Πέρα από πολύκροτες υποθέσεις, όπως τα Wikileaks και τα Panama Papers, που συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας, καθημερινά καταγράφονται δεκάδες κυβερνοεπιθέσεις ποικίλης έντασης, που σε κάθε περίπτωση καταλήγουν να δημιουργήσουν προβλήματα σε πολλούς επαγγελματίες.
Γράφει η Μαρίζα Θεοτοκάτου
Οι επιθέσεις αυτές συνήθως αφορούν εταιρίες και γραφεία (δικηγορικά, λογιστικά κ.ά.) και έχουν στόχο την απόκτηση χρημάτων μέσω εκβιασμού.
Συγκεκριμένα, οι δράστες αποσπούν με παράνομο τρόπο τα προσωπικά και άλλα στοιχεία πελατών και μετά εκβιάζουν τις εταιρίες ή τους επαγγελματίες.
Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί και στη χώρα μας -ακόμη και σε μικρά γραφεία- και έχουν καταγγελθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Κάλυψη εξόδων
Επειδή δεν έχουν όλες οι περιπτώσεις ευτυχή κατάληξη, η ασφαλιστική αγορά έχει δημιουργήσει ένα ειδικό προϊόν, την ασφάλιση Cyber Insurance. Ειδικότερα, το Cyber Insurance αποτελεί ένα εργαλείο διαχείρισης κινδύνου σε περιστατικά παραβίασης συστημάτων και απώλειας δεδομένων πελατών.
Το συγκεκριμένο ασφαλιστικό προϊόν εξασφαλίζει την κάλυψη των εξόδων διαχείρισης της κρίσης που προκαλεί ένα τέτοιο περιστατικό όπως: Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων οι οποίοι υπέστησαν ζημιά λόγω απώλειας των προσωπικών τους δεδομένων από την εταιρία, κάλυψη εξόδων και υπηρεσιών διαχείρισης περιστατικών παραβίασης συστημάτων και απώλειας εμπιστευτικών πληροφοριών, κάλυψη για απώλεια εσόδων λόγω διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας από ανάλογα περιστατικά, κάλυψη για διαχείριση περιστατικών εκβιασμού από απειλές που μπορεί να βλάψουν ένα δίκτυο ή να οδηγήσουν σε διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών, έξοδα δημοσίων σχέσεων.