Αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών για τον προσωπικό γιατρό
Στο φόντο των πολιτικών εξελίξεων που σηματοδοτούν η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο αποκαθήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της αξιωματικής η αντιπολίτευσης, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια η άτυπη αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σύμφωνα με πληροφορίες θα ασκήσουν κριτική στο ΠΑΣΟΚ επειδή δεν υπερψηφίζει το νομοσχέδιο και δεν συναινεί σε νομοσχέδια που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα σχολιάσουν και τις δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τις επιπτώσεις τους σε πολιτικό μκαι κοινοβουλευτικό επίπεδο. Το νομοσχέδιο υπερψηφίζει η ΝΔ, καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάσσονται να αποσαφηνίσουν στη στάση τους σήμερα στην Ολομέλεια και το ενδιαφέρον είναι ότι ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, με δεδομένη την ώρα της πολιτικής κηδείας του Γιάννη Μπουτάρη σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, υπέβαλε δια ζώσης αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας να ξεκινήσει το απόγευμα ή την Πέμπτη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απευθείας πολιτική αντιπαράθεση θέσεων στο κρίσιμο ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μεταξύ του πρωθυπουργού και τ πολιτικών αρχηγών, ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό.
Για τις εξελίξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε “Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να πανηγυρίζει κανείς ή να χαίρεται με αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η λογική κατάληξη όσων άρχισαν να συμβαίνουν πριν από 10 – 15 χρόνια, όσων ξεκίνησαν να συμβαίνουν με το κόμμα τους στην πάνω και κάτω πλατεία και στην περίφημη διαπραγμάτευση” και όσον αφορά την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Μια τροπολογία χωρίς κοστολόγηση. Κανείς δεν διαφωνεί για μια τέτοια κίνηση, όμως το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί μια τακτική που κάτι μας θυμίζει, είχε καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2020 μια ίδια τροπολογία με τα ίδια αιτήματα, απλά τώρα άλλαξαν το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ και το χρώμα. Θα κάνουμε την κοστολόγηση εμείς”.
Και σχολίασε “Αποφάσισε να αναλάβει το ρόλο που είχε μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Να μας πουν πόσο κοστίζει αυτό που λέει και από που πρέπει να κόψουμε για να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να διαδραματίσει το ρόλο σοβαρής αντιπολίτευσης, να μας απαντήσει τα δύο ερωτήματα”.
Αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην ΕΡΤ αναφερόμενος στις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε “Θα θέλαμε μια αντιπολίτευση που να ασχολείται περισσότερα με τα προβλήματα των πολιτών και λιγότερο με την κλωτσοπατινάδα, θα τολμήσω να πω, εντός του κόμματος. Δυστυχώς, εδώ και πολλούς μήνες βλέπουμε μόνο αυτό και ένα σκηνικό πολυδιάσπασης, που δεν υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και της δημοκρατίας”.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο να απωλέσει το θεσμικό του ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε “εμείς συνεχίζουμε σοβαρά στον ρόλο της υπεύθυνης, σοβαρής και δομικής αντιπολίτευσης. Το αν έχεις έναν βουλευτή παραπάνω, -χωρίς να μειώνω την τυπική ισχύ-, δεν είναι το μείζον ζήτημα σήμερα στην κοινωνία.” και πρόσθεσε “Σεβαστήκαμε και συνεχίζουμε να σεβόμαστε τις εσωτερικές διαδικασίες των άλλων κομμάτων ενώ αυτό ίσως να μην εφαρμόστηκε 100% στη δική μας εσωτερική διαδικασία. Έχουμε μια θεσμική λογική και λέμε ότι εμείς θα ασχοληθούμε με τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, με το να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα παραγωγικών και κοινωνικών αλλαγών. Προφανώς, αν υπάρξει αλλαγή στην θεσμική μας υπόσταση ως και τυπικά αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ανταπεξέλθουμε και σε αυτό”.
Παράλληλα έδωσε κια μια πρόγευση της στάσης του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στον πρωθυπουργό στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, λέγοντας στο Ertnews “θέλουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπό δημόσια εποπτεία και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής για όλους που φτάνουν έγκαιρα όπου υπάρχει ανάγκη. Αντ´ αυτού εισπράξαμε μία παντελή άρνηση και επίθεση. Εμείς δεχθήκαμε επίθεση στη Βουλή ενώ είχαμε επιφυλαχθεί. Γιατί η Κυβέρνηση στην ουσία δεν θέλει να αποδέχεται εκείνα που ζητάμε ακριβώς για να μην υπάρχουν συναινέσεις” ώστε “Να μπορεί να διαιωνίζει ένα αφήγημα περί μη συναίνεσης. Η λογική της είναι μόνο βραχυπρόθεσμη. Δεν έχει να κάνει με το πραγματικό συμφέρον της κοινωνίας. Μη γελιόμαστε. Δεν θέλει τη συναίνεση ο πρωθυπουργός. Είναι προσηλωμένη η κυβέρνηση στη νομή της εξουσίας και θέλει απλά να βρίσκει τρόπους για να διαιωνίζει ένα αφήγημα με το οποίο διατηρεί μία εκλογική κυριαρχία”.
Κατά το κ. Τσουκαλά μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης “Ανιχνεύει ορθά ότι ειδικά στο χώρο του κέντρου υπάρχει αλλαγή συσχετισμών, βλέπει το ΠΑΣΟΚ ως επιλογή ο κόσμος του κέντρου και ένας χώρος από τα αριστερά” και “Αυτό τρομάζει τη ΝΔ η οποία επιλέγει μια λαϊκίστικη ρητορική επίθεσης στο ΠΑΣΟΚ. Δεν θα συνεχίσουμε εμείς σε αυτή. Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε με προτάσεις, με υπευθυνότητα”.
Να σημειωθεί ότι για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με τις ανεξαρτητοποιήσεις των 4 βουλευτων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ενημέρωσε χθες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ακολούθως την Ολομέλεια προκειμένου να εγγραφούν επισήμως και τυπικά στα Πρακτικά οι επιστολές-δηλώσεις ανεξαρτητοποίησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Παππά, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Κυριακής Μάλαμα και Ραλλίας Χρηστίδου.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής με βάση το άρθρο 65 του Συντάγματος “H Βουλή ορίζει τον τρόπο της ελεύθερης και δημοκρατικής λειτουργίας της με Κανονισμό, που ψηφίζεται από την Ολομέλεια κατά το άρθρο 76 και δημοσιεύεται με παραγγελία του Προέδρου της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως” και στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι με βάση τα άρθρα 19 και 20 του ΚτΒ που αναφέρονται στον “Καθορισμό της σειράς μεταξύ των Βουλευτικών Ομάδων και κατανομή των χώρων”:
– H σειρά των Βουλευτικών Ομάδων καθορίζεται από τη δύναμή τους σε αριθμό Βουλευτών. Σε περίπτωση ισοδυναμίας προηγείται η Βουλευτική Oμάδα τoυ Kόμματoς πoυ πήρε περισσότερες ψήφους στις εκλογές από τις οποίες πρoήλθε η Βουλή. H νεοιδρυόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα έπεται της ισοδύναμης παλαιότερης.
– O Πρόεδρος της μεγαλύτερης σε δύναμη Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν μετέχει στην Κυβέρνηση αποκαλείται Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα που του αναγνωρίζει o Κανονισμός της Βουλής και oι κείμενες διατάξεις.