Barclays: Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά θέματα για το 2023, το οποίο θα ευνοήσει τις χώρες της περιφέρειας, είναι σύμφωνα με την Barclays το τέλος της ευρωπαϊκής λιτότητας. Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και των ελληνικών ομολόγων είναι ιδιαίτερα θετικές με φόντο και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας φέτος η οποία ήδη έχει καθυστερήσει πολύ.
Το πρόβλημα πάντως σύμφωνα και με την Barclays, όπως έχουν επισημάνει και άλλοι οίκοι, παραμένει η αστάθεια που μπορεί να προκαλέσουν οι εκλογές και η όλη εκλογική διαδικασία.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Barclays, η Ευρώπη διανύει και πάλι μια κρίσιμη στιγμή. Το επιχειρηματικό της μοντέλο μετασχηματίζεται με τον ανασχεδιασμό των γραμμών παροχής ενέργειας, τις επενδυτικές δαπάνες που απαιτούνται για τη μετάβαση στην ενεργειακή ασφάλεια και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα, την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τον περιορισμένο χώρο για εξωτερική ανάπτυξη. Μέρος αυτής της αλλαγής θα απαιτήσει ασθενέστερα δημοσιονομικά και εξωτερικά ισοζύγια. Η πολιτική λιτότητας που κυριάρχησε την περασμένη δεκαετία φαίνεται να είναι πίσω μας προς το παρόν, κάτι που θα πρέπει να βοηθήσει ιδιαίτερα τις χώρες της περιφέρειας, όπως τονίζει η Barclays.
Η Ελλάδα, ειδικότερα, έχει μέχρι στιγμής καλές επιδόσεις όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη (συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας της ανάπτυξης), με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις να αυξάνονται απότομα.
Το 2023 θα επιταχυνθούν οι δαπάνες των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, στηρίζοντας τη ζήτηση, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, η οποία υπογραμμίζει τα οφέλη για την Ελλάδα από τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους και της δομής χρηματοδότησης (άφθονα ταμειακά αποθέματα, χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες για πολλά χρόνια, μεγάλη διάρκεια του χρέους με χαμηλά σταθερά επιτόκια και ευνοϊκό προφίλ όπου το μεγαλύτερο μέρος του χρέους οφείλεται στους EFSF/ESM).
Με βάση αυτά η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης θεωρείται ότι έχει καθυστερήσει πολύ, σημειώνει χαρακτηριστικά. Η Fitch, όπως παρατηρεί, έκανε αυτή την επισήμανση πρόσφατα, σημειώνοντας ότι οι δείκτες διακυβέρνησης και “ανθρώπινης ανάπτυξης” της Ελλάδας (προσδόκιμο ζωής, βαθμός εκπαίδευσης και ποιότητα ζωής) καθώς και το κατά κεφαλήν εισόδημά της είναι πολύ πάνω από άλλες χώρες οι οποίες επίσης δεν κατέχουν επενδυτική βαθμίδα.
Συνεπώς, κατά την Barclays, μία τέτοια αναβάθμιση θα άνοιγε την πόρτα για μια πιο διαρθρωτική ανακατανομή προς τα ελληνικά από θεσμικούς επενδυτές, ανοίγοντας το δρόμο για σύγκλιση στα επίπεδα απόδοσης των πορτογαλικών ομολόγων.