ΑΠΕ: Έριξαν τις τιμές ρεύματος κατά 44% σε 3 ημέρες
Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν το τελευταίο τριήμερο στη χώρα αρκούσαν για να παράγουν ακόμη και το 83% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις αλλά και να γκρεμίσουν κατά 44% τη μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος.
Κι αν δεν υπήρχε η εκτεταμένη συννεφιά τα φωτοβολταϊκά θα ήταν σε θέση να δώσουν τη μέγιστη ηλιακή ενέργειας στο σύστημα και το δίκτυο συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους.
Το τριήμερο 14 με 16 Οκτωβρίου οι ΑΠΕ έφεραν άλλο ένα ρεκόρ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η μεγάλη συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα είχε σαν αποτέλεσμα να ρίξει κατά 44% τη μέση τιμή.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας χθες στην αγορά επόμενης ημέρας (Day Ahead Market) η μέση τιμή υποχώρησε κατά 132,85 ευρώ/MWh σε σχέση με τις 13 του μηνός οπότε και ήταν λίγο πριν τα 300 ευρώ/MWh και για την ακρίβεια στα 298,97 ευρώ/MWh. Χθες η αγορά έκλεισε στα 166,12 ευρώ/MWh.
Διπλασιασμός
Η μεγάλη πτώση των τιμών έχει να κάνει με τον διπλασιασμό της συμμετοχής των ΑΠΕ και των υδροηλεκτρικών στο ενεργειακό μίγμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και της Κρήτης (διασυνδεδεμένη με την Πελοπόννησο) αλλά και μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ παρήγαγαν το 68% της ζήτησης ρεύματος.
Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας από τις 12 μέχρι και τις 3 το μεσημέρι η παραγωγή από ΑΠΕ έφτασε ακόμη και στο 81% με 83%.
Στις 13 Οκτωβρίου αντίθετα η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ ήταν στο 34,4%. Δηλαδή από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και χθες Κυριακή η παραγόμενη πράσινη ενέργεια διπλασιάστηκε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι ακριβές Μεγαβατώρες που δίνουν οι μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη.
Χθες το φυσικό αέριο αντιστοιχούσε μόλις στο 8,55% και ο λιγνίτης στο 4,74% του ενεργειακού μίγματος. Όταν στις 13 Οκτωβρίου τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν στο 31,42% και 8,83%.
Βέβαια στη βουτιά των τιμών της χονδρεμπορικής ρεύματος συνέβαλε και η μείωση της ζήτησης.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο ως είθισται η κατανάλωση υποχωρεί. Για το διήμερο αυτό εκτιμάται πως η μείωση ήταν της τάξης του 20% σε σχέση με τις προηγούμενες εργάσιμες ημέρες.