Εν μέσω κύματος φυγής των επενδυτών από τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, η Apple έχασε τη θέση της ως η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου σε κεφαλαιοποίηση.

Στην κορυφή επέστρεψε έπειτα από δύο χρόνια η Saudi Aramco, η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Σαουδικής Αραβίας, η οποία βγαίνει κερδισμένη από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και είδε τη χρηματιστηριακή αξία της να ανεβαίνει την Τετάρτη στα 2,42 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Apple είδε τη μετοχή της να πέφτει κατά 5% στο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 2,37 τρισ. δολάρια.

Η καλιφορνέζικη εταιρεία πανηγύρισε τον Ιανουάριο όταν έγινε η πρώτη εταιρεία του κόσμου που έφτασε σε κεφαλαιοποίηση τα τρία τρισ. δολάρια, έκτοτε όμως η μετοχή της έχει χάσει το 20% της αξίας της.

Η εκτόξευση του πληθωρισμού, η μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την κρίση της Covid-19, ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Ανησυχώντας ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα επιβραδύνει την ανάπτυξη, οι αγορές στράφηκαν σε πιο ασφαλείς επενδύσεις.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η ελεύθερη πτώση κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin, το οποίο έπεσε κάτω από τα 27.000 δολάρια έχοντας χάσει το 60% της αξίας του από το ιστορικό υψηλό του περασμένου Νοεμβρίου.

Για τη Saudi Aramco, αντίθετα, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση αποδεικνύεται ευλογία, καθώς τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν το 2021 στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια.