Brexit: Βρυξέλλες και Λονδίνο επιστρέφουν στο τραπέζι των συνομιλιών
Εν μέσω πανδημίας ακόμη και οι Βρετανοί κοντεύουν να το ξεχάσουν, πόσο μάλλον όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Όμως, η επόμενη φάση του Brexit, που αφορά την επίτευξη ενός νέου εμπορικού συμφώνου με την Ε.Ε. παραμένει σε εκκρεμότητα, οπότε με την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Πραγματικά το ραντεβού που έχει κλειστεί για σήμερα για τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες θα έχει περισσότερο προπαρασκευαστικό χαρακτήρα. Όμως, δεδομένου ότι υπάρχει αρκετό έδαφος που πρέπει να καλυφθεί και όχι πολύς χρόνος καθώς το χρονόμετρο για το deadlineτης 31ης Δεκεμβρίου μετρά αντίστροφα, ειδικά η βρετανική πλευρά θα πιέσει για ταχεία πρόοδο στους… εύκολους τομείς όπως η ενέργεια, ώστε τα δύσκολα να μείνουν για το τέλος.
Ανάμεσα στα πλέον ακανθώδη θέματα είναι η αλιεία και το καθεστώς αλιείας στα βρετανικά ύδατα που είναι ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη Βρετανία και τη Γαλλία, η οποία απαιτεί τη διατήρηση του σημερινού statusquo και απειλεί ακόμη και να εκτροχιάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις αν το Λονδίνο δεν ενδώσει. Οι Βρετανοί για την ώρα αρνούνται να δεσμευτούν σε ένα νέο μόνιμο καθεστώς και επιθυμούν το ζήτημα να συζητείται σε ετήσια βάση και να ανανεώνεται εκ νέου ανά έτος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη
Πάντως, το κλίμα γενικά στις συνομιλίες δεν είναι καλό, δεδομένου πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διατείνονται πως ενώ η δική τους πλευρά έχει καταθέσει ένα συνολικό έγγραφο προτάσεων για όλα τα θέματα, ήδη από το Μάρτιο, η βρετανική πλευρά απαντά αποσπασματικά επί επιλεγμένων θεμάτων. Επίσης διαμαρτύρονται ότι το Λονδίνο κάνει πίσω σε νομικές δεσμεύσεις που είχε κάνει με την περσινή πολιτική διακήρυξη στην οποία είχαν καταλήξει ο Βρετανός πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Ένωσης πέρυσι.
Σε κάθε περίπτωση με το χρόνο που απομένει για την επίτευξη συμφωνίας να είναι λίγος, οι Βρυξέλλες επιμένουν πως το Λονδίνο θα πρέπει να συμφωνήσει σε παράταση της μεταβατικής περιόδου, που λήγει στα τέλη της χρονιάς. Μάλιστα, ξεκαθαρίζουν πως η παράταση θα πρέπει να ζητηθεί από τη βρετανική πλευρά και να επικυρωθεί κατά τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Βρετανίας που έχει οριστεί για τον Ιούνιο. Όμως, είναι προφανές ότι ο κύριος Τζόνσον κωλυσιεργεί, διότι επικοινωνιακά και πολιτικά το αίτημα παράτασης δεν τον συμφέρει σε ένα διάστημα που και η δημοτικότητα του στο εσωτερικό δεν είναι στα καλύτερα της, λόγω των λανθασμένων χειρισμών της πανδημίας.