fbpx

Αυξήσεις-σοκ στην ενέργεια! Η επιδότηση δεν καλύπτει ούτε το 15%!!

0 85

Ανεξέλεγκτη παραμένει η πορεία των τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα. Με αύξηση της επιδότησης θα απαντήσει η κυβέρνηση! 

Σοκ σε εκατομμύρια καταναλωτές και χιλιάδες επιχειρήσεις, τριγμούς στην ενεργειακή αγορά και αυξανόμενη καθημερινά πολιτική πίεση στην κυβέρνηση, προκαλούν οι ανατιμήσεις – φωτιά στις διεθνείς τιμές των προϊόντων ενέργειας. Οι αυξήσεις των τιμών είναι υπέρμετρες και εκτινάσσουν στα ύψη τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τιμολόγια Οκτωβρίου μεγάλου παίκτη στην λιανική του φυσικού αερίου, «κλείδωσαν» στα 9-9,5 λεπτά η κιλοβατώρα, έναντι 4,5 λεπτών, τέτοια εποχή πέρυσι, με τις αυξήσεις να φθάνουν ή και να ξεπερνούν το 100%. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι τάσεις δείχνουν πως τις αυξήσεις 40% στα τιμολόγια Οκτωβρίου, πιθανώς να διαδεχθούν ανάλογες ανατιμήσεις και τον Νοέμβριο, καθώς στις ευρωπαϊκές αγορές οι τιμές χονδρικής πώλησης του ρεύματος σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση της επιδότησης που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το “βήμα” της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Η επιδότηση αυξήθηκε από τα 9 στα 18 ευρώ ανά μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά μήνα στο κοινό οικιακό τιμολόγιο και στα 24 ευρώ ανά μήνα στο κοινωνικό τιμολόγιο. Ανακοίνωσε επίσης έκπτωση τουλάχιστον 15% με τη μορφή επιδότησης σε όλους τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, καθώς επίσης και αυξήσεις από 15% έως 68% στα ποσά και από 16% έως 38% στα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος να αυξηθεί από 707.000 σε 1.450.000. Το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλέσουν τα μέτρα αυτά στον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίστηκε σε 500 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται δε ότι  θα καλυφθεί από τα επιπλέον φορολογικά έσοδα τα οποία προκύπτουν από τον ΦΠΑ επί των σημαντικά πιο υψηλών τιμών του αερίου, του πετρελαίου και του ρεύματος.

Ωστόσο όπως γίνεται αντιληπτό όλα τα παραπάνω μέτρο αναμένεται να λειτουργήσουν ως “ασπιρίνες” καθώς δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος των υπέρμετρων ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα. Δεν διασφαλίζουν ουσιαστικά τα εισοδήματα των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια όχι μόνο των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και απέναντι στην υπερβολική άνοδο των τιμών σε πολλά άλλα είδη πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης, όπως τα είδη διατροφής.
Η πιο ενδεδειγμένη λύση θα ήταν μια δραστική μείωση όλων των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, η οποία θα είχε ως συνέπεια και την μείωση του ΦΠΑ επί των πωλήσεων καυσίμων, καθώς ο φόρος αυτός υπολογίζεται ως ποσοστό και επί των ειδικών φόρων κατανάλωσης! Το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν να μειωθούν σημαντικά οι τιμές των καυσίμων οι οποίες επηρεάζουν τις τιμές πλήθους άλλων προϊόντων και έτσι θα είχαμε μια αποτελεσματική – ολιστική – αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας.

Το Συμβούλιο Υπουργών

Το θέμα ήταν το κεντρικό των συζητήσεων στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ε.Ε., χωρίς ωστόσο τα πράγματα να προχωρήσουν σημαντικά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι η μεγάλη άνοδος στο ενεργειακό κόστος, ειδικά στην τιμή του φυσικού αερίου, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται, όπως επισήμανε, για ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και επομένως θα πρέπει να ληφθούν κοινά αποδεκτές αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε..

Ο κ. Σκρέκας απευθυνόμενος στους ομολόγους του, πρότεινε τις εξής παρεμβάσεις:

– Να ενεργοποιηθεί άμεσα το Αποθεματικό Σταθεροποίησης της Αγοράς, στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS). Με την ενεργοποίηση του αποθεματικού, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αντλήσουν επιπλέον έσοδα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων την επόμενη χειμερινή περίοδο.

– Να δημιουργηθεί μία εργαλειοθήκη την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση, προστατεύοντας τους πολίτες και θωρακίζοντας τις οικονομίες τους από αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον.

– Να αξιολογηθούν και να ληφθούν μέτρα για τις διαρθρωτικές αδυναμίες και ελλείψεις στις υποδομές ενέργειας, το ρυθμιστικό πλαίσιο και την οργάνωση της αγοράς, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα ανατιμήσεων. Στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής θα πρέπει να είναι η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των κρατών-μελών.

Υπεραυξήσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, πετρελαίου και ρεύματος

Πάντως, τα μέτρα που σκέπτεται να λάβει η κυβέρνηση δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι καταναλωτές θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ζεσταθούν κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, καθώς σχεδόν καθημερινά καταγράφεται νέο ρεκόρ στην τιμή τόσο του φυσικού αερίου και όσο και του πετρελαίου.

Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Βόρεια Ελλάδα που θερμαίνεται με φυσικό αέριο κι έχει μέση μηνιαία κατανάλωση 600 κυβικά μέτρα ήτοι 6.000 περίπου κιλοβατώρες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο καταναλωτής πλήρωνε για θέρμανση 118 ευρώ τον Ιανουάριο του 2021, ενώ με τις σημερινές τιμές θα πρέπει να δώσει 322 ευρώ. Θα κληθεί δηλαδή να πληρώσει ένα ποσό αυξημένο κατά 172%!

Αντίστοιχα, το ρεύμα στις αρχές του χρόνου  κόστιζε 64 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 η τιμή αυξήθηκε κατά 72 ευρώ, στα 136 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για το πετρέλαιο, τον Ιανουάριο του 2021 μια δεξαμενή 1000 λίτρων γέμιζε με 900 ευρώ. Από τις 15 Οκτωβρίου, που ξεκινάει και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η δεξαμενή των 1.000 λίτρων θα γεμίζει πλέον με 1.100 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More