BlackRock: Προτιμήστε αμερικανικές ή ιαπωνικές μετοχές
Η BlackRock δίνει σύσταση για αγορά αμερικανικών ή ιαπωνικών έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών λόγω του ενεργειακού σοκ, ενώ παραμένει underweight στα ομόλογα λόγω του πληθωριστικού περιβάλλοντος, όπως επισημαίνει στη νέα έκθεση στρατηγικής της.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει, πολλά έχουν αλλάξει μέσα σε λίγο διάστημα για τις προοπτικές του 2022. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε παγκόσμιο ενεργειακό σοκ, με τον αυξανόμενο πληθωρισμό να πιέζει τους καταναλωτές και να πλήττει την ανάπτυξη, ειδικά στην Ευρώπη.
Η Fed έχει αρχίσει να μιλά επιθετικά για τον πληθωρισμό και έχει προβλέψει μεγάλη αύξηση των επιτοκίων. Σε αυτό το περιβάλλον, όπως επισημαίνει, παρόλο που οι ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί φέτος, η BlackRock συνεχίζει να τηρεί στάση underweight και παράλληλα μειώνει την overweight στάση της για τις ευρωπαϊκές μετοχές υπέρ των αμερικανικών και ιαπωνικών.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων, γεγονός που οδηγεί σε επισιτιστική και ενεργειακή ανασφάλεια. Αυτό περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη και επιδεινώνει τον πληθωρισμό που βασίζεται στην προσφορά, με την Ευρώπη να είναι πιο εκτεθειμένη μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών, καθώς προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια, σημειώνει η BlackRock.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει διατηρήσει τις πραγματικές ή προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις κοντά σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, παρά την εκτόξευση που έχουν σημειώσει οι ονομαστικές αποδόσεις.
Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να ομαλοποιήσουν την πολιτική και να αυξήσουν τα επιτόκια – ωστόσο η BlackRock δεν εκτιμά ότι οι συνολικές αυξήσεις θα είναι τόσο μεγάλες όσο αναμένουν αυτή τη στιγμή οι αγορές. Αναμένει ότι οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις θα αυξηθούν, καθώς οι επενδυτές απαιτούν περισσότερη αποζημίωση για τον κίνδυνο διακράτησης ομολόγων εν μέσω υψηλού πληθωρισμού. “Το αποτέλεσμα; Βλέπουμε περισσότερο πόνο για τα ομόλογα, αλλά πιστεύουμε ότι οι μετοχές μπορούν να ξεχωρίσουν εν μέσω ιστορικά χαμηλών πραγματικών επιτοκίων”, όπως τονίζει η BlackRock.
Το σοκ των εμπορευμάτων θα κάνει τον πληθωρισμό ακόμη πιο επίμονο, με τον αντίκτυπο να διαφέρει πολύ ανά περιοχή, τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει επιθετικές “στροφές” στην πολιτική τους ως απάντηση. Τι σημαίνει αυτό για τις μακροοικονομικές προοπτικές;
Η BlackRock πιστεύει ότι η Fed θα προχωρήσει με τις προβλεπόμενες αυξήσεις των επιτοκίων για φέτος, αλλά στη συνέχεια θα σταματήσει, καθώς η επίδραση της σύσφιξης της πολιτικής στην ανάπτυξη θα γίνει σαφής και έντονη. Αναμένει ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν τελικά να ζήσουν με τον πληθωρισμό που βασίζεται στην προσφορά, αντί να αυξήσουν τα επιτόκια πολιτικής πάνω από το ουδέτερο επίπεδό τους. Κάτι τέτοιο θα κινδύνευε να καταστρέψει την ανάπτυξη και την απασχόληση, κατά την άποψη της BlackRock.
Ως αποτέλεσμα, αναμένει ότι το σύνολο των αυξήσεων των επιτοκίων θα είναι ιστορικά χαμηλό δεδομένου του επιπέδου του πληθωρισμού. Οι επενδυτές θα αρχίσουν να αμφισβητούν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, όπως εκτιμά, σε αυτό το πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού και επιπέδων χρέους. Οι κίνδυνοι σε αυτό το σενάριο είναι οι κεντρικές τράπεζες να πατήσουν φρένο και να προκαλέσουν ύφεση σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού και οι αγορές και οι καταναλωτές να χάσουν την πίστη τους ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να κρατήσουν τον έλεγχο επί των τιμών, όπως επισημαίνει.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει περισσότερος κίνδυνος για τα κρατικά ομόλογα – ακόμη και όταν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ κυμαίνονται κοντά στα υψηλά τριών ετών. Τα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών είναι λιγότερο αποτελεσματικοί “διαφοροποιητές” χαρτοφυλακίου σε περιόδους που κυριαρχούν οι κρίσεις προσφοράς, όπως συμβαίνει τώρα, εξηγεί η BlackRock.
Σε γενικές γραμμές παραμένει υπέρ του ρίσκου και προτιμά τις μετοχές έναντι των ομολόγων. Το πληθωριστικό περιβάλλον ευνοεί τις μετοχές, κατά την άποψη της BlackRock, και πολλές εταιρείες κατάφεραν να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος και να διατηρήσουν τα περιθώρια υψηλά.
Ωστόσο, μειώνει τις θέσεις της στις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς βλέπει ότι το ενεργειακό σοκ θα πλήξει περισσότερο αυτήν την περιοχή. Αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ομαλοποιήσει αργά την πολιτική της. Επίσης, αυξάνει τις θέσεις της στις ιαπωνικές μετοχές λόγω των προοπτικών υψηλότερων μερισμάτων και εξαγορών και υποστηρικτικής πολιτικής, ενώ προτιμά και τις μετοχές των ΗΠΑ, οι οποίες εκτιμά πως παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών σεναρίων.