Ας δείξουμε πίστη στο μακροπρόθεσμο ανοδικό trend του Χ.Α.
Του Χρήστου Ιωαννίδη*
Στο τελευταίο μας σχόλιο στα τέλη Ιουλίου είχαμε χαρακτηριστικά αναφέρει πως αν και παραμένουμε αρκετά θετικοί για το ελληνικό χρηματιστήριο, με προσδοκίες για νέα υψηλά και θετικές αποδόσεις κατά μέσο όρο τους επόμενους μήνες του 2023.
Βραχυπρόθεσμα και μπαίνοντας στην καρδιά του καλοκαιριού δε μπορούσε να αποκλειστεί μια κατοχύρωση κερδών, αναφέροντας παράλληλα πως με βάση τα επίσημα στατιστικά των προηγούμενων ετών. Το δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος δίνει τις χειρότερες αποδόσεις της χρονιάς, τόσο στο Χ.Α. όσο και διεθνώς. Επίσης είχαμε επισημάνει πως φτάνοντας τις 1.350 μονάδες χωρίς την παραμικρή διόρθωση (μια ανάσα από το μεγάλο – μακροπρόθεσμο στόχο από τις αρχές της χρονιάς – τη ζώνης στις 1.370 – 1.380 μονάδες υψηλά Μαρτίου του 2014!!!). Με βάση τα εβδομαδιαία δεδομένα (weekly data) που ερμηνεύουνε καλύτερα τη μακροπρόθεσμη τάση. H αγορά βρίσκονταν σε υπέρ-αγορασμένα επίπεδα (αντίστοιχα επίπεδα είχαμε δει στο εβδομαδιαίο διάγραμμα μόνο 5 φορές τα τελευταία 20 χρόνια), με ανάγκη μιας τεχνικής εκτόνωσης.
Στα πλαίσια λοιπόν των παραπάνω, θα συστήσουμε ψυχραιμία για την τελευταία διόρθωση, ακόμη και στο σενάριο περαιτέρω υποχώρησης των τιμών, πιστεύοντας πως πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική διόρθωση – κατοχύρωση κερδών, μετά το πρόσφατο ράλι. Μην παραβλέπουμε πως παρά την τελευταία διόρθωση, οι αποδόσεις του 2023 των περισσοτέρων μετοχών του FTSE 25 παραμένουνε εξαιρετικά μεγάλες (ακόμη και με τριπλάσια ποσοστά ανόδου σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η ΠΕΙΡ και η ΑΡΑΙΓ). Την ίδια ώρα που ο ΓΔ του Χ.Α. με απόδοση +36%, συνεχίζει να είναι ο χρηματιστηριακός δείκτης με τη μεγαλύτερη άνοδο διεθνώς το 2023.
Πάμε όμως να δούμε πως διαμορφώνονται διαγραμματικά τα πράγματα μετά την τελευταία πτώση. Ο ΓΔ έκλεισε την Παρασκευή στις 1.263,34 μονάδες (-1,57%), συνεχίζοντας τη διόρθωση που ξεκίνησε περίπου στις 1.350 μονάδες (περίπου -6,3% μέχρι στιγμής, στο -9% ο τραπεζικός δείκτης), οριακά χαμηλότερα της κρίσιμης ζώνης, 1.270 – 1.280 μονάδες. Ένα γεγονός που αυξάνει τον προβληματισμό, πάντα όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, με ανάγκη άμεσης αντίδρασης και επιστροφής υψηλότερα των παραπάνω κρίσιμων τεχνικών επιπέδων.
Σε διαφορετική περίπτωση, όλα δείχνουνε πως πάμε για περαιτέρω διόρθωση, με τις επόμενες ισχυρές στηρίξεις στις 1.220, 1.200 και κυρίως τις 1.180 – 1.170 και 1.150 μονάδες. Στηρίξεις οι οποίες αν προσεγγίζονταν, η αγορά θα μετρούσε μια διόρθωση περίπου 12,5% από τα πρόσφατα υψηλά, όχι μικρή, ούτε φυσικά το τέλος του κόσμου, με την κεντρική τάση να παραμένει πλήρως θετική, που είναι και αυτό που μετράει.
Τώρα καταφέρνοντας να δώσει μια αντίδραση και να επιστρέψει η αγορά υψηλότερα των 1.270 – 1.280 μονάδων, ο επόμενος στόχος είναι η επιστροφή υψηλότερα των 1.300 μονάδων… Και με την αγορά να έχει εκτονωθεί από την πρόσφατη διόρθωση, ανακτώντας όλα τα παραπάνω επίπεδα, το ανοδικό μακροπρόθεσμο σενάριο ζωντανεύει και πάλι. Ένα σενάριο που ως βασικό στόχο έχει τις 1.370 – 1.380 μονάδες, η διάσπαση των οποίων (αν και θεωρητικά δε φαίνεται της παρούσης), ανοίγει για τα καλά την όρεξη για σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
Βλέποντας και τα τελευταία προβλήματα, ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομία. Αν θεωρητικά θα μας φόβιζε κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο το μακροπρόθεσμο ανοδικό σενάριο του Χ.Α. Αυτό θα ήτανε ο κίνδυνος μιας μεγάλης διεθνούς κρίσης. Ωστόσο δίνουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες οι διεθνείς αγορές να βρεθούνε αντιμέτωπες με μια σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, χάνοντας κατά τους επόμενους μήνες το μεγαλύτερο μέρος αν όχι το σύνολο των κερδών που καταγράφηκαν τους πρώτους 6-7 μήνες του 2023. Παρά το σενάριο καταστροφής που κυκλοφορεί και ανακυκλώνεται εδώ και μήνες (χωρίς φυσικά ποτέ να μπορεί να αποκλειστεί τίποτα στις αγορές). Ένα σενάριο επιβράδυνσης που το Χ.Α. με το μακροπρόθεσμο momentum που έχει, μπορεί να αυτονομηθεί, κινούμενο υψηλότερα, παραμένοντας στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς, με ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω: Η κεντρική τάση παραμένει πλήρως θετική. Η τελευταία διόρθωση είναι κάτι παραπάνω από φυσιολογική, μια διόρθωση για την οποία είχαμε προειδοποιήσει. Οι βασικοί δείκτες πλέον έχουνε εκτονωθεί διαγραμματικά, κάτι το οποίο είναι η απόλυτη υγεία για μια αγορά. Και ακόμη και αν έχουμε συνέχιση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων στα πλαίσια των όσων γράψαμε παραπάνω. Θεωρούμε πως οι επενδυτές θα πρέπει να εκμεταλλευτούνε την τελευταία διόρθωση, με προσεκτικές τοποθετήσεις σε καλά χαρτιά, παίζοντας το θετικό μακροπρόθεσμο σενάριο, που συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
*Πιστοποιημένο στέλεχος της Καραμανώφ Χρηματιστηριακή