Beta ΑΧΕΠΕΥ: Στα 66,4 δισ. ευρώ ο τζίρος των εισηγμένων
Σε 66,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος των εισηγμένων εταιριών το 2017, αυξημένος κατά 8,6%, με τον κλάδο διύλισης και τα πρατήρια να συνεχίζουν να έχουν δεσπόζουσα θέση πραγματοποιώντας το 27% του συνολικού τζίρου, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Beta ΑΧΕΠΕΥ.
Σχολιάζοντας την πορεία του περασμένου έτους, ο επικεφαλής αναλύσεων και μελετών της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Μάνος Χατζηδάκης, επισημαίνει πως το 2017 ήταν μια ουσιαστική θετική χρήση για τις εισηγμένες εταιρίες, καθώς παρά τις δυσκολίες της εσωτερικής αγοράς (ρευστότητα, ζήτηση, ανταγωνισμός) η τελική γραμμή διαμορφώθηκε στα 2,87 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 152%.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν την ισχυρή επίδραση των κερδών της Τράπεζας της Ελλάδος που αποτελεί από μόνη της μια ειδική περίπτωση, η τελική γραμμή διαμορφώνεται στα 2,43 δισ. ευρώ, 28,5% υψηλότερα σε σχέση με το 2016.
Σύμφωνα με την ανάλυση, από τα 2,4 δισ. ευρώ οι εισηγμένες εταιρίες μοιράζουν 1,37 δις ευρώ (+9% σε σχέση με το 2016) στους μετόχους τους με την μορφή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, κάτι παραπάνω από τα μισά κέρδη του συνόλου.
Το β’ εξάμηνο του 2017 ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,04 δις ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,9% ή σε απόλυτα νούμερα 626 εκατ. ευρώ.
Οι “πρωταθλητές”
Βασικό ρόλο στην αύξηση της επίδοσης της δραστηριότητας έπαιξαν ο κλάδος διύλισης (+20%), κλάδοι που βοηθήθηκαν από τον τουρισμό (Ενοικιάσεις μεταφορικών μέσων +28%), Ξενοδοχεία (+25%), Μεταφορές (+9%) ενώ θετική ήταν και η εικόνα των εταιριών διαχείρισης περιουσίας (+17%) κυρίως λόγω της αύξησης των θέσεων σε ακίνητα με εισόδημα. Αντίθετα, μειώσεις στην δραστηριότητα παρατηρήθηκαν στις εταιρίες του κλάδου πληροφορικής (-8%), Ιχθυοτροφεία (-3%), Ηλεκτρικής ενέργειας (-1%) και στις τηλεπικοινωνίες (- 2%).
Άξια αναφοράς είναι η αύξηση της δραστηριότητας του κλάδου ενδυμασίας (+10%) και η σταθερότητα της δραστηριότητας του κλάδου κατασκευών (+1%), κλάδοι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένοι τα τελευταία χρόνια από τον ανταγωνισμό και την χρηματοοικονομική εικόνα των ισολογισμών τους, όπως αναφέρει η Beta ΑΧΕΠΕΥ.
Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων οι εισηγμένες μετά από ένα άνευρο πρώτο εξάμηνο (1%) πάτησαν γκάζι αυξάνοντας σε επίπεδο χρήσης τα κέρδη τους κατά 7,7%.
Συνολικά οι 180 εισηγμένες έσπασαν οριακά το φράγμα των 9 δισ. ευρώ με την διύλιση να έχει εδώ τον πρώτο λόγο καθώς συνεισφέρει το 16% του συνόλου.
Στις κορυφαίες θέσεις των επιδόσεων βρίσκεται ο κλάδος ακινήτων βοηθούμενος και από την επίδραση των θετικών επανεκτιμήσεων των ακινήτων (+68%), ο κλάδος συμμετοχών ακολουθεί (στο +26%) με μικρότερη δυναμική από το α’ εξάμηνο (+38%) και με βασικούς εκφραστές λόγω ειδικού βάρους τον όμιλο Μυτιληναίου (+37%) και την Βιοχάλκο (+31%).
Οι χρηματοοικονομικές εταιρίες είχαν θετική συνεισφορά στο σύνολο (437,79 εκατ. ευρώ) μετά από πολλές περιόδους διακυμάνσεων. Εξαιρουμένων των σχετικών κλάδων (Τράπεζες, Επενδυτικές, Ασφάλειες) η αύξηση της κερδοφορίας των εμποροβιομηχανικών εταιριών βρίσκεται στο +28,5% (όσο και στο εξάμηνο) ή στα 2,44 δισ. ευρώ.
Το καθαρό περιθώριο κέρδους έχει βελτιωθεί κατά 57 μονάδες βάσης στο 3,67% έναντι 3,10% το 2016 και ακόμα περισσότερο χωρίς των κλάδο διυλιστηρίων (80 μονάδες βάσης στο 2,82% έναντι 3,62%).
Οι εκτιμήσεις για το 2018
Όπως συμπεραίνεται, το 2018 έχει ξεκινήσει με μια ιδανική παρακαταθήκη κερδών από το 2017 και ένα διαρκές ξεκαθάρισμα κόστους από το 2009 και μετά, ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η χρονιά θα έχει εκ νέου ενισχυμένες τουριστικές ροές, υψηλότερο ΑΕΠ και η ρευστότητα φαίνεται να βελτιώνεται από μήνα σε μήνα. Η αύξηση της κερδοφορίας έχει άλλο ένα κρυφό άσσο για την οικονομία που λέγεται απασχόληση.