Αρκαλοχώρι: 3.500 σεισμοπαθείς ακόμη μένουν σε κοντέινερ
Από τους πλημμυροπαθείς του Daniel και τους σεισμοπαθείς του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη μέχρι τους πυρόπληκτους κατοίκους της Βορειανατολικής Αττικής, την αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα των οποίων η κυβέρνηση είχε βάλει σε άμεση προτεραιότητα, όλοι είναι στην αναμονή καθώς οι κρατικές πρωτοβουλίες τόσο σε επίπεδο νοικοκυριών και ατομικών περιουσιών, όσο και σε επίπεδο έργων και υποδομών πάνε με τον… αραμπά.
Οι πυρόπληκτοι στον Βαρνάβα, την Νέα Πεντέλη, τον Μαραθώνα, την πολύπαθη Ραφήνα μέχρι στιγμής έχουν πάρει το βοήθημα της πρώτης αρωγής -και όχι όλοι καθώς κάποιοι δεν μπόρεσαν να υποβάλουν σωστά τις αιτήσεις- αλλά περιμένουν ακόμα το επίδομα ενοικίου, μπαίνοντας στον δεύτερο μήνα από την καταστροφική πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 11 Αυγούστου. Οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένα ζευγάρια έχουν βρει φιλοξενία σε οικίες φίλων ή σε σπίτια που τα νοικιάζουν από την τσέπη τους, αφού εκκρεμεί το σχετικό ΦΕΚ ενώ το ίδιο ισχύει και για τις αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή. «Με fast track διαδικασίες τα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες», ήταν ο κοινός τίτλος των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ την επόμενη ημέρα της καταστροφής. Όμως πόσο… fast είναι μία διαδικασία για τις έκτακτες πρώτες ανάγκες των πληγέντων, όταν πενήντα ημέρες μετά δεν έχουν λάβει κρατικό χρήμα σχετικά με τη στέγαση τους και για την αρχή ώστε να ξαναστήσουν το νοικοκυριό τους;
«Πάνε όλα αργά, όλοι ξέρουμε πως κινούνται οι υπηρεσίες των δήμων…», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Γ. Ηλίας, που υπενθυμίζει πως για την Πολιτεία είναι «γκρίζα ζώνη» το ύψος της αποζημίωσης των πληγέντων.
Ζητούν 100% αποζημίωση – Χιλιάρικο από το κράτος
Οι πληγέντες ζητούν την πλήρη αποκατάσταση ζημιών, αποζημιώσεις για κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες και επιχειρήσεις στο 100% και όλοι οι κάτοικοι την αποκατάσταση του φυσικού πλούτου στο ακέραιο. Ωστόσο, από την πλευρά της Πολιτείας, υπουργεία, περιφέρεια και δήμους, προωθείται η αποζημίωση με το «σταγονόμετρο». Χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί το ποσό για “κόκκινους” και “κίτρινους”, η Πολιτεία δίνει 1.000 ευρώ ανά τ.μ. μέχρι 150.000 για κάθε οικία, όταν όλοι γνωρίζουν πως σε πραγματικές τιμές αγοράς, το τετραγωνικό φτάνει ακόμα και το διπλάσιο της αποζημίωσης που δίνει.
Αρκαλοχώρι – Τρία χρόνια κοροϊδία
Αυτοί που ξέρουν από πρώτο χέρι τις διαδικασίες αποζημιώσεις του κράτους σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές είναι οι σεισμοπαθείς του Αρκαλοχωρίου του δήμου Μίνωα Κρήτης, Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου από τον καταστροφικό σεισμό, κι όμως εκατοντάδες κάτοικοι μένουν ακόμη σε κοντέινερ και 3.500 δημότες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφήνοντας τα χωριά «φαντάσματα». Τα «κόκκινα» σπίτια παραμένουν ετοιμόρροπα καθώς τα περισσότερα δεν έχουν κατεδαφιστεί, την ώρα που ακόμα και τα χαλάσματα έχουν μπει στο μάτι των «κορακιών», με δεκάδες πλειστηριασμούς να εκκρεμούν!
Ασύστολα ψεύδη – Ερείπια 1.200 σπίτια
«Θα στεγαστείτε κανονικά και θα ξαναφτιάξουμε την πόλη από την αρχή, σωστά αυτή τη φορά, ε; Σωστά!». Η επιτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως πρωθυπουργού που περιόδευσε σε ένα σεισμόπληκτο δήμο συνομιλώντας με τους ανέστιους κατοίκους του, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2021 τους εξοργίζει τώρα περισσότερο. Και οι δεκαπέντε λέξεις του είναι ασύστολα ψεύδη, αφού τρία χρόνια μετά η κανονική στέγαση αφορά κοντέινερ και το ξαναφτιάξιμο της πόλης ακούγεται μόνο ως κακόγουστο αστείο. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΑΕΔ πάνω από 1.200 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα παραμένουν ερείπια ενώ οι αποζημιώσεις ακόμα έρχονται…
Πηγή: Εφημερίδα ONE VOICE