Αβραμόπουλος: Μέχρι 8 δισ. σε πέντε χρόνια για την υποστήριξη συμφωνιών για μετανάστευση
Μέχρι 8 δισ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μπορούν να διατεθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την υποστήριξη των συμφωνιών με τις τρίτες χώρες για για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Αυτό δήλωσε χθες σε ομιλία του κατά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης που λαμβάνουν χώρες αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
“Πέρυσι αυξήσαμε σημαντικά τη χρηματοδότηση που διατίθεται για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Προτείνουμε να αυξηθεί η χρηματοδότηση περαιτέρω, ξεκινώντας με μια ενίσχυση 500 εκατομμυρίων ευρώ για το Ταμείο της Αφρικής, ενός καινοτόμου εργαλείου που ιδρύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Βαλέτα. Ζητούμε από τα κράτη μέλη μας να συνεισφέρουν για να φθάσει το ένα δισ. ευρώ”, είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε πως “ενώνοντας τις δυνάμεις τους τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να διατεθούν 8 δισ. ευρώ συνολικά για την υποστήριξη αυτών των συμφωνιών τα επόμενα πέντε χρόνια”. “Πρέπει να υποστηρίξουμε τις χώρες προέλευσης, για να μην αναγκάζονται οι πολίτες τους να φεύγουν από αυτές”, ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος.
Επιπλέον, ανέφερε πως πρέπει να επανεξεταστούν “τα παραδοσιακά μοντέλα της αναπτυξιακής συνεργασίας”, δίνοντας επίσης ένα πολύ μεγαλύτερο ρόλο σε ιδιώτες επενδυτές. “Εμείς θα προτείνουμε σύντομα ένα νέο Ταμείο Εξωτερικών Επενδύσεων, με στόχο να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις στις χώρες αυτές, ξεκινώντας με την Αφρική και τη γειτονιά της ΕΕ” είπε και πρόσθεσε πως χρειάζονται επίσης, “διαρθρωτικές, μακροπρόθεσμες λύσεις για τις χώρες που έχουν πληγεί από αστάθεια, καθώς και για τις χώρες διέλευσης και προορισμού και κυρίως για εκείνα τα ευάλωτα άτομα που αναζητούν καταφύγιο”.
Τέλος, ο ίδιος επανέλαβε πως το άνοιγμα νόμιμων διαδρομών για τους μετανάστες είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση. “Αυτό ξεπερνά τη μετεγκατάσταση όσων έχουν ανάγκη προστασίας. Η Ευρώπη δεν κλείνει τα σύνορα της στους μετανάστες. Ποτέ δεν το έχει κάνει και δεν θα το κάνει ποτέ” είπε και συμπλήρωσε πως “μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφής και επανεισδοχής είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αποτροπής των επικίνδυνων ταξιδιών των μεταναστών και των προσφύγων”.