Άνοδος 2-10% στον κατώτατο μισθό: Συνεχίζεται το… εκκρεμές της αύξησης
Το… εκκρεμές της αύξησης των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει τους μισθούς περίπου 600.000 εργαζόμενων, καλά κρατεί.
Από τη μία πλευρά το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που ως επιστημονικός φορέας, φέρεται να κατέθεσε πρόταση στο υπουργείο Εργασίας για αύξηση κατά 10% του κατώτατου μισθού από 586 ευρώ που είναι σήμερα, στα 645 ευρώ. Από την άλλη οι δανειστές που στην πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας επισημαίνουν ότι οι όποιες αυξήσεις πρέπει να κινούνται στα επίπεδα της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις στις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα θα κυμανθούν από 2 – 3%, κάτι που αν συμβεί «μεταφράζεται» σε αυξήσεις περίπου 15 ευρώ το μήνα.
Πηγές που προέρχονται από το συνδικαλιστικό τομέα, υπογραμμίζουν ότι, εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, το όριο των 751 ευρώ, δηλαδή όσο ήταν ο κατώτατος μισθός, πριν από τη «βίαιη» περικοπή του, το 2012, θα επιτευχθεί μέσα σε μία δεκαετία. Η ΓΣΕΕ, με ομόφωνη απόφαση, απέχει από τις διαβουλεύσεις για τις κατώτατες αποδοχές, θεωρώντας ότι πρέπει πρώτα να επιστραφεί η… βάση των 751 ευρώ και μετά να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για κάτι καλύτερο. Διαπραγματεύσεις που πρέπει να διεξαχθούν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, χωρίς το υπουργείο Εργασίας να παρεμβαίνει στη διαδικασία.
Οι ίδιες συνδικαλιστικές πηγές, επισημαίνουν με νόημα ότι εάν διατηρηθεί το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, τότε η αύξηση στις κατώτατες αποδοχές θα πάει στις… καλένδες. Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση οι απώλειες που θα υποστούν οι εργαζόμενοι, λόγω αυξημένης φορολόγησης, θα είναι περίπου 600 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, πρέπει έως την Παρασκευή να αποσταλούν στο ΚΕΠΕ όλα τα υπομνήματα και οι προτάσεις από τους φορείς που έχουν υποχρεωθεί να εκφράσουν γνώμη, αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Στη συνέχεια θα συνταχθεί το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης το οποίο θα κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας, χωρίς όμως να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Την οριστική απόφαση, θα λάβει η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, το α’ δεκαπενθήμερο της νέας χρονιάς.