Bloomberg: Πιθανότητα συγχώνευσης EFSF και ESM
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συγχώνευσης του προσωρινού και του μόνιμου ταμείου διάσωσης της Ευρώπης, το πρακτορείο Bloomberg.
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συγχώνευσης του προσωρινού και του μόνιμου ταμείου διάσωσης της Ευρώπης, το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως αναφέρεται οι διαπραγματεύσεις για την συνένωση στα μέσα του 2012 και η υπέρβαση του ορίου που έχει τεθεί για τα κεφάλαια διάσωσης, επισπεύστηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς οι προσπάθειες για τη μόχλευση του EFSF συνάντησαν την αντίθεση της ΕΚΤ και προκάλεσαν την γαλλό-γερμανική διαφωνία.
Σύμφωνα με δύο πηγές που δεν κατονομάζει το πρακτορείο, η επιλογή αυτή ίσως είναι και ο μόνος τρόπος να δοθεί διέξοδος από την κόντρα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης.
«Η αγορά θέλει να επιλυθεί η κρίση του ευρώ, και οι πολιτικοί και τα υπουργεία Οικονομικών φαίνεται να λένε «ναι μπορούμε, αλλά όχι, δεν θα το κάνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά οικονομολόγος της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη έχει τα μέσα να διαχειριστεί την περίπτωση της Ελλάδας, απλώς η διαδικασία είναι απίστευτα σύνθετη».
Όπως αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg, η Ελλάδα έχει επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 20 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο όταν αποφασίστηκε το πακέτο των 159 δισ. ευρώ, εξαιτίας της επιδείνωσης της ύφεσης και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του σχεδίου.
Σύμφωνα με τις πηγές, η ΕΕ επεξεργάζεται πέντε σενάρια, από το να εμμείνει στο εθελοντικό swap του Ιουλίου, μέχρι και σε μια hard αναδιάρθρωση, όπου οι επενδυτές μπορεί να υποχρεωθούν να ανταλλάξουν ελληνικά ομόλογα για νέα στο 50% της αξίας τους.
Το EFSF έχει ήδη δαπανήσει ή δεσμεύσει περί τα 160 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και δάνεια προς την Ελλάδα που θα διαρκέσουν μέχρι και 30 χρόνια. Αντί να αντικατασταθεί (το EFSF) με τον ESM, ο οποίος θα έχει 500 δισ. ευρώ στα μέσα του 2013, διαφαίνεται μια συναίνεση για τη συγχώνευση των δύο ταμείων.
Συνολικά το ποσό των 500 δις. ευρώ κρίθηκε επαρκές όταν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ήταν τα κύρια θύματα της κρίσης χρέους. Ωστόσο, ο υπολογισμός αυτός «απειλήθηκε» μετά από τη διεύρυνση των spreads των ομολόγων σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Γαλλία.