fbpx

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την ακρίβεια

0 186

“Ενότητα, υπευθυνότητα και σοβαρότητα” απ΄όλα τα κόμματα της Βουλής απέναντι στον “παγκόσμιο πόλεμο και στην παγκόσμια πληθωριστική κρίση” ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκη μιλώντας στη Βουλή και τονίζοντας την ανάγκη διαλόγου πάνω σε αληθινά δεδομένα και χωρίς παραχάραξη της πραγματικότητας.

Μάλιστα κάλεσε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τα αιτήματα για πρόωρες εκλογές γιατί είναι “ώρα συσπείρωσης”. “Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας” είπε “με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο” (σ.σ. απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα) και παρά την “παροδική αγανάκτηση, δεν θα ρισκάρω το αύριο της χώρας για να γίνω πρόσκαιρα αρεστός”, επισήμανε

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, ωστόσο αυτό όπως είπε γίνεται “με μέτρα με μέτρημα, στοχευμένα, υπεύθυνα και όχι οριζόντια στη κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης ώστε να μην ναρικοθετηθεί το αύριο της χώρας”

Στο πλαίσιο αυτό κ.Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των πολιτικών τη κυβέρνησης κάνοντας λόγο για “συνεπή πολιτική επιστροφής στη μεσαία τάξη” και υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση κινείται με δυναμισμό, αλλά και φειδώ, με τόλμη αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη. Άσκησε μάλιστα δριμεία κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι με τις προτάσεις του τινάζει δημοσιονομικά τα πάντα στον αέρα, καθώς κοστίζουν 16-17 δισ. ευρώ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και ανακοίνωσε ότι θα δρομολογηθεί ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας για να διαπιστωθεί που υπήρχαν υπερκέρδη που οφείλονταν στη διεθνή αναταραχής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να αναλύσει όλα τα στοιχεία από τον περασμένο Οκτώβριο και θα κινηθεί με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ. “Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρίες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες” ανέφερε και πρόσθεσε “Όπου διαπιστωθούν υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία”.

“Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη” τόνισε και στη δευτερολογία του ανακοίνωσε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ότι αν υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισ. “σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο”.

Αλ. Τσίπρας: Φορολογήστε τα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας

Την ανησυχία αλλά και τον φόβο του για τις εξελίξεις καθώς ζούμε σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας “ότι αυτή την ανησυχία επιτείνει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δίνει την αίσθηση ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην κοινωνία και τι βιώνουν τα νοικοκυριά που παραμένουν αβοήθητα μπροστά στο κύμα της ακρίβειας”.

Ο κ.Τσίπρας,αφού κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να ακολουθεί τον οδηγό της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, τόνισε ότι «αυτό που ζούμε δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου,αλλά η ακρίβεια της ιδεοληψίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει αλώβητη την αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών,αρνούμενη να φορολογήσει τα υπερκέρδη τους.

“Με βάση στοιχεία από τη ΡΑΕ από τον Ιούλιο του 21, μέχρι και τον Φλεβάρη του 22, το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η Μεγαβατώρα, ενώ η μέση συνολική τιμή της Ελληνικής χονδρικής αγοράς, ήταν στα 202 ευρώ. Άρα 153 κόστισε, 202 πουλήσανε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 8 μήνες. Που σημαίνει υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος ήταν 2 ως 3 ευρώ τη μεταβατώρα” είπε και πρόσθεσε “Με 49 ευρώ το κέρδος, το συνολικό υπερκέρδος των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες φυσικού αερίου, στο οκτάμηνο, ξεπέρασε το 1, 7 δις. Αν αφαιρέσουμε εκπτώσεις, προκύπτει το 1,4 δισ. Και εσείς δίνετε 600 εκατ. για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια. Και μιλάτε για λεφτόδεντρα”.

“Για ποιανού τα συμφέροντα κυβερνάτε; Του πολίτη, του καταναλωτή, του υγειούς επιχειρηματία ή των funds; Αυτό να απαντήσετε και να τα αφήσετε αυτά για τα λεφτόδεντρα” πρόσθεσε και επισήμανε “Πάρτε πίσω τα κλεμμένα”.

Αφού διατύπωσε την άποψη ότι “η χώρα διαθέτει την χειρότερη κυβέρνηση στην χειρότερη στιγμή”, χαρακτηρίζοντας μάλιστα,τον πρωθυπουργό “επιταχυντή και πολλαπλασιαστή των κρίσεων στην Ελλάδα”, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη διαμόρφωσης ενός πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μετώπου για να μην μετατραπεί η κρίση σε κοινωνική τραγωδία.

Απαντώντας στον κ.Μητσοτάκη που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διακινεί σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες,ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτό που διακινεί τέτοια σενάρια και μάλιστα, έχοντας πάρει απόφαση να αυτοεξεφτιλιστεί αλλάζοντας για δεύτερη φορά μέσα στην θητεία μιας κυβέρνησης,τον εκλογικό νόμο.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τον νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ και όσον αφορά τη δέσμευση του πρωθυπουργού για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενέργειας κατα 90% είπε ότι “ο ίδιος είναι θετικός στο μέτρο, αρκεί – όπως είπε- να έρθει γρήγορα και να έχει αναδρομική ισχύ”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More