουργίας άλλα τρία.

Αυτό προστίθεται στους φόβους ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει αρκετό φυσικό αέριο για να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους εγκαίρως για το χειμώνα, δεδομένης της μείωσης των ροών από τη Ρωσία και της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας μιας βασικής εγκατάστασης εξαγωγής στις ΗΠΑ.

Οι κίνδυνοι εφοδιασμού εξαπλώνονται στην ευρωπαϊκή οικονομία και ασκούν αυξανόμενη πίεση στους εμπόρους και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Σε αυτό το κλίμα το ολλανδικό συμβόλαιο – σημείο αναφοράς για την Ευρώπη – σημειώνει άνοδο 0,8% και κινείται στα 149 ευρώ τη μεγαβατώρα. Οι τιμές σημείωσαν άνοδο 54% τον προηγούμενο μήνα.

Κορυφαίες βιομηχανίες στην Γερμανία ενδέχεται αν βρεθούν αντιμέτωπες με την κατάρρευση εξαιτίας των περικοπών στην παροχή φυσικού αερίου, προειδοποίησε ο κορυφαίος συνδικαλιστικός αξιωματούχος της χώρας πριν από τις συνομιλίες με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς που ξεκινούν τη Δευτέρα.

Η ενεργειακή κρίση  οδηγεί ήδη τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές και εργασιακές αναταραχές, δήλωσε η Γιασμίν Φαχίμι, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων.

Η Ρωσία έχει μειώσει τις μεταφορές μέσω του μεγαλύτερου αγωγού Nord Stream κατά 60% και ο αγωγός έχει προγραμματιστεί να κλείσει πλήρως την επόμενη εβδομάδα για συντήρηση. Η Γερμανία έχει εκφράσει αμφιβολίες ότι ο αγωγός θα συνεχίσει την τροφοδοσία μετά τις εργασίες.

Ανοδικές τάσεις και στις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου ανέστρεψαν τις απώλειες και ενισχύονται σήμερα, καθώς οι ανησυχίες για περιορισμένη προσφορά εν μέσω χαμηλότερης παραγωγής από τον OPEC, αναταραχών στη Λιβύη και κυρώσεων στη Ρωσία, αντιστάθμισαν τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Οι τιμές του brent παράδοσης Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν 55 σεντς ή 0,5% στα 112,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ το wti παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκαν 44 σεντς ή 0,4% στα 108,87 δολάρια το βαρέλι.

“Τα θεμελιώδη του πετρελαίου παραμένουν υποστηρικτικά. Τα spreads δείχνουν μια στενή αγορά και σαφώς ο OPEC δυσκολεύεται ακόμη να φτάσει τα συμφωνηθέντα επίπεδα παραγωγής”, τόνισε ο Warren Patterson, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων στην ING.

“Ο όμιλος φαίνεται να παλεύει να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, με την παραγωγή να υποχωρεί τον Ιούνιο”, πρόσθεσε.

Η παραγωγή των 10 χωρών-μελών του Οργανισμού τον Ιούνιο μειώθηκε κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, στα 28,52 εκατ. βαρέλια, έναντι της υποσχεθείσας αύξησης κατά περίπου 275.000 βαρέλια.

Η πτώση της παραγωγής στη Νιγηρία και στη Λιβύη, αντιστάθμισαν τις αυξήσεις από τη Σαουδική Αραβία και άλλους μεγάλους παραγωγούς, και στη Λιβύη παρατηρείται περαιτέρω διακοπή του εφοδιασμού λόγω κλιμακούμενης πολιτικής αναταραχής, καθιστώντας ακόμη πιο απίθανη την αύξηση των ποσοστώσεων της παραγωγής από τον OPEC.

Οι εξαγωγές της Λιβύης έχουν μειωθεί μεταξύ 365.000-409.000 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα από τα 865.000 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα.

Σε ένα περαιτέρω πλήγμα στον εφοδιασμό, μια προγραμματισμένη απεργία από τους εργαζόμενους στον νορβηγικό πετρελαϊκό κλάδο αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου στη χώρα κατά 130.000 βαρέλια ημερησίως.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More