Ξεκίνησε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων η συζητηση για την κύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα με ονομαστική ψηφοφορία ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο με την ονομαστική ψηφοφορία μετά από συζήτηση και στην Ολομέλεια στην οποία πιθανότατα θα παρέμβουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Η σημερινή συζήτηση ξεκίνησε με το αίτημα του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου να κυρωθεί το Πρωτόκολλο Ένταξης με βάση το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προβλέπει κύρωση με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Το αίτημα του κ. Καμμένου απορρίφθηκε και από το κυβερνών κόμμα και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς τόνισαν ότι δεν τίθεται θέμα παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τόσκας, τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών και το Πρωτόκολλο Ένταξης στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας θα συμβάλουν στην σταθερότητα στα Βαλκάνια και παράλληλα θα είναι γεωπολιτικά και οικονομικά επωφελής για την χώρα. Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η ΝΔ καταψηφίζει και το πρωτόκολλο καθώς είναι «τυπικό παρακολούθημα» μιας εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι η ΔΗΣΥ καταψηφίζει και το Πρωτόκολλο καθώς είναι «παράγωγο» της συμφωνίας των Πρεσπών.
Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας επισήμανε ότι το Πρωτόκολλο Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ «δεν είναι τυπικό ή διαδικαστικό ζήτημα όπως λένε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι η ουσία και ο λόγος που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών», εκφράζοντας την εκτίμηση του κόμματος «για μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση και περισσότερη ανασφάλεια στους λαούς των Βαλκανίων». Προέβλεψε μάλιστα ότι ετοιμάζεται «ευρωατλαντική λύση και στο Κυπριακό)».
«Οι ΑΝΕΛ ξεκάθαροι καταψηφίζουμε γιατί το Πρωτόκολλο Ένταξης στο ΝΑΤΟ, είναι προϋπόθεση εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, μιας προδοτικής συμφωνίας για τη χώρα» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε ότι «το παράδοξο είναι ότι από τη μια πλευρά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» και επισήμανε «σήμερα υπογράφεται η ίδρυση της μεγαλύτερης βάσης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια που μπορεί να φιλοξενήσει τα πυρηνικά του Ινσιρλίκ». Έκανε λόγο επίσης για «δράματα» στο μέλλον καθώς ανατρέπεται η Συμφωνία της Γιάλτας.
Όσον αφορά τη ΝΔ σημείωσε το γεγονός ότι ο ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης διαφωνούν με το Βορ. Μακεδονία, erga omnes και αναρωτήθηκε τι θα κάνει τελικά μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ κατηγόρησε το Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση ότι μεθοδεύει τη διάλυσητ ων ΑΝΕΛ. «Υπάρχει χάσμα με τη βούληση του λαού και φοβάμαι θα ευνοηθεί τελικά το νεοναζιστικό κόμμα» υπογράμμισε.
Ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων μίλησε για «κρισιμότητα κατάστασης» και τόνισε ότι «η Ελλάδα αναγκάζεται να βάλει και δεύτερο φίδι στο κόρφο της, να αγκαλιάσει ένα ακόμη εκβιαστή των Βαλκανίων και να ανοίξει την πόρτα της σε επικίνδυνους και αναξιόπιστους». Και σημείωσε ότι όλα όσα γίνονται, γίνονται παρά τη θέληση των Ελλήνων.