Attica Bank: Από το κακό στο χειρότερο με τον Πανταλάκη
Πριν τέσσερα σχεδόν χρόνια ο κ. Θ. Πανταλάκης επιλέχθηκε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ως το κατάλληλο πρόσωπο που θα οδηγούσε την Attica Bank στην οδό της εξυγίανσης και της κερδοφορίας.
Τα αποτελέσματα που μεσολάβησαν δεν δείχνουν ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί. Αντίθετα η τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα, η εξυγίανση μένει άπιαστος στόχος, οι ζημιές συνεχίζονται.
Το θέμα σίγουρα θα πρέπει να απασχολήσει τους μετόχους της Attica Bank στην ετήσια γενική συνέλευσή της που θα συγκληθεί αυτή τη εβδομάδα. Είναι γνωστό ότι μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας είναι ο ΕΦΚΑ, άρα και η συνεχιζόμενη αρνητική πορεία της, στρέφεται σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων της χώρας. Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα η τράπεζα να παράγει κέρδη και να ενισχύει τους συνταξιούχους.
Είναι φανερό ότι ο κ. Θ. Πανταλάκης παρά τις εγγυήσεις που έλαβε από πολλές πλευρές δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να αναστρέψει την αρνητική πορεία της Attica Bank.
Tα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου το επιβεβαιώνουν:
Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες μειώθηκαν σε σχέση με την 31.03.2019 (κατά 11,9%) και διαμορφώθηκαν σε 2,8 εκατ. ευρώ.
Οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 11,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 1,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (31.03.2019), λόγω της αναγνώρισης σημαντικού ύψους προβλέψεων πιστωτικού κινδύνου στην τρέχουσα περίοδο, καθώς και της αναγνώρισης μη επαναλαμβανόμενων λοιπών εσόδων στη συγκριτική περίοδο.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα από πράξεις του επενδυτικού χαρτοφυλακίου παρουσιάζονται μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα της συγκριτικής περιόδου κατά 34,6% και διαμορφώνονται σε 2,6 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα παρά το γεγονός ότι το 2019 υπήρξαν εθελούσιες αποχωρήσεις προσωπικού οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του2019. Το περίεργο είναι ότι ο αριθμός των εργαζομένων του Ομίλου κατά την 31/03/2020 ήταν 787 εργαζόμενοι (31/03/2019: 712 εργαζόμενοι). Τα γενικά λειτουργικά έξοδα προ προβλέψεων, παρουσιάζουν μείωση σε ποσοστό 10,6% έναντι της συγκριτικής χρήσης.
Σε ό,τι αφορά το α’ τρίμηνο του 2020, οι συνολικές προβλέψεις ανήλθαν σε 11,1 εκατ. ευρώ αποτελούμενες από προβλέψεις για απομείωση δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών ύψους 10 εκατ. ευρώ, προβλέψεις απομείωσης στοιχείων εκτός ισολογισμού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ η αναστροφή των προβλέψεων για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία του χαρτοφυλακίου ανήλθε σε 0,3 εκατ. ευρώ.