Στάση πληρωμών στα ATM…
Άλλοι τη συζητάνε κι άλλοι την κάνουν πράξη την περιβόητη στάση πληρωμών. Ή έστω την προσωρινή αναστολή πληρωμών. Και αυτοί που την πραγματοποιούν δεν είναι άλλοι από τις τράπεζες, που με πρόσχημα τις αυξημένες ανάγκες του τριημέρου, ισχυρίζονται ότι δεν πρόλαβαν να γεμίσουν με ρευστό τα μηχανήματα. Άλλοι τη συζητάνε κι άλλοι την κάνουν πράξη την περιβόητη στάση πληρωμών. Ή έστω την προσωρινή αναστολή πληρωμών. Και αυτοί που την πραγματοποιούν δεν είναι άλλοι από τις τράπεζες, που με πρόσχημα τις αυξημένες ανάγκες του τριημέρου, ισχυρίζονται ότι δεν πρόλαβαν να γεμίσουν με ρευστό τα μηχανήματα.
Ουκ ολίγοι καταθέτες βρέθηκαν αντιμέτωποι το τριήμερο που πέρασε με ATM που ‘αδυνατούσαν’ να ανταποκριθούν στα αιτήματα ανάληψης χρημάτων, μιας και τα περισσότερα εξ αυτών δεν είχαν χρήματα. Η υπόθεση έχει δύο πτυχές. Η μεν πρώτη αφορά την ταλαιπωρία και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν όσοι είχαν αποφασίσει να εκδράμουν και ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς χρήματα και σε πολλές περιπτώσεις αδυνατώντας να πληρώσουν είτε τη διαμονή τους είτε το φαγητό τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως μας το περιέγραψε αναγνώστης της fmvoice.gr, ο οποίος στο κέντρο της ΑΘηνας βρήκε άδεια όχι ένα, ούτε δύο, αλλά όλα τα ATM της Alpha Bank, στα οποία έσπευσε. Ωστόσο και πελάτες άλλων τραπεζών δε στάθηκαν περισσότερο ‘τυχεροί’ και καταγγγέλουν παρόμοια περιστατικά.
Ξεπερνώντας όμως το ‘μικροοικονομικό’ σκέλος του πράγματος και βλέποντας το ‘μακροοικονομικά’ κι επειδή το σκηνικό αυτό έχει επαναληφθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως φαίνεται το μέτρο αυτό δεν είναι παρά μία προσπάθεια των τραπεζών να ελέγξουν το ρυθμό απόσυρσης καταθέσεων.
Βέβαια όταν τέτοιες απόπειρες λαμβάνουν χώρα σε περιόδους όπως το τελευταίο τριήμερο, όπου φάνταζε ως πρώτης τάξεως ευκαιρία να υπάρξει μια κάποια κίνηση σε αρκετές τοπικές οικονομίες, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως η πολιτική των τραπεζών κάθε άλλο παρά συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το ΥπΟΙΚ προκειμένου να ενιχσύσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και έχουν να κάνουν με τη συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.