Brexit: Αντιδράσεις και από τους Συντηρητικούς στην πρόταση της Μέι
Δύσκολη αναμένεται και η αυριανή ημέρα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το Brexit, καθώς ακόμη και μέλη του σκληρού πυρήνα των Συντηρητικών εκφράζουν τις αντιδράσεις τους για την πρόταση της κυβέρνησης, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για μία λύση στο backstop.
Συγκεκριμένα, το ERG, που συγκεντρώνει περίπου 50 βουλευτές των Τόρις, αυτή τη φορά εκφράζει δυσαρέσκεια και απειλεί να μην στηρίξει την κυβερνητική πρόταση επειδή έμμεσα αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Στο μεταξύ, ήδη έχουν κατατεθεί πέντε τροπολογίες προς ψήφιση, που αφορούν ενδεικτική ψηφοφορία, ανάκληση του άρθρου 50, δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση των επιπτώσεων που θα έχει το no-deal Brexit στις επιχειρήσεις και διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. ‘Αλλη τροπολογία προέρχεται από τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και σε περίπτωση που εγκριθεί θα αναγκάσει την κυβέρνηση να φέρει σε ψηφοφορία στη Βουλή το σχέδιό της για την αποχώρηση μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου ή να παραδεχτεί ότι δεν υπάρχει πια μία βιώσιμη συμφωνία.
Ένα ακόμη σχέδιο που φαίνεται να έχει σημαντική υποστήριξη είναι μία νέα διακομματική τροπολογία που θα καταθέσει, πιθανώς στο τέλος του μήνα, η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, την οποία στηρίζουν επίσης από τους Εργατικούς ο Χίλαρι Μπεν, αλλά και οι πρώην υπουργοί του Συντηρητικού κόμματος Όλιβερ Λέτγουιν, Νικ Μποουλς και Ντόμινικ Γκριβ. Σύμφωνα με το σχέδιο, εάν δεν υπάρξει απόφαση για την συμφωνία αποχώρησης μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, τότε θα καταθέσουν την τροπολογία στην επόμενη συζήτηση της Βουλής για το Brexit (στις 27 Φεβρουαρίου) και θα προβλέπει να δοθεί κοινοβουλευτικός χρόνος σε νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές να επιλέξουν ανάμεσα στη αποχώρηση χωρίς συμφωνία και στην παράταση του άρθρου 50.
Το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον αρμόδιο του Εργατικού κόμματος για το Brexit Κέιρ Στάρμερ και στον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον, σε μία προσπάθεια να αναζητηθούν κοινές θέσεις στη συμφωνία αποχώρησης.
Η κυβέρνηση πάντως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, που είχε προτείνει ο ηγέτης των Εργατικών, αλλά είναι ανοιχτή σε κάποιες παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Εάν η πρόταση της Τερέζα Μέι δεν εγκριθεί αύριο από το κοινοβούλιο, δεν θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες, ωστόσο, θα επιβαρυνθεί η διαπραγματευτική της ισχύ στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.