Αντ. Σαμαράς: Παραμένω μάχιμος – Ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις για τις υποκλοπές
Με αυτό το… “απειλητικό” μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε παρών στις πολιτικές και νεοδημοκρατικές εξελίξεις, αφήνοντας αιχμές για την ασκούμενη εξωτερική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Μιλώντας στο κατάμεστο θέατρο “Παλλάς” με αφορμή τα εγκαίνια του “Ιδρύματος Α. Σαμαράς”, ο πρωην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μείζον θέμα που έχει προκύψει με τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις και απευθυνόμενος στον παρόντα Κυριάκο Μητσοτάκη είπε “Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο”.
“Αν ίσχυαν όλα αυτά θα επρόκειτο αναμφίβολα για αντιδημοκρατική εκτροπή και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε κυρίως την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία” τόνισε ασκώντας κριτική στους χειρισμούς του Μαξίμου και επισήμανε με νόημα “Η παράταξή μας θεμελίωσε τη δημοκρατία και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχτεί. Έχει σχέση με την ίδια μας την ταυτότητα”.
Ο πρωην πρωθυπουργός μίλησε εφ΄όλης της ύλης και επικέντρωσε τη κριτική του στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης με σκοπό την αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης λέγοντας χαρακτηριστικά: “Καλά είναι τα επιδόματα, είναι απαραίτητα σε περιόδους κρίσεις. Δεν πρέπει όμως να μας γίνει εθισμός” και “Καλό το καλάθι των νοικοκυριών, αλλά ανάπτυξη θα έρθει με επενδύσεις. Γι’ αυτό προτείνω οι νέες παραγωγικές επενδύσεις να μην φορολογούνται για πέντε χρόνια”.
Επίσης στοχοποίησε και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με αφορμή τις έρευνες για κοιτάσματα, επειδή είχε πει ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται τόσο για τα κοιτάσματα, λέγοντας “Ευτυχώς αυτό το λάθος διορθώθηκε κάπως από τον πρωθυπουργό”.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν βοήθησε την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και χαρακτήρισε “φαρσοκωμωδία” τη στρατηγική της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση και ειδικά σε ότι αφορά την προσπάθεια για επιβολή υψηλού πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά και στο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο το οποίο θα αγοράζεται εν τέλει μέσω τρίτων χωρών.
Έκανε λογο μάλιστα για “κενό ηγεσίας” στη Δύση, σημειώνοντας με νόημα “Για να μην διαλυθεί η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συνθήκη επανίδρυσης που θα ανατρέψει τα αδιέξοδα μιας γιγαντιαίας γραφειοκρατίας των Βρυξελλών”.
Παρ΄όλα αυτά ανέφερε ότι η Ελλάδα άντεξε σε δύσκολες συνθήκες. “Ηταν σωστή η ελληνογαλλική συμφωνία και η αγορά αεροσκαφών και φρεγατών. Ήταν σωστό που προωθήσαμε την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. Τα πιστώνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης” ανέφερε, σημείωσε ωστόσο “ότι έγιναν και λάθη”.
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι “Η Τουρκία ετοιμάζει το λαό της και την κοινή γνώμη ακόμα και για μια σύγκρουση με την Ελλάδα. Επιδιώκει ανοικτά να υφαρπάξει το μεγαλύτερο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι αυτό που ονομάζει “Γαλάζια Πατρίδα”. Ο Ερντογάν έχει πρόβλημα” και τόνισε “Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα ΑΟΖ, όπως και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για να μοιράσουμε τα δικά μας. Σήμερα μπορούμε να το αποτρέψουμε”.