fbpx

Αθ. Σαββάκης (ΣΒΕ): Χρειαζόμαστε τολμηρές αποφάσεις για την ανάπτυξη της χώρας

0 126

Κατά τις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, ομιλία-χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΒΕ, κ. Αθανάσιος Σαββάκης, στην οποία εκτός των άλλων, έκανε και αναφορά στις δυνατότητες, τις προοπτικές, αλλά και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος στην σημερινές συνθήκες.

Μιλώντας για το διάστημα από το 2013 μέχρι σήμερα όπου στο τιμόνι του ΣΒΕ βρίσκεται ο ίδιος, ο κ. Σαββάκης τόνισε ότι από τους βασικούς στόχους ήταν η επαναφορά της περιφερειακής βιομηχανίας στο προσκήνιο της ανάπτυξης, ενώ κάνοντας λόγο για την σοβούσα ενεργειακή κρίση και την πανδημία, ανέδειξε τη σημασία της επιλογής των ορθών αναπτυξιακών πολιτικών για τη χώρα.

Απόσπα΄σμα από την ομιλία του:

” Αισθάνομαι πραγματικά ιδιαίτερα συγκινημένος τη σημερινή ημέρα, αφού απευθύνομαι για τελευταία φορά ως Πρόεδρος του ΣΒΕ στα μέλη μας. Πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια, από την πρώτη φορά που τα μέλη του ΣΒΕ με τίμησαν και με εξέλεξαν στην Προεδρία του Συνδέσμου μας. Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους που με εμπιστεύθηκαν, αλλά κυρίως υπήρξαν αρωγοί και υποστηρικτές του έργου του Συνδέσμου μας. Ειλικρινά θέλω να πω ότι όλ’ αυτά τα χρόνια προσπάθησα για το καλύτερο δυνατό και μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία.

Μια δεκαετία, κατά την οποία ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος έμεινε πιστός και απόλυτα προσηλωμένος στις αξίες του για την επαναφορά της περιφερειακής βιομηχανίας στο προσκήνιο της ανάπτυξης. Τα γεγονότα που μεσολάβησαν από το 2013 μέχρι σήμερα ήταν πολλά και σημαντικά.
Γεγονότα που σημάδεψαν και καθόρισαν:
– το οικονομικό,
– το πολιτικό, και,                                                                                                                                         – το κοινωνικό μέλλον της πατρίδας μας.

Τα σπουδαία γεγονότα που συνέβησαν τα προηγούμενα σχεδόν δέκα χρόνια, διαμόρφωσαν, χωρίς αμφιβολία, ένα πραγματικά νέο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ειδικά η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες καθορισμού μιας νέας πραγματικότητας για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Είναι τα δυο μεγάλα ορόσημα της δεκαετίας που ανέδειξαν, και μάλιστα με τρόπο εμφατικό, πόσο σημαντικό θέμα είναι η επιλογή των ορθών αναπτυξιακών πολιτικών για τη χώρα. Αν η μεταποίηση είχε μεγαλύτερη συνεισφορά στον σχηματισμό του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των διαφόρων διεθνών οικονομικών και γεωπολιτικών αναταράξεων, τότε η Ελλάδα θα είχε βιώσει ηπιότερα και αυτές, αλλά και την προηγούμενη, την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Κατά συνέπεια, η χρονική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε απαιτεί:
-ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες, και,
-τολμηρές αποφάσεις για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας.

Πλέον, δεν γίνεται να μην αντιμετωπισθεί, εννοείται απ’ όλους μας χωρίς εξαίρεση, το μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής μεταποίησης: η παραγωγή δηλαδή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν αφορά μόνον το κράτος. Είναι ζήτημα πρωτίστως των δικών μας επιχειρήσεων.

Σήμερα, θεωρώ ότι έχουμε ελπίδες να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και να πορευθούμε σε δρόμο εξωστρέφειας και εν τέλει αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Και εξηγούμαι: τον Ιούλιο η χώρα μας, ίσως και μετά από 40 χρόνια, απέκτησε τη δική της «Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία». Η «Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας» που συστήθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση με επικεφαλής τον παριστάμενο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και στην οποία ενεργό συμμετοχή είχε ο ΣΒΕ, δημιούργησε το σχετικό κείμενο στρατηγικής.

Μετά από αυτό η επόμενη σημαντική πρόκληση για όλους μας είναι αυτό το κείμενο να μετουσιωθεί σε πολιτικές και σε δράσεις που θα στηρίξουν έμπρακτα την εγχώρια μεταποίηση. Ιδέες και δράσεις που θα τη βγάλουν από το τέλμα του 8 – 9% συνεισφοράς στο ΑΕΠ και θα την οδηγήσουν στο 12% σε πέντε χρόνια και σε 15% σε βάθος δεκαετίας. Η προφανής «απαίτηση» της βιομηχανίας και της μεταποίησης, για την ύπαρξη συγκεκριμένης στρατηγικής για τη βιομηχανία, ικανοποιήθηκε μόνον από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία αντιλήφθηκε έγκαιρα τις μεγάλες δυνατότητες συνεισφοράς της βιομηχανίας στην ανάπτυξη της χώρας. Πρόκειται πραγματικά για σπουδαία απόφαση. Η «νέα βιομηχανική πολιτική» για την Ελλάδα, εφόσον εξειδικευθεί κατάλληλα, ανοίγει σημαντικές προοπτικές για την εγχώρια βιομηχανία και μεταποίηση”.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More