Νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι αναβάλλεται για δύο περίπου μήνες η έναρξη λειτουργίας των δύο νέων «κεντρικοποιημένων» τελωνειακών υπηρεσιών που θα ονομάζονται Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα (Τ.Ε.Κ.) και θα έχουν ως κύρια αρμοδιότητα τον εξ’ αποστάσεως έλεγχο εγγράφων εισαγωγής και εξαγωγής αγαθών, με βάση κεντρικό σύστημα ανάλυσης κινδύνου.
Συγκεκριμένα, αναβάλλεται για 2 περίπου μήνες η εφαρμογή του μοντέλου «κεντρικοποίησης» στις τελωνειακές υπηρεσίες, το οποίο αποφάσισε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Με μια νέα απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα, προβλέπεται ότι η σύσταση και λειτουργία δύο Υπερ-Τελωνείων με αρμοδιότητες διενέργειας εξ αποστάσεως προκαταρκτικών τελωνειακών ελέγχων σε όλη την Ελλάδα δεν θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου 2024 αλλά στις 10 Φεβρουαρίου 2025.
Ειδικότερα, με βάση νεώτερη απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. στις 10 Φεβρουαρίου 2025 – αντί στις 16 Δεκεμβρίου 2024 – θα συσταθούν και θα αρχίσουν να λειτουργούν δύο Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα, ένα στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα αναλάβουν να διεκπεραιώνουν τον απαιτούμενο έλεγχο γραφείου (back office) των εγγράφων εισαγωγής και εξαγωγής αγαθών. Στόχος είναι ο εν λόγω έλεγχος να γίνεται πλέον απομακρυσμένα βάσει κεντρικού συστήματος ανάλυσης κινδύνου και να δίνεται από τα κέντρα αυτά εντολή για φυσικό έλεγχο (δηλ. άνοιγμα container) στα κατά τόπους τελωνεία.
Πιο συγκεκριμάνα, σύμφωνα με την αρχική απόφαση του κ. Πιτσιλή, για τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα (Τ.Ε.Κ.) Αττικής και Θεσσαλονίκης είχαν καθοριστεί οι ακόλουθοι επιχειρησιακοί στόχοι:
α) H άσκηση κεντρικοποιημένου τελωνειακού ελέγχου, κατά τη διαδικασία τελωνισμού, με σκοπό την έγκαιρη και ορθή βεβαίωση δασμών, Ε.Φ.Κ., Φόρου Κατανάλωσης (Φ.Κ.), τέλους ταξινόμησης, Φ.Π.Α., φόρου πολυτελείας, καθώς και λοιπών τελών, εισφορών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
β) Η τήρηση των διατυπώσεων, των απαγορεύσεων και των περιορισμών στη διακίνηση εμπορευμάτων τρίτων χωρών, για την προστασία της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στη διακίνηση μεταφορικών μέσων και ταξιδιωτών από και προς άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που τελούν υπό ειδική τελωνειακή παρακολούθηση.
Το Τ.Ε.Κ. Αττικής θα έχει έδρα την Περιφέρεια Αττικής και το Τ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Η χωρική αρμοδιότητα των Τ.Ε.Κ. Αττικής και Θεσσαλονίκης εκτείνεται σε όλη την Επικράτεια.





































